Mere podsticaja zapošljavanja mladih u prva tri meseca pokazale odlične rezultate

Autor:

Vesti

01.06.2022

16:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovakav rezultat je veoma značajan, imajući u vidu da je ovo mera direktno usmerena na mlade koji dobijaju svoje prvo zaposlenje.

Mere podsticaja zapošljavanja mladih u prva tri meseca pokazale odlične rezultate

Foto: google.com/maps/prinscreen

Tokom prva tri meseca primene novih poreskih olakšica, a koje su stupile na snagu 1. marta ove godine, za zapošljavanje pre svega mladih, i pre svega za inovativna preduzeća, zabeleženo je veliko interesovanje kompanija za njihovu primenu.

Podsticaj koji je prevashodno namenjen lakšem zapošljavanju mladih i njihovom uvođenju u svet rada (propisan Zakonom o porezu na dohodak građana i Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje), od početka marta do kraja maja iskoristilo je 910 osoba zaposlenih kod 553 poslodavca. Navedena olakšica podrazumeva efektivno umanjenje poreza i doprinosa na plate novozaposlenih od čak 70% do kraja 2024. godine.

Drugu poresku olakšicu, za zaposlene na projektima istraživanja i razvoja u firmama u Srbiji (propisana Zakonom o porezu na dohodak građana i Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje), u istom periodu iskoristilo je 434 osoba zaposlenih kod 41 poslodavca. Navedena olakšica podrazumeva efektivno umanjenje poreza i doprinosa na plate zaposlenih od čak 70% za deo plata zaposlenih srazmeran vremenu koje su proveli na istraživačko-razvojnim poslovima.

Ovakav rezultat je veoma značajan, imajući u vidu da je ovo mera direktno usmerena na mlade koji dobijaju svoje prvo zaposlenje. 

Vlada Srbije ostaje posvećena dodatnom unapređenju poslovne klime u Republici Srbiji, borbi za radna mesta i stvaranju prilika za mlade, kao i digitalizaciji i visokim tehnologijama, za koje Vlada veruje da će umnogome pomoći tranziciju domaće ekonomije ka ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading