Počinje čišćenje jezera Bubanj! U saradnji sa Mađarima kreće projekat izgradnje novih deset postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji!

Autor:

Vesti

02.06.2022

13:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jezero Bubanj od kada je napravljeno 50-ih godina prošlog veka nijednom nije očišćeno

Počinje čišćenje jezera Bubanj! U saradnji sa Mađarima kreće projekat izgradnje novih deset postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji!

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji je još jedan vid dobrih i čvrstih ekonomskih i političkih odnosa Mađarske i Srbije, a na osnovu njega sa prijateljima iz Mađarske krećemo sa projektovanjem i izgradnjom novih 10 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i 351 kilometrom kanalizacione mreže na 12 lokacija u Srbiji, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović nakon  prezentacije i najave početka realizacije Projekta čišćenja Jezera „Bubanj“ u Kragujevcu.

- Pre svega želeo bih da se zahvalim podršci koju Vlada Mađarske pruža Republici Srbiji ne samo u političkom smislu. Svi smo svesni i zahvalni koliku je podršku našoj zemlji Mađarska dala u prethodnom periodu. Kada Vlada Mađarske nastupa, kao da nastupa Srbija - uvek su bili tu za nas. Ovaj Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji je još jedan vid naših dobrih i čvrstih ekonomskih i političkih odnosa. Ovde pričamo o 4,3 miliona evra bespovratnih sredstava koji će biti korišćeni za izradu projektne dokumentacije nakon čega će doći investicije koje će biti oko 80 miliona evra i koji su rezultat kredita koji će Mađarska obezbediti Republici Srbiji. Projekti o kojima smo pričali su prvoklasni ekološki projekti i zaista moram da zahvalim gradonačelniku Dašiću na sjajnoj saradnji koju smo imali na realizaciji ovog projekta - izjavio je ministar Momirović.

Republika

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Tomislav Momirović

 

U okviru projekta radi se čišćenje i rekonstrukcija jezera Bubanj i Međuvršje. Jezero Bubanj nalazi se u samom centru grada Kragujevca na površini od oko 3,5 hektara. 

- Naša misija je da očistimo jezero Bubanj u Kragujevcu. Od kada je ono napravljeno 50-ih godina prošlog veka nijednom nije očišćeno. Zbog toga je ugrožen biodiverzitet jezera i uz podršku Vlade Mađarske mi ćemo ovo jezero očistiti. Očekujem da projekat krene sa građavinskim radovima u narednih 6 do 8 meseci, a do tada nas čeka puno posla pre svega kada je reč o uzimanju analize vode i izrade Studije opravdanosti. U samom gradu trenutno gradimo 46 kilometara kanalizacione infrastrukture, a plan nam je da naredne godine izgradimo 360 kilometara kanalizacione mreže. Kada završimo sve ove projekte očekujem da će Kragujevac imati ekološku infrastrukturu kao i moderni gradovi u Zapadnoj Evropi - dodao je Momirović.

- Došlo je vreme da možemo da se bavimo ekološkim pitanjima. Čišćenje jezera Bubanj nije jedini ekološki projekat, a jedan od projekata ministarstva na čijem je čelu ministar Momirović podrazumeva to da će Kragujevac dobiti 360 kilometara kanalizacione mreže, tri postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i novu deponiju - izjavio je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Mađarska firma Naturaaqua zajedno sa srpskim ekspertima otpočela projektovanje za čišćenje jezera Bubanj u Kragujevcu i Međuvršje kraj Čačka. Finansiranje projektovanja ide iz nepovratnih sredstava koje finansira Mađarska agencija za promociju izvoza (HEPA).

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading