EU UDARA I NA SRPSKE PUMPE: Poskupljenje goriva teško će se izbeći

Autor:

Vesti

02.06.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Embargo na rusku naftu proširiti i na treće zemlje, traže Poljska i još neke države.

EU UDARA I NA SRPSKE PUMPE: Poskupljenje goriva teško će se izbeći

Foto: Printscreen

Gorivo

Muka muku stiže, što se tiče energenata. Tek što smo odahnuli zbog dogovora o trogodišnjem gasnom aranžmanu s Moskvom, Evropska unija uvela je embargo na rusku naftu (doduše, neke zemlje EU su izuzete), a Poljska je najavila da Unija razmišlja o takozvanim sekundarnim sankcijama, kojima bi se zabranilo trećim zemljama (pa i Srbiji) da kupuju rusku naftu.

I bez svega ovoga stručnjaci su najavili da u narednom periodu gorivo može da bude samo skuplje, nikako jeftinije, a ukoliko Poljska izgura svoju priču o sankcijama protiv trećih zemalja, taj rast cena biće još veći.

ŠESTI PAKET

Sama najava šestog paketa sankcija EU protiv Rusije, koji se odnosi na naftu, uzburkala je berze i nafta je premašila 124 dolara za barel. Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, ističe da naša zemlja uvozom pokriva 70 odsto potreba za naftom i derivatima, trećina od toga stiže iz Rusije.

- Svakako, na tržištu Mediterana će biti veća potražnja evropskih zemalja za naftom drugog porekla, samim tim, i NIS, koji se snabdeva na mediteranskom tržištu, u tom smislu imaće nešto više problema. Ove sankcije će, pre svega, ostaviti posledice na cene sirove nafte, a, samim tim, i cene goriva više nego na raspoloživost sirove nafte jer s vremenom će neka druga nafta zameniti tu rusku naftu, koja je završavala na evropskom tržištu - objašnjava Mićović.

Koliko bi gorivo moglo da poskupi na pumpama, niko, međutim, ne može da precizira. Svako takvo predviđanje, naime, potpuno je nepouzdano kad niko ne zna šta donose naredni dani. Trenutno, u Srbiji se cene određuju svakog petka, a država se odrekla dela akciza. Litar benzina košta trenutno (maksimalna cena) 187 dinara, dok je dizel 203,5. Prema nekim nezvaničnim procenama, ukoliko berze "podivljaju", već sredinom ili krajem leta cenovni udar na pumpe širom Evrope mogao bi da bude prilično vidljiv.

REALAN SCENARIO

A da je to realan scenario, potvrđuje i jučerašnje saopštenje Kremlja, u kom se upozorava da će embargo EU na uvoz ruske nafte pogoditi globalno energetsko tržište i da Moskva može da preusmeri izvoz u druge regione da bi ograničila sopstvene gubitke.

- Ove sankcije će imati negativan uticaj na ceo kontinent, na sve Evropljane, na nas i na celo globalno energetsko tržište - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Srpska zastava na zgradi ruske uprave

Zgrada uprave Tomske oblasti u Rusiji nakratko je prešla u nadležnost i jurisdikciju Srbije, piše Sputnjik. Vršilac dužnosti gubernatora celu situaciju je objasnio činjenicom da su zaposleni "nešto pogrešili".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading