PRVI POSLE TITA: SRBIN DOBIO ULICU U AFRICI!

Autor:

Vesti

23.02.2018

13:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Gabona pre nekoliko dana odlučila je da jednu od glavnih ulica u svojoj prestonici Librevilu nazove po Momčilu Momi Radunoviću, građevinskom preduzimaču koji je u ovoj državi sagradio niz značajnih objekata, bulevara, autoputeva, fabrika i kongresnih centara. Ovo je prvi slučaj da je neka ličnost sa ovih prostora na ovaj način uvažena u Africi, nakon Josipa Broza Tita.

Komunistički diktator Josip Broz Tito u Africi dobio konkurenta u vidu srpskog privrednika

Momčilo Moma Radunović nedavno je preminuo u Beogradu u svojoj 81. godini, a poslednjih 40 godina svog života proveo je u Gabonu gde je bio vlasnik  i direktor velike građevinseke firme SOCO BTP kroz koju je za sve te godine prošlo više od dvadeset hiljada srpskih radnika. Vest o njegovoj smrti naišla je na veliko žaljenje u ovoj nama prijatljskoj zemlji, te je u znak poštovanja i zahvalnosti, premijer Emmanuel Issoze-Ngondet inagurisao ulicu sa njegovim imenom.

Zbog svog ugleda i velikog doprinosa bilateralnim odnosima ove dve zemlje, Radunović je imenovan za počasnog generalnog konzula SRJ u Gabonu 1992. Zavaljujući našem konzulu, Gabon je pružao izrazitu podršku našoj politici u vreme kada je predsedavao u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, Savetu Afričke unije i Savetu Organizacije islamske konferencije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
stane

24.02.2018 08:04

veliko priznanje i svaka čast za život i rad ovog čoveka