NATO MASAKR NAZVAO LEGITIMNIM NAPADOM: U bombardovanju mosta u Varvarinu ubijeno 10 civila, za agresora su bili KOLATERALNA ŠTETA (VIDEO)

Autor:

Vesti

28.05.2022

17:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vazdušni napad na most izvršen je na pravoslavni praznik Svetu Trojicu i pijačni dan.

NATO MASAKR NAZVAO LEGITIMNIM NAPADOM: U bombardovanju mosta u Varvarinu ubijeno 10 civila, za agresora su bili KOLATERALNA ŠTETA (VIDEO)

Foto: youtube.com/Saša Djordjevic

Povodom 23. godišnjice bombardovanja mosta i masakra nad nedužnim civilima u Varvarinu, Opština Varvarin će ovaj najtužniji dan u svojoj istoriji obeležiti komemorativnim skupom 30. maja 2022. godine u čast poginulih i poslati poruku da ni za jednu ranu i žrtvu nema zaborava.

Centralno dešavanje povodom 23. godišnjice stradanja civila u zločinu počinjenom od strane NATO alijanse, kojem će prethoditi Sveta liturgija i parastos žrtvama u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Varvarinu biće održano u ponedeljak, 30. maja, pored spomen obeležja žrtvama masakra u Varvarinu kod mosta na obali Velike Morave, tačno u podne, gde će biti održan pomen žrtvama.

Podsetimo, masakr u Varvarinu desio se 30. maja 1999. u toku NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Toga dana avioni bombarderi NATO-a, koji su pripadali nemačkoj vojsci, bombardovali su most u Varvarinu oko 13.25 časova po lokalnom vremenu. Most je bombardovan u dva navrata i tada je ubijeno 10 civila. Povređeno je ukupno 30 civila, od kojih je 17 zadobilo teške telesne a 13 lakše telesne povrede.

Iako je vazdušni napad na ovaj mali grad počinjen usred dana, po vedrom vremenu, kada se oko mosta nalazilo preko 1000 ljudi, zvaničnici NATO-a su napad nazvali "legitimnim" a žrtve "kolateralnom štetom".

Vazdušni napad na most izvršen je na pravoslavni praznik Svetu Trojicu i pijačni dan. Tog dana bilo je vedro i sunčano vreme, što znači da su piloti NATO bombardera imali dobru vidljivost.

Bombarderi NATO-a granatirali su varvarinski most u dva navrata. U prvom napadu koji je otpočeo oko 13.25 časova po lokalnom vremenu, most je pogođen sa dve rakete. Kao posledica pogodaka raketama, most je odvojen od srednjeg nosača, sa gradske strane srušen je u reku, dok je drugi kraj skliznuo na uzvišenu obalu, tako da je na kraju deo dug oko 100 metara visio pod jakim uglom srušen u Moravi.

U prvom napadu život su izgubile tri osobe, a najmanje pet osoba je povređeno. Iako je most već bio srušen, avioni NATO-a su se, 3-6 minuta kasnije vratili i izvršili drugi napad ispalivši još dve rakete koje su usmrtile sedam i teško povredile još dvanaest civila koji su u međuvremenu došli kako bi pomogli povređenima u prvom napadu.

Tela većine ubijenih bila su raskomadana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading