PREDSEDNIK VUČIĆ DANAS PREDSTAVLJA IZVEŠTAJ O PREGOVORIMA SA PRIŠTINOM

Autor:

Vesti

02.02.2023

08:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslanici Skupštine Srbije počeće danas novu vanrednu sednicu na kojoj će predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstaviti Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini.

PREDSEDNIK VUČIĆ DANAS PREDSTAVLJA IZVEŠTAJ O PREGOVORIMA SA PRIŠTINOM

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Izveštaj je poslanicima formalno podnela vlada Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju kao i malo poznata Kancelarija za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini.

U izveštaju je predstavljen niz aktivnosti u procesu, kao i presek stanja po temema, među kojima su zajednica srpskih opština, policija, pravosuđe, energetika, evropske integracije i brojne druge teme.

Od ukupno 40 strana, prvih 15 čini uvod u kojem je pobrojano šta je rađeno u poslednjih nekoliko godina.

U delu gde se analizira presek strana, kada je reč o Zajednici srpskih opština stoji da ni u ovom izveštajnom periodu nije bilo nikakvih formalnih pomaka.

Nema pomaka ni u oblasti policije, problem pravosuđa je nastavljen, s tim što je sada još gore, jer su Srbi, kako piše, "privremeno napustili institucije", a u izveštaju su navedeni i brojni primeri loše prakse.

Naveden je mali pomak u energetici, kod evropskih integracija pomaka nema zbog, kako je rečeno, opstrukcije Prištine "koja je produbila krizu", nema napretka kod katastra, matičnih knjiga, Priština krši odredbe o pečatu, blokiran je sporazum o diplomama, a nije usvojena čak ni deklaracija o nestalima.

I u svim ostalim oblastima Beograd je činio sve da se dogovoreno primeni, piše u izveštaju, uz brojne primere kršenja od strane Prištine.

Ranije je najavljeno da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa narodnim poslanicima voditi raspravu o takozvanom "francusko-nemačkom predlogu" o kojem bi Srbija trebalo da se izjasni.

Pojedine opozicione partije tražile su od Vučića da im dostavi taj predlog i da to bude tema rasprave, ali za sada taj dokument nije ušao u proceduru, a u ovom koji će biti pred poslanicima o bilo kakvom planu nema podataka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading