STIŽE AZIJSKI CUNAMI: Srbija sve atraktivnija za strane ulagače

Autor:

Vesti

18.01.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić u Davosu razgovara s predstavnicima korejskih kompanija, sastaće se s predsednikom te države Jun Sok Jolom.

STIŽE AZIJSKI CUNAMI: Srbija sve atraktivnija za strane ulagače

Foto: Tanjug/AP

Srbija je sve atraktivnija za investicije iz Azije, a u narednom periodu očekuje se ekonomski cunami i iz Koreje.

Prepreka nisu geografska udaljenost ni logistički izazovi, što se potvrdilo u slučaju Kine, druge ekonomske sile na svetu i predvodnika globalnog ekonomskog rasta, s kojom naša država intezivno unapređuje čeličnu saradnju u svim aspektima, ali i Japana, odakle su lane pristigle najbrojnije investicije.

Potvrda o produbljivanju veza stiže i sa Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, gde je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio pozvan na prijem u organizaciji Privredne komore Koreje.

- Velika je privilegija kada predstavnici najvećih kompanija iz Republike Koreje pokažu interes za investiranje u vašu zemlju, a još veća čast za mene da im predstavim brojne potencijale za ulaganje u Srbiju - naveo je Vučić.

Republika

Foto: Tanjug/ M. Milivojević

Aleksandar Vučić

Šef države istakao je da je prisustvo korejskih kompanija jedan od parametara uspeha i ekonomskog napretka svake zemlje, kao i da je Srbija ponosna zato što je uspela da kreira odličnu poslovnu klimu i okruženje za uspešno poslovanje velikih stranih korporacija.

- Spoj korejske visoke tehnologije, radne etike, ekonomske vizije uspeha i kvalitetnih stručnjaka u Srbiji predstavljaju dobitnu kombinaciju za sve buduće zajedničke poduhvate i projekte o kojima smo danas razgovarali - naveo je Vučić.

Najavljeni su sastanci s najvećim korejskim kompanijama, kom su prisustvovali i predstavnici "Hjundaija", ali i najveće korejske korporacije "SK grupe", koja se bavi proizvodnjom baterija i čipova. Ta korporacija, inače, ima čak 186 kompanija u svom sastavu, s godišnjim prihodom većim od 600 milijardi dolara.

Pored ovih susreta, planiran je i sastanak Vučića tet-a-tet s predsednikom Republike Koreje Jun Sok Jolom.

Činjenice o korejskim firmama

- korejska agencija za unapređenje trgovine KOTRA (Korean Trade-Investment Promotion Agency) u decembru 2015. otvorila predstavništvo u Beogradu

- do sada najznačajnija je investicija kompanije "Jura", koja je u Srbiji otvorila četiri fabrike - Rača Kragujevačka, Leskovac i dve fabrike u Nišu

- kompanija "LS Group" otvorila je fabriku za proizvodnju kablovskih instalacija u Zrenjaninu u novembru 2018.

- u Smederevskoj Palanci u maju 2020. položen kamen temeljac za izgradnju proizvodnog pogona kompanije "Kyungshin Cable" za proizvodnju delova za tradicionalne automobile, kao i komponente za električne baterije automobila visoke tehnologije

OVO JE TEK POČETAK

- Odluka srpskog rukovodstva i predsednika Aleksandra Vučića da se intenzivira saradnja i s azijskim državama, pokazuje se, izuzetno je mudra. Na to ukazuju i ekonomski pokazatelji, a u narednom periodu očekujemo, bukvalno, ekonomski cunami i iz Koreje, s kojom smo i prošle godine ostvarili rekordnu robnu razmenu. A to je tek početak. Radi se ozbiljno na dolasku korejskog kapitala. Mnogi njihovi, a svetski giganti pokazali su interesovanje za otvaranje svojih filijala ovde - priča sagovornik Republike.

I zaista, saradnja između Srbije i Koreje u oblasti investicija poslednjih godina beleži uzlazni trend. Dok ekonomski pokazatelji ukazuju da je 2021. bila rekordna pošto je ostvarena najveća ukupna robna razmena - blizu pola miliona dolara, a izvoz i uvoz dostigli su svoje maksimalne vrednosti u poslednjih nekoliko godina.

BEZ TRZAVICA

Ekonomista Aleksandar Stevanović priča za Republiku da ima dosta prostora za razvoj saradnje s Korejom, koja je među najrazvijenijim haj-tek državama na planeti:

- Srbija je, reformama i stabilnošću, dolaskom svetskih ulagača, sve željenija investiciona lokacija za investitore i iz Azije. Nije zanemarljivo ni što s njima nemamo političke trzavice, već tradicionalne partnerske odnose. Koreji smo zanimljivi jer smo blizu EU, što je dobra odskočna daska za proboj i na evropsko tržište. Mnogo toga možemo da ponudimo njihovim investitorima, dosta je prostora za saradnju. S druge strane, imaju razvijenu IT industriju i kompanije za proizvodnju baterija i čipova, što bi nama moglo biti zanimljivo.

RASTE SARADNJA S JAPANOM

- japanske investicije 2022. bile među najbrojnijim u Srbiji, dostigle su 200 miliona evra, što je više od polovine u odnosu na prethodne dve godine

n raste i spoljnotrgovinska razmena, koja ove godine dostiže skoro 400 miliona evra

- 324,64 miliona dolara bila robna razmena 2021.

- 117,19 miliona dolara bio izvoz iz Srbije

- 207,45 miliona dolara bio uvoz iz Japana

- pored JTI, "Panasonic Electric Works", "Asahi Food and Healthcare", "Mitsui Co", "Mitsubishi corp", "Itochu", poslove ovde u poslednje tri godine započele i "Nidec", "Toyo Tires", "Yazaki" i "Mayekawa"

- u toku i realizacija projekata izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TE "Nikola Tesla A" i TE "Nikola Tesla B", uz učešće "Mitsubichi Hitachi Power System"

ČELIČNE VEZE S KINOM

- 5,28 milijardi dolara bila robna razmena 2021.

- 972 miliona dolara bio izvoz iz Srbije

- 4,309 milijardi dolara bio uvoz iz Kine

- raste broj kineskih investicija, među kojima se ističe ulaganje u RTB Bor

- razvija se saradnja u oblasti infrastrukture i energetike. Među najznačajnijim projektima su Pupinov most (Zemun-Borča), izgradnja deonica auto-puta Miloš Veliki, rekonstrukcija TE Kostolac...

- srpski i kineski zvaničnici ističu da dve države vezuje čelično prijateljstvo, iz kojeg se razvija sve veća poslovna saradnja

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading