NA DANAŠNJI DAN, NATO NAS JE ZATRPAO GRAFITNIM UŽASOM: U Đakovici ranjeno 29 ljudi, jedna osoba izgubila život -" MRAK BOMBE" SLEDEĆEG DANA SU NAS OSTAVILE BEZ STRUJE

Autor:

Vesti

23.05.2022

14:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Avioni NATO-a su grafitnim bombama izazvali nestanak struje u gotovo celoj Srbiji.

NA DANAŠNJI DAN, NATO NAS JE ZATRPAO GRAFITNIM UŽASOM: U Đakovici ranjeno 29 ljudi, jedna osoba izgubila život -" MRAK BOMBE" SLEDEĆEG DANA SU NAS OSTAVILE BEZ STRUJE

Foto: Tanjug

U Đakovici život je izgubilo jedno, a ranjeno 29 ljudi. Tokom dana, bombardovana je i termoelektrana Obrenovac.

Ovo je bio samo uvod u bombardovanje postrojenja kod Kostolca, Novog Sada i Niša, čime je prouzrokovana nestašica električne energije sledećeg dana.

ŠTA JE GRAFITNA BOMBA?

Avioni Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Nemačke i njihovih saveznika u agresiju na Srbiju su počeli da bacaju grafitnu bombu, na Zapadu poznatiju i kao "mrak bomba" (black-out - pomračenje, nagli nestanak svetlosti).

Prvi put upotrebljena je u Zalivskom ratu, kada je njome onesposobljeno 85 odsto iračke distribucije električne energije, u Srbiju je "stigla" 2. maja 1999. godine. Delotvornost ove naprave pokazala se velikom, 70 odsto električne mreže bilo je onesposobljeno.

Za 78 dana bombardovanja poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi, dok je ukupna materijalna šteta procenjena na više desetina milijardi dolara.

Poginuo je 1.031 pripadnik Vojske i srpske policije, a teže i lakše ranjeno oko 6.000 civila, među njima 2.700 dece. Ranjena su 5.173 vojnika i policajca, a desetak osoba se i dalje vode kao nestale. Ukupna materijalna šteta procenjena je na više desetina milijardi dolara. Ratni gubici NATO-a u ljudstvu i tehnici nikada nisu obelodanjeni

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading