KOVID PROPUSNICE ĆE VAŽITI 24 SATA? Doktor Kon odgovorio na goruće pitanje, a evo šta je rekao o Omikron soju!

Autor: Republika

Vesti

02.12.2021

08:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog Predrag Kon naglasio je da je medicinski deo Kriznog štaba tražio uvođenje kovid propusnica 24 časa dnevno, ali da se o tome nije mnogo raspravljalo.

KOVID PROPUSNICE ĆE VAŽITI 24 SATA? Doktor Kon odgovorio na goruće pitanje, a evo šta je rekao o Omikron soju!

Foto: Printscreen/K1 TV

Na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba je potvrđena odluka da đaci budu na raspustu kao što je prvobitno planirano, a iako se očekivalo da jedna od glavnih tema budu i kovid propusnice, to se nije desilo.

Medicinski deo Kriznog štaba zalagao se da kovid propusnice, koje sada važe od 20 časova, budu na snazi 24 časa dnevno, ali to se nije desilo.

- Objašnjenje je bilo da su dosadašnje mere dovoljne i da jednostavno zbog toga ne treba ništa raditi. To su objašnjenja. Mora da se shvati da medisinski deo Kriznog štaba i dalje ostaje pri tome da je jedna od mininuma mera uvođenje 24-časovne propusnice mera koja rešava mnogo toga, o čemu još nije bilo reči. Juče nije bilo reči ni o skijalištima, niti o Novoj godini, a upravo to je ono zbog čega smatramo da je 24-časovna kovid propusnica nešto o čemu krajnje ozbiljno treba da se razmišlja - rekao je Predrag Kon u gostovanju na TV K1.

Epidemiolog je istakao da je sednica bila konstruktivna i da nema razloga ni za zadovoljstvo, ni za nezadovoljstvo, kao i da se postavlja pitanje da li će mere da budu dovoljno uspešne ili ne.

- Mi smo imali sinergistično delovanje uvođenja propusnica na 20 sati paralelno sa produženim raspustom. Broj obolelih je pao na pola samo zahvaljujući tim merama koje su sinergistično delovale. Pratili smo šta se dešava posle toga. Došlo je do malog porasta, ali nema daljeg porasta u školama što je dobar znak jer će krivulja da nastavi da pada - poručio je Kon.

On je dodao da je u konsultacijama pre nedelju dana jasno rečeno da ne bi bilo loše da raspust počne ranije.

- Argumenti koji su došli od prosvetnih radnika, pa i Ministarstva prosvete, su bili dovoljno jaki da shvatimo koliki je to problem za njih. S druge strane ostaje činjenica da će naši ljudi da dolaze u vreme praznika i daće doneti virus. Ne znamo da li će to biti omikron, ne prizivamo ga, ali je i to moguće i eventualno virus gripa koji se pojavljuje - rekao je Kon.

Republika

Foto: Nemanja Pančić

Sednica Kriznog štaba

On je dodao da još nema čvrstih podataka o tome da li imunitet stečen vakcinacijom ili preležanom bolešću dovoljan za omikron varijantu.

- Očekuje se, na osnovu preliminarnih izjava iz Izraela, recimo, da je imunizacija koja je sprovedena dovoljna i za omikron. S druge strane imate izjave da će vakcina biti 20 do 30 odsto manje efektivna, ali da će da bude efektivna. Prema tome, još su to samo utisci i još ne možemo da kažemo šta se očekuje. U Južnoj Africi došlo je do ubrzanja prenošenja i relativno brze dominacije virusa, ali niko ne kaže da je teža klinička slika, ili teža slika uopšte - istakao je.

Podsetimo, putnici iz Južne Afrike i zemalja Malavi, Bocvana, Namibija, Zimbabve će biti podvrgnuti merama. Na samom aerodormu će biti rađen PCR test. Ako su negativni biće 14 dana u karantinu, sa obavezom da sedmog dana urade još jedan PCR test.

Dodao je da je ono što je doneto juče rezultat konstruktivne rasprave, gde su se uzajamno čuli argumenti.

- U ovoj situaciji kada imamo smirivanje, ono će da traje još najmanje dve nedelje, moguće i duže. U svakom slučaju može da se gleda dve nedelje unapred. Tu je održavanje raspusta kao što je dosad bio bila jedna konačna odluka - zaključio je Kon.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Aleks

02.12.2021 12:41

Propusnice kod DrKona po 15 evra.

Dr.Srx

02.12.2021 15:28

Gde ti je maska bila u Areni?

Решење

02.12.2021 22:20

Terajte ovu klempavu budalu u penziju...