S VRATA PRAVO NA KISEONIK: Dramatična situacija u kovid bolnici u Batajnici!

Autor: M. J. - E. S. T.

Vesti

03.11.2021

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Aleksandra Spurnić, zamenica direktorke KOVID bolnice u Batajnici, izjavila je da većina pacijenata zahteva stavljanje na kiseonik odmah po prijemu i da je 95 odsto hospitalizovanih nevakcinisano.

Republika

Foto: Printscreen

Aleksandra Spurnić

- Oni koji su vakcinisani uglavnom su na odeljenjima poluintenzivne nege. U jedinicama intenzivnog lečenja 99 odsto pacijenata je nevakcinisano. Klinička slika je uglavnom ista, s tim da imamo utisak da se kasnije javljaju. U bolnicu dolaze između osmog i 12. dana bolesti, kasnije se javljaju i u KOVID ambulante - rekla je Spurnićeva.

Dodaje da se u Batajnici dnevno potroši 20 tona kiseonika.

- Više se ne plašimo korone, a to je potpuno pogrešno. Većina pacijenata pokaje se kada dođe u bolnicu što se nije ranije vakcinisala. Najmlađi pacijent ima 23 godine, a prekjuče smo primili najstarijeg pacijenta, gospođu koja ima 100 godina i u stabilnom je stanju, na kiseoniku - otkriva dr Spurnić.

Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, rekao je da je bar jednom dozom vakcine u Srbiji vakcinisano 55,3 odsto stanovnika i da će sednica kriznog štaba, kako je najavljeno, biti održana danas.

- Na sednici će biti reči o situaciji u školama, o jesenjem raspustu, o KOVID propusnicama, za koje je evidentno da daju rezultate. Pravac razmišljanja i delovanja mora biti takav da imamo što efektivnije mere, a što manje posledica, a to znači da sve mere budu usklađene s Ustavom i ljudskim pravima - rekao je Đerlek.

Republika

Foto: Republika

Mirsad Đerlek

On je kazao i da nije istina da se na prijem u KOVID ambulante čeka sedam sati.

- Mi imamo četiri KOVID trijažna centra, ali svaki dom zdravlja ima svoju KOVID ambulantu. Čeka se dva-tri sata najviše, to su podaci koje imam. Prošle godine smo imali dve KOVID bolnice, ove ih imamo tri. Oslobodili smo KBC Zemun KOVID režima rada da bi mogli da se zbrinjavaju drugi pacijenti. Što se tiče ivermektina, da je delotvoran u lečenju korone, Agencija za lekove Srbije bi ga registrovala. Disciplina nam nikada nije bila vrlina. Mi imamo ozbiljan zdravstveni sistem i sve van protokola lečenja je nezakonito - zaključio je Đerlek.

Pavlovićeva mast u nos

Dr Spurnić je rekla da pacijenti ne govore da li su pili ivermektin, a sigurno je da ih ima:

- Govore da piju dva litra flaširane vode dnevno, a ima i onih koji su stavljali Pavlovićevu mast u nos, kao način prevencije protiv korone.

Rano je da se deca vakcinišu

Farmakolog prof. dr Radan Stojanović je rekao da o vakcinaciji dece govore i razmišljaju one zemlje u kojima je vakcinisano između 80 i 90 odsto punoletnog stanovništva.

- Moje mišljenje je da nije racionalno svoj deci uzrasta od pet do 11 godina davati vakcine protiv korone. Najvažnije je da vakcinu prime stariji i punoletni, pa kada dostignemo taj procenat, od 80 do 85 odsto imunizovanih, možemo razmatrati vakcinaciju dece - kaže dr Stojanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading