CRNA GORA OTELA MANASTIR U KOME JE USTOLIČEN JOANIKIJE: Odbijen zahtev da svetinja postane svojina Crkve Srbije!

Autor:

Vesti

16.09.2021

17:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cetinjska filijala Uprave za katastar i državnu imovinu, kako se saznaje, odbila je zahtev Mitropolije crnogorsko-primorske (SPC) "za ispravku pogrešno upisanog prava svojine" u listu nepokretnosti br. 915 KO Cetinje na Prestonicu Cetinje kao neosnovan, kao i zahtev ove crkve za brisanje Prestonice iz lista nepokretnosti kao nosioca prava svojine 1/1, prenela je crnogorska "Pobjeda".

Republika

Foto: Tanjug/MITROPOLIJA CRNOGORSKO PRIMORSKA

Otet Manastir svetog Petra Cetinjskog

- Upis pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske ili manastira Svetog Petra Cetinjskog kao nosioca prava svojine 1/1 je neosnovan - navodi se u rešenju koje je potpisala načelnica filijale Marija Borozan.

Podsećamo, uoči održavanja sednice Skupštine Prestonice 14. septembra, na kojoj se raspravljalo o građanskoj inicijativi za vraćanje Cetinjskog manastora Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, direktor Uprave za kastastar i državnu imovinu, Koča Đurišić obavestio je gradonačelnika Cetinja Aleksandra Kaščelana da se pred tom institucijom vodi nekoliko posupaka po zahtevu Mitropolije crnogorsko-primorske, zbog kojih se, kako tvrdi Đurišić, ne može raspolagati imovinom Cetinjskog manastira od strane Prestonice.

Zahtev MCP je bio i da se pravo korišćenja ovog verskog objekta pretvori u pravo svojine.

Podsećamo, Vlada Crne Gore je u ponedeljak, bez održavanja sednice, donela zaključke, a na osnovu Informacije zaštitnice imovinsko-pravnih interesa Bojane Ćirović, u kojima nalaže Upravi za katastar i državnu imovinu da Cetinjski manastir upiše na državu Crnu Goru umesto Prestonice Cetinje kao nosioca prava svojine.

- Nalaže se Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja izvrši zabilježbu zabrane otuđenja i opterećenja u "G" listu Lista nepokretnosti broj 915 KO Cetinje I, i to na svim katastarskim parcelama do okončanja postupka promene upisa u katastarskom operatu. Nalaže se Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja izvrši ispravku upisanog nosioca prava svojine na način što će umesto Prestonice Cetinje kao nosioca prava svojine vratiti upis na Državu Crnu Goru, shodno rešenju Uprave za nekretnine Podgorica - Područna jedinica Cetinje od 24. 11. 2005, pri čemu se navedenim upisom ne dira u prava upisanog titulara korišćenja - navodi se u zaključcima koje je direktoru Uprave Koči Đurišiću uputila generalna sekretarka Vlade Žana Praščević-Milačić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading