Srbija i Kuba lečiće Evropu

Vesti

18.12.2017

21:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mislili smo da je Kuba samo daleka zemlja u kojoj se po ceo dan peva, pleše i voze oldtajmeri, ali su srpski političari posle nedavne posete pokazali da se radi o ozbiljnoj državi sa kojom može i treba da se sarađuje na planu zdravstva, poljoprivrede, ekonomije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa ministrima zdravlja Zlatiborom Lončarom, privrede Goranom Kneževićem, poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, ali i gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim boravio je na Kubi na poziv predsednika Raula Kastra. Tokom zvanične posete, kako je potvrđeno, potpisani su brojni sporazumi i dogovorena je saradnja dveju zemalja.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Dogovorena zajednička proizvodnja lekova i izlazak na svetsko tržište. Osim u zdravstvu, sarađivaćemo i u poljoprivredi, ekonomiji...

 

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede: Dogovoren izvoz povrća i semena

Poseta je bila korisna i plodonosna. Što se tiče poljoprivrede, rezultiraće konkretnim sporazumima i povećanjem izvoza u tu zemlju. Rezultate mogu da grupišem u tri segmenta.

Prvi se odnosi na sporazum o zaštiti bilja, koji će omogućiti lakšu razmenu biljnih proizvoda između dveju zemalja, pa i znatno povećanje plasmana naše robe na njihovo tržište. Takođe, postignut je dogovor o izvozu našeg semena na Kubu. Oni su veliko tržište gladno novih proizvoda i ovim nam se otvara velika šansa. Posebno je važno što je ovo usledilo nakon što su interesovanje za naše seme, a tu pre svega mislim na žitarice, ponajviše kukuruz, iskazale i druge zemlje sa ogromnim tržištem: Iran, Kina, Turska...

RepublikaFoto: Tanug/D. GOLL

I konačno, razradili smo i strategiju za plasman našeg povrća na Kubu. Realno je da to bude ozbiljan i dugoročan projekat kojim će se baviti i stručnjaci Instituta za povrtarstvo u Beogradu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (41)

Loading
Sergej

18.12.2017 22:07

Zanimljivi dogovori pali u Kubi. Zajedno stavrno mozemo da saradjujemo.

Ana

18.12.2017 22:07

Drago nam je zbog dobre saradnje sa Kubom.

Ivan

18.12.2017 22:19

Nadam se da će Srpska medicina nastaviti da napreduje, kao što Kuba to već godinama čini.

sara

18.12.2017 22:45

Ovo sve me sve jako raduje,zdravlje ipak prioritet svima.Napokon upeh i na tom polju.