Potpisani veliki ugovori o finansijskom aranžmanu za Vetropark "Pupin"! Posao generalnog izvođača dobila srpska firma!

Autor:

Vesti

26.03.2024

19:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekuje se da EPS svoj prvi vetropark dobije početkom naredne godine.

Potpisani veliki ugovori o finansijskom aranžmanu za Vetropark "Pupin"! Posao generalnog izvođača dobila srpska firma!

Foto: Promo

Set ugovora za finalizaciju finansijskog aranžmana za izgradnju Vetroparka "Pupin" sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj potpisan je danas u hotelu ''Hajat'', u prisustvu ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović.

Ministarka je tom prilikom izjavila da je u pitanju drugi od ukupno devet projekata koji su dobili podsticaj na prvim aukcijama za tržišne premije koje su sprovedene prošle godine.

- Aukcije su nama pomogle da ostvarimo dva bitna cilja na putu naše energetske tranzicije, a to su da imamo nove kapacitete iz obnovljivih izvora energije i da proizvedena energija bude po održivim cenama - rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je istakla da će sva energija iz vetroparka "Pupin" biti iskorišćena za energetski sistem Srbije, a snabdevaće oko 40.000 domaćinstava.

- Naš plan je da za tri godine ukupno u sistemu premije imamo 1.300 novih megavata kapaciteta. U toku ove godine očekujemo pokretanje novih aukcija, nadamo se da će to biti kapacitet od 400 megavata i za solarne i za vetroelektrane -  rekla je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, očekuje se da EPS svoj prvi vetropark dobije početkom naredne godine. Među prisutnima su bili vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Dušan Živković, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli i izraelski ambasador Jahel Vilan.

Trebalo bi naglasiti da će će generalni izvođač na ovom projektu biti domaća firma "Konkord vest", koja je dobila posao na tederu iako je bilo više stranih ponuđača.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su generalni direktor kompanije Enlight Renewable Energy za Evropu Marko Lipošćak, predsednik Upravnog odbora kompanije Enlight Renewable Energy (putem video poruke) Yair Seroussi i član Izvršnog odbora Erste Banke Srbija Nikola Stamenković.

Potpisani su Ugovor o otkupu električne energije i preuzimanju balansne odgovornosti između kompanija Enlight Renewable Energy i EPS-a, Ugovor o kreditiranju između kompanije Enlight Renewable Energy, EBRD-ja i Erste Banke, kao i Ugovor o stupanju u projekat između kompanije Enlight Renewable Energy, EBRD-ja, Erste Banke i EPS-a.

Lokacija na kojoj je planirana izgradnja vetroparka "Pupin" nalazi se u jugozapadnom Banatu na teritoriji opštine Kovačica, između naseljenih mesta Kovačica, Padina i Debeljača. Planirano je da se vetropark sastoji od 16 vetroturbina, ukupne snage od 94,4 MW. Planirani broj radnika variraće u zavisnosti od faze izgradnje između 50 i 200 angažovanih radnika različitih profila, a nakon puštanja u rad biće angažovano više od 10 stalnozaposlenih radnika. Investiciona vrednost ovog projekta iznosi oko 100 miliona evra.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading