Srbija spremna za konferenciju Stokholm+50

Autor:

Vesti

20.05.2022

12:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preporuke prikupljene tokom niza dijaloga, biće uključene u Nacionalni izveštaj koji će delegacija Srbije predstaviti na konferenciji u Stokholmu.

Srbija spremna za konferenciju Stokholm+50

Foto: Republika

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović otvorila je danas u Botaničkoj bašti "Jevremovac", završne Nacionalne konsultacije, organizovane u okviru priprema Srbije za učešće na predstojećoj globalnoj konferenciji “Stokholm+50: zdrava planeta za prosperitet svih – naša odgovornost, naša prilika”.

Preporuke prikupljene tokom niza dijaloga, biće uključene u Nacionalni izveštaj koji će delegacija Srbije predstaviti na konferenciji u Stokholmu. Ministarka Vujović zahvalila je svima koji su se odazvali pozivu Ministarstva i dali doprinos u Nacionalnim konsultacijama.

- Konsultacije su bile dobra prilika da kroz dijalog različitih aktera dođemo do zajedničkih zaključaka, istaknemo najvažnije ekološke probleme i preporuke za njihovo rešavanje. Kroz otvorene dijaloge, čuli smo glas svih učesnika i to će se uzeti u obzir prilikom kreiranja nacionalnih politika i planova u oblasti zaštite životne sredine. Sve aktivnosti i preporuke biće deo Nacionalnog izveštaja koji će naša delegacija predstaviti na konferenciji u Stokholmu. Posebno me raduje što su tokom konsultacija mladi pokazali veliko interesovanje i što su motivisani da učestvuju u nalaženju rešenja za izazove u ovoj oblasti, zbog čega smo treće nacionalne konsultacije posvetili upravo njima. U Srbiji je u prethodnom periodu ostvaren značajan napredak u rešavanju ekoloških problema, ali i usklađivanja regulative sa EU propisima, što je rezultiralo otvaranjem Klastera 4, u okviru kojeg je i Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promene - rekla je Irena Vujović.

Republika

Foto: Republika

 

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David istakla je da su uoči konferencije u Stokholmu održane konstruktivne konsultacije.

- Kroz organizaciju globalne konferencije Stokholm+50  koja će biti održana u Stokholmu 2. i 3. juna, Vlada Švedske želi da mobiliše globalne i lokalne ekološke akcije za našu planetu i našu budućnost! Srbija je izabrana kao zemlja gde se organizuju konsultativni dijalozi tokom priprema za konferenciju Stokholm +50.  Hvala svima na aktivnom učešću i nadam se da ćemo nastaviti sa konstruktivnim dijalogom i angažovanjem - izjavila je ambasadorka Anika Ben David.

Teme u okviru Nacionalnih konsultacija bile su zaštita biodiverziteta, klimatske promene, zelena transformacija privrede, povezanost životne sredine i javnog zdravlja i uloga mladih u zaštiti životne sredine.

Republika

Foto: Republika

 

- Zahvaljujući podršci Švedske i partnerstvu sa Ministarstvom životne sredine, uspeli smo da okupimo više od 500 predstavnika nacionalnih i lokalnih institucija, civilnog društva, privatnog sektora, akademske zajednice i mladih. To nam je potvrdilo da u Srbiji postoji veliko interesovanje za očuvanje životne sredine i hvatanje u koštac sa klimatskim promenama. Verujem da će preporuke učesnika nacionalnih konsultacija pomoći Srbiji da pronađe put ka održivoj i zelenoj budućnosti na dobrobit njene privrede i građana - rekla je stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap.

U sklopu današnjih konsultacija održane su i dve panel diskusije povodom Svetskog dana pčela koji se danas obeležava i Međunarodnog dana zaštite biodiverziteta koji se obeležava 22. maja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading