Kurtiju zvonilo u ušima posle šamara od Amera: Grenel otkrio detalje boravka prištinskog lidera u SAD

Autor:

Vesti

01.06.2022

21:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ni stavovi s kojima je lider kosovskih Albanaca stigao u Američku nisu naišli na razumevanje.

Kurtiju zvonilo u ušima posle šamara od Amera: Grenel otkrio detalje boravka prištinskog lidera u SAD

Foto: Tanjug/AP

Bivši izaslanik Vašingtona za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel otkrio je sve detalje posete Aljbina Kurtija Americi. Bivši američki specijalac za Balkan do detalje je opisao kako se premijer takozvane države Kosovo proveo na sastancima u Americi. Prema onome što je Grenel napisao na Tviteru, Kurtiju je zvonilo u ušima koliko su ga republikanci, ali i demokrate, nalupali.

Prvi šamar je Kurtijeva laž da je imao sastanke u Beloj kući:

- Nije pogrešno reći da Kurti nije imao sastanak u Beloj kući. Kurti nije bio nagrađen sastankom u kancelariji savetnika za nacionalnu bezbednost - odnosno Ruzveltovoj ili ovalnoj sobi.

PLJUŠTE KRITIKE

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti

Kaže i da se Kurti suočio s veoma oštrim kritikama republikanaca.

- Čak i slab Bajdenov tim razočaran je Kurtijem - naveo je Grenel.

Ni stavovi s kojima je lider kosovskih Albanaca stigao u Američku nisu naišli na razumevanje.

- Bio je pun izgovora, a ne novih ideja. Američki političari nisu bili srećni što je odbio pomoć američke vlade kada je reč o čistoj energiji - napisao je Grenel.

Pored Grenela, o Kurtijevom boravku u Vašingtonu govorio je i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer. On je objavio da je sastanak Kurtija i savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena održan u zgradi izvršne kancelarije Ajzenhauera, koja je, kako je naveo, deo Bele kuće i u kojoj se održavaju sastanci na visokom nivou.

SAMO EKSKURZIJA

Republika

Foto: Tanjug/D. GOLL

Vladimir Marinković

Vladimir Marinković, narodni poslanik SNS, kaže da je Kurtijeva poseta SAD, koja je trajala skoro 20 dana, bila prazan hod, koji, ističe, Srbija treba pametno da iskoristi.

- Ključna stvar je to što se Kurti, za vreme svoje više ekskurzije nego posete, kako su rekli i iz Prištine, nije sastao ni s kim iz Stejt departmenta, koji je glavna institucija u definasanju spoljne politike - ističe Marinković.

Zanimljivo je, kako kaže, i to Kurtijevo sabotiranje Vašingtonskog sporazuma, koji, iako je delo Trampove administracije, ima podršku i od Bajdenove.

- Što se tiče inicijative Kosova za Savet Evrope, meni lično je Gabrijel Eskobar rekao da oni to neće podržati, a da će, s druge strane, insistirati na formiranju ZSO - ističe Marinković, koji navodi da, kada se bolje analizira poseta Kurtija SAD, može se videti da ona zapravo nema nikakav rezultat.

Šetnja od 18 dana

Za opoziciju i medije na albanskom samo sastanci sa desetak predstavnika američkih kompanija i nekoliko kongresmena, kao i sa albanskom dijasporom i umetnicima, poraz je spoljne politike Kosova.

- Kurtijeva 18-dnevna šetnja u SAD, u vreme globalnih i evropskih bezbednosnih izazova i u vreme ekonomske krize u zemlji, umanjuje težinu institucionalnih poseta koje je Kosovo uvek imalo. Nije svaki sastanak u prošlosti u Americi dao rezultate, ali ova vlada nije uspela da obezbedi čak ni same sastanke - rekao je Šćipe Mjekići iz Demokratskog saveza Kosova.

Vuković: Ishitren put u Ameriku

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Nenad Vuković

Nenad Vuković, predsednik Udruženja lobista, istakao je da su nastojanja kosovskih Albanaca poznata, a to je da za vreme prvog mandata predsednika Bajdena ispune svoj cilj.

- Kurtijeva poseta je ishitrena, nije dala željene rezultate, odnosno nije dala ubrzanje tom njihovom nastojanju da iskoriste političke prilike koje im idu naruku. O tome svedoče i neke izjave Gabrijela Eskobara, koji je rekao da su protiv apliciranja Kosova u Savet Evrope. Ako se u obzir uzme celokupna namera posete, onda se ona mora oceniti kao neuspešna - smatra Vuković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading