SRBIJA NE STAJE UPRKOS SVIM PRITISCIMA: Godina velikih projekata

Autor:

Vesti

06.01.2024

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radovi se u 2024. nastavljaju punom parom, a očekuje se završetak nekih od kapitalnih poduhvata

SRBIJA NE STAJE UPRKOS SVIM PRITISCIMA: Godina velikih projekata

Foto: Tanjug Zoran Zestic

Godina pred nama biće u znaku velikih infrastrukturnih projekata. Prema rečima Srđana Graovca iz Centra za društvenu stabilnost, ovo govori da se zemlja, uprkos svim izazovima, i spoljnim i unutrašnjim, razvija i modernizuje.


- Svi ti politički izazovi s kojim se zemlja suočava, svi ti pritisci za KiM, vezano za našu spoljnopolitičku poziciju i odnos prema Rusiji, pa unutrašnji pritisci gde deo opozicije pokušava okolnosti u svetu da iskoristi za preuzimanje vlasti, ipak nisu uspele da zaustave Srbiju. Zemlja je nastavila da napreduje - kaže Graovac za naš list.


On dodaje da svi ovi projekti menjaju sliku celokupne Srbije:


- To je svakako jedan od najvećih uspeha sadašnjih vlasti, na prvom mestu predsednika Aleksandra Vučića, koji je bio neka vrsta gromobrana za te strašne političke udare koji su dolazili i spolja i iznutra, koji bi u nekoj drugoj okolnosti, neku drugu vlast i nekog drugog lidera i te kako uzdrmali.

Republika

Foto: Republika.rs

 

 

1. EXPO 2027


U Beogradu počinju radovi u punom kapacitetu za specijalizovanu izložbu EXPO 2027, koja će se održati od 15. maja do 15. avgusta 2027, kada će naš glavni grad postati svetska prestonica inovacija, obrazovanja, kulture... Očekuje se učešće predstavnika više od 100 zemalja, milioni posetilaca i milijarde zarade.
U Surčinu se za ovu smotru pravi grad u gradu, na mestu gde će biti i nacionalni stadion, a na tom prostoru biće sagrađen novi sajam, izložbeni prostori, galerije... Prethodnica će biti kompletna nova komunalna i putna infrastruktura, uključujući i mostove, ali i obnavljanje starih fasada. Centar grada će se železnicom povezati s aerodromom, sajmom i stadionom.

Foto: ST/Vladimir Lukić/Dragan Kadic/Nebojsa Mandic

 

 

2. Beogradski metro


Građani čekaju tačno 50 godina na ovaj kapitalni projekat. Metro je već počeo da se gradi, ali se u ovoj godini radovi ubrzavaju: na Makiškom polju počinje izgradnja depoa i zgrade iz koje će se upravljati čitavim šinskim sistemom, što i jeste najteži deo posla u celokupnoj izgradnji jednog ovakvog sistema. Radovi će u 2024. dobiti pun zamah, a predviđanja su da će 2025. početi i bušenje tunela krticom.

Foto: ST/Nemanja Pančić, ST/Petar Divac, Tanjug/Koridori Srbije

 

 

3. Brza pruga Novi Sad - Subotica


Završetak radova na ovoj brzoj pruzi očekuje se do kraja ove godine, šest meseci pre prvobitnog roka. Biće duga 108 kilometara i predstavljaće deonicu pruge za velike brzine (do 200 km na sat) od Beograda do granice s Mađarskom. Radovi su u punom jeku, a na nekim lokacijama se izvode čak i tokom noći da bi sve bilo završeno u predviđenim vremenskim okvirima. Kada bude završena, od Beograda do Subotice će se stizati za sat i deset minuta.

Foto: Printscreen

 

 

4. Moravski koridor


Biće najmoderniji, najširi i prvi digitalni auto-put u Srbiji. Sastoji se od tri deonice: Pojate-Kruševac (27,4 km), Kruševac-Adrani (52,03 km) i Adrani-Preljina (30,6 km). Kompletna izgradnja prvog pametnog auto-puta očekuje se 2025, ali će zamajac radova biti upravo u godini pred nama. Gradi se za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 na sat. Imaće ukupno 11 petlji i 130 drugih objekata - mostova, nadvožnjaka i ostalih.

5. Fruškogorski koridor


Nastavljaju se u punom kapacitetu i radovi na izgradnji koridora, podeljenog na četiri deonice, ukupne dužine 47,7 kilometara. Povezivaće Koridor 10 i Koridor 4 i stvoriti najkraću vezu između BiH i Rumunije. Fruškogorski koridor će se nadovezati na deonicu Ruma-Šabac, a potom i na brzu saobraćajnicu Šabac-Loznica. U toku su radovi na izgradnji najdužeg tunela u Srbiji, Fruškogorskog tunela dugog tri i po kilometra.

6. Brza saobraćajnica Šabac-Loznica


Putovanje između Šapca i Loznice, nakon izgradnje ove brze saobraćajnice, najvećeg saobraćajnog infrastrukturnog projekta u tom delu Srbije, čiji se završetak očekuje do kraja godine, trajaće oko 30 minuta. Trenutno se između ova dva grada putuje u proseku oko sat do sat i 15 minuta. Ova brza saobraćajnica biće duga 55 kilometara i imaće četiri kolovozne trake, po dve u oba smera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (33)

Loading
Maja

06.01.2024 16:18

Srbija ce tek postati zemlja na koju cemo biti jako ponosni

Mika

06.01.2024 16:19

Nas predsednik ima jasnu viziju i radi svakodnevno na tome da srbija napreduje na svim poljima

Zvezdica

06.01.2024 16:21

Srbija je izložena brojnim protiscima sa svih strana, ali to neće zaustaviti ekonomski rast i razvoj Srbije.

Maja

06.01.2024 16:53

Srbija se bori za svoju snagu i stabilnost, za bolji zivotni standard i zivote ljudi!