ŠTO SE RADUJU NESREĆI SVOJE ZEMLJE!? Vučić iz Davosa: To je napad na Srbiju a ne na mene! (VIDEO)

Autor:

Vesti

18.01.2023

16:31 >> 16:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić se u Davosu obratio i medijima i poslao vrlo važne poruke građanima Srbije.

ŠTO SE RADUJU NESREĆI SVOJE ZEMLJE!? Vučić iz Davosa: To je napad na Srbiju a ne na mene! (VIDEO)

Foto: Printscreen/YouTube/Tanjug

Aleksandar Vučić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je tokom drugog dana trodnevnog boravka u Davosu prisustvovao skupu svetskih lidera, ali i imao niz bilateralnih sastanaka na marginama 53. Svetskog ekonomskog foruma.

Vučić se u Davosu obratio i medijima i poslao vrlo važne poruke građanima Srbije.

Obraćanje predsednika Vučića

- Veoma koristan dan i ono što je za mene najvažnije je prilika da pričamo sa ljudima iz Južne Koreje. Mnoge zemlje centralne Evrope su se razvile zahvaljujući korejskim zemljama - kazao je na početku obraćanja predsednik Vučić.

Dodao je da su bili idrugi politički i ekonomski sastanci, a govorilo se i o Ukrajini.

- Govorilo se i Bajdenovim novim tendencijama da se oporezuju bogati, a da se pomaže siromašnima. Radi se o milijardama dolara. Ideja je da se Amerika reindustrijalizuje, da se uloži u čipove i savremene tehnologije. To je investicija od 430 milijardi evra, kako bi Amerika osigurala svoju dominaciju. To je zateklo Evropu, ali dobro to je očekivano. Evropski reguli će da se olabave, te će moći da se daje državna pomoć i bitnim firmama za pojedinačne države - kazao je Vučić i dodao:

- Šolc je ponovio, postoji neki dogovor EU, da se ide na smanjenje regulativa državne pomoći. Mi nismo mogli da pomažemo našim kompanijama zbog evropskih regulativa, a sada će sve to da se olabavi. Samo sipaj pare. Tu će naravno najveći da najviše dobiju. Amerikanci, Nemci.

Predsednik navodi da su pred nama teška vremena.

- Jedino što ih zanima su sankcije Rusiji i nezavisno Kosovo. Nema protivljenja. Ko se protivi njihov je protivnik - rekao je Vučić i naglasio da je pred nama jedna od najtežih godina u svakom smislu.

Vučić se dotakao razgovora sa investitorima i naglasio da nijedna nacija nije odustala od eksploatacije litijuma.

- Zamislite da UAE odustanu od nafte. Odustali smo od nečega od čega ne bi nijedna zemlja odustala - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao i da su zaključci Evropskog parlamenta neverovatni, i da je to omča oko vrata naše zemlje.

- To nije meni omča oko vrata, nego svima nama. Meni ne mogu ništa, ja nemam ništa u inostranstvu. To je napad i omča za našu zemlju. Ima ljudi kojima je zemlja zadnja rupa na svirali - kazao je Vučić.

On dodaje da Srbija neće ćutati i neće se praviti da je zadovoljna.

Predsednik se osvrnuo i na najavu premijera lažne države Kosova Aljbina Kurtija da bi dogovor Beograda i Prištine mogao da bude postignut u narednih nekoliko meseci.

- Može i prekosutra ako odustane od svojih secesionističkih ideja - rekao je Vučić.

Biće nam potrebno, kako kaže, mnogo teškog rada i zajedništva da sačuvamo zemlju.

- Vidite u ovom papiru Evropske unije, kažu da se napadnu svi secesionisti. A oni secesionisti, oni proveli nasilnu secesiju dela naše teritorije. Dakle, dokle taj bezobrazluk može da ide. Ne možete da izdržite, nemam reč koju bih upotrebio. Oni traže da osudimo one koji podržavaju secesiju, valjda delove KiM i delove BiH. Oni koji su bombardovali jednu zemlju i izvršili nasilnu secesiju. I vi to kada čitate da ne poverujete. I onda čitate deo medija: "Omča oko vrata Vučiću". Pa nije, to je omča za celu zemlju - kazao je Vučić.

- Pozivam sve da se borimo za napredak Srbije - rekao je Vučić.

On je odgovorio na optužbe medija iz BiH da je tobože pucao na Sarajevo, i objasnio je da je obilazio vojnike, ali pušku nije uzeo u ruke.

- Nikakvo oružje nisam imao. Valjda oni znaju bolje od mene šta sam imao, a šta nisam. Mogu da lažu do besvesti. Zašto to rade mediji iz Hrvatske i BiH. Zato što neće da slušaju šta radim prethodnih 11 godina. Baš njih briga što ja tada nisam ni bio član SRS, niti jedne stranke. To je bilo 1992. godine, a ja sam se 1993. učlanio u SRS - rekao je predsednik.

Predsenik je prokomentarisao i to što je u Davosu bila razapeta zastava "velike Albanije" i tzv. Kosova i to direktono prekoputa rozora hotela u kojem je bio smešten.

- Kako sam reagovao? Bilo mi je zabavno. Kad oni tako nešto urade - nikom ništa. Zamislite da je zastava velike Srbije osvanula na nekom od svetskih skupova? Svi bi brujali o tome. Setite se voza koji nije ni stigao do administrativne granice. Haos - zaključio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Da podsetimo, Predsednik Vučić drugog dana učešća na 53. Svetskom ekonomskom forumu u Davosu sastao se sa sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Vučić je zatim bio na okupljanju svetskih ekonomskih lidera (Informal Gathering of World Economic Leaders) i učestvovao u diskusiji na temu How to Restart Global Cooperation.

Predsednik će potom imati sastanak sa premijerom Gruzije Iraklijem Garibašvilijem, a onda i sa nakvećim  kompanijama iz Republike Koreje, nakon čega će biti na prijemu u organizaciji Privredne komore Republike Koreje.

Planiran je i sastanak Vučića tet-a-tet sa predsednikom Republike Koreje Juna Sok-jolom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (3)

Loading
pinokio

18.01.2023 16:45

poruka njegovom prvorodjenom velicanstvu je da jede govna i da nas manje pomaze i brine se za nas. Jebo te litijum i tebe i lezbejku . A za Srbiju sto ti manje brines i pre odes u ZABELU bice Srbima bolje .

aleksandar

19.01.2023 06:59

@pinokio - PORUKA TEBI KRETENU mrš , jedi proliv slonova kad dobiju dijareju !

Neko

18.01.2023 21:45

Za Litijum nije kasno ni narednih 100godina...zasto nebuse po Kosovu...ali vi sorosevci je necete busiti I prodavati.