VUČIĆ DOBIO MASLINOVO ULJE SA MASLINE CARA DUŠANA: Otkrivamo - Ovo su detalji posete predsednika Srbije Hilandaru (FOTO)

Autor:

Vesti

08.01.2023

17:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Vučić je dogovorio i pomoć manastiru Hilandar, a evo o čemu se radi.

VUČIĆ DOBIO MASLINOVO ULJE SA MASLINE CARA DUŠANA: Otkrivamo - Ovo su detalji posete predsednika Srbije Hilandaru (FOTO)

Foto: Republika

Aleksandar Vučić u Hilandaru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je dva dana u manastiru Hilandar - na Badnji dan i Božić, gde je primljen uz najveće poštovanje - od toga da mu je priređena večera u svečanom salonu, da mu je pripala čast da pročita dve molitve tokom bogosluženja, pa do spektakularnog poklona, maslinovog ulja sa masline cara Dušana koje je dobio na dar, saznaje Srpski telegraf. 

Dogovorena je i pomoć države manastiru - gradnja hilandarske riznice i hilandarske vinarije od više hiljada kvadrata.

- Predsedniku Vučiću je priređena svečana večera u salonu gde se inače samo za posebne goste organizuje prijem. Monasi su u čast predsednika pripremili na vodi posnu večeru sa proizvodima iz hilandarske bašte, a pilo se hilandarsko vino sa Savinog polja, iz vinograda koji je prvobitno Sveti Sava zasadio - kaže izvor našeg lista.

Za vreme bogosluženja, Vučić je, dodaje izvor našeg lista, imao posebno mesto "odmah pored igumanije manastira Hilandara, ikone Bogorodice Trojeručice".

- Predsedniku je pripala ta čast da tokom bogosluženja pročita dve molitve - "Simbol vere" i "Oče naš", što isključivo čine monasi, za srpski narod, a posebno za Srbe na Kosovu i Metohiji. To je dokaz da predsednika hilandarsko monaštvo, na čelu sa igumanom Metodijem, izuzetno poštuje - ističe naš sagovornik, kao i da je predsednik Srbije, zajedno sa celokupnim hilandarskim bratsvom, uzneo još jednom molitve za srpski narod u celini, a posebno za dečake ranjene na KiM u opštini Štrpce.

- Hilandarski monasi su pokazali veliko poštovanje prema predsedniku Vučiću i izrazili blagodarnost za sve što je država Srbija, otkako je on na njenom čelu, i vlada Srbije, učinila, jer nikada do sada nije bilo toliko investirano u manastir Hilandar, nego što je investirano od prve Vučićeve posete Hilandaru, pre dve godine, do danas.

- Vučić se upoznao sa svim što je urađeno od njegovog prvog dolaska u manastir do danas i dogovoreno je da se odmah, uporedo sa završetkom obnove izgorelog dela manasitra, koja će biti završena u najvećoj meri tokom 2024, krene i sa novim projektima - da se obnovi i ono što nije izgorelo, da manastir dobije zgradu namenjenu hilandarskoj riznici, kao i da se, ako bog da, ubrzo krene i sa projektovanjem i izgradnjom hilandarske vinarije od više hiljada kvadrata koja će biti jedna od najvećih na Svetoj gori. U riznici će se čuvati sve ono što predstavlja identitet srpskog naroda i Hilandara, predmeti stari po više stotina godina, ikone, krstovi, odežde naših svetih monaha, pa čak i Svetoga Save... - kaže naš sagovornik i dodaje:

- Iguman manastira Hilandar sa saradnicima izrazio je veliku blagodarnost predsedniku Vučiću i srpskoj državi za sve što je do sada učinjeno za obnovu i život kako manastira Hilandar, tako i hilandarskog bratstva. Ovo je do sada najveća briga u novijoj istoriji Srbije, koju je država, na čelu sa Vučićem, pokazala prema najznačajnijoj srpskoj svetinji. Dogovoreni su i drugi projekti- izložba znamenitosti manastira Hilandar, povodom 20 godina od velikog požara, a koja će biti organizovana pod pokroviteljstvom predsednika Vučića.

- Predsedniku su monasi poklonili maslinovo ulje sa masline cara Dušana, koja još uvek rađa. To ulje se poklanja samo srpskim vladarima, do sada je to samo dobila porodica Karađorđević, pa sad Vučić. Uz poklike "Živela Srbija" i "Živele svetosavske vrednosti", predsednik je ispraćen od strane monaškog bratstva i dogovoreno je da ubuduće i češće posećuje ovu našu najznačajniju svetinju - kaže izvor našeg lista.

Stojković: Hrišćanski je da kažemo - Vučić je pokazao najveću brigu

Teolog Miloš Stojković, zaposlen pri Hilandaru, koji je bio deo tima koji je pripremao predsednikovu posetu od strane manastira Hilandar, kaže da je predsednik Vučić primljen na najvišem nivou.

- Predsednik ima nameru da država u narednom periodu, pored obnove izgorelog dela, obnovi i stara se i o drugom kulturnom nasleđu manastira Hilandar. O predsedniku Vučiću lično mogu da kažem, ljudi mogu misliti na ovaj ili onaj način, ali niko ne može i ne bi trebao da negira ono što je radio i radi za srpske svetinje, posebno našu najveću, manastir Hilandar. Niko nije branio ni prethodnim predsednicima da iskažu toliku brigu, ali oni to nisu činili. Hrišćanski je i ljudski je da kažemo istinu , a to je da je Vučić pokazao najveću brigu i to sa ponosom mogu da kažem i ja i svi mi, toga se ne trebamo stideti, već trebamo biti ponosni - poručio je Stojković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading