(VIDEO) Predsednik Vučić primio zlatnu plaketu za Najplemenitiji podvig godine u ime Srbije! Vučić: DRŽAVA JE TU ZA SVE!

Autor: Republika

Vesti

30.06.2021

10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić primio je danas, u ime Republike Srbije, zlatnu plaketu za najplemenitiji podvig godine.

RepublikaFoto: printskrin
Aleksandar Vučić

Dodela je počela srpskom himnom Bože pravde u izvođenju Dušana Svilara.

Među visokim zvanicama koje su stigle su patrijarh srpski Porfirije, predsednik Aleksandar Vučić, ministar Aleksandar Vulin, Zlatibor Lončar, Darija Kisić Tepavčević, advokat Toma Fila, humanitarac Arno Gujon, i mnogi drugi.

Predsednik Vučić će zlatnu plaketu primiti na ceremoniji 58. najplemenitiji podvig godine "Večernjih novosti", u svečanoj sali Skupštine grada Beograda, saopštila je predsednikova Služba za saradnju s međima.

Srbija dobila zlatnu plaketu za najplemenitiji podvig

Zbog svog nesebičnog poklanjanja vakcina protiv koronavirusa zemljama koje ih nisu imale i kojima su bile preko potrebne, naša država dobila je zlatnu plaketu za naplemenitiji podvig.

RepublikaFoto: printskin

Predsednik žirija Matija Bećković uručio je zlatnu plaketu predsedniku Aleksandru Vučiću.

Nažalost, poslednjih godinu i po dana ćeramo se sa koronom, a kako stvari stoje ćeraćemo se još – istakao je na početku svog obraćanja predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je istakao da ovo ne doživljava kao lično priznanje, već kao priznanje državi, iako je to uvek najnepopularnije - odati priznanje državi.

- Ovo priznanje pripada  i policijskim službenicima i zdravstvenim radnicima-istakao je Vučić.

- U Srbiji čini mi se ne postoji ništa lakše od pljuvanja sopstvene države, i u njoj pronalaziti uvek krivca za sve. A država je uvek tu za sve. Slušali smo malopre heroja sa Begeja, koji je rekao drugarici: "Zovi vatrogasce i Hitnu pomoć". To je država. Država je tu za sve - rekao je predsednik Vučić.

RepublikaFoto: printskin

Vučić je istakao da se svi pomalo stide da kažu da je država uradila dobar posao, iako je Srbija na odličan način odgovorila na pandemiju.

- Naša država na pandemiju nije gledala kao na političku arenu, već kao na izazov koji ćemo pobediti. Srbija je svetosavski pružila ruku svima, čak i onima koji nisu hteli da je prihvate. Mi smo dali čak 450.000 doza vakcina strancima. Toliko nijedna druga zemlja nije donirala, izuzev Kine. A spremni smo i dalje da doniramo - istakao je predsednik, i rekao da je to za ponos.

On kaže da smo čak i zemljama EU donirali vakcine, ali da to ne nailazi na veliku pažnju zato što postoji navika da je Srbija ta koja mora da prima milostinju.

On je istakao da smo u vakcinaciji uspešniji od mnogih drugih zemalja, zato što se nismo bestijalno dodvoravali drugim zemljama.

- Hoću da vam se zahvalim na ovoj nagradi Republici Srbiji. Hvala svima - poručio je predsednik.

Po završetku govora predsednik Vučić je prišao njegovoj svetosti patrijarhu Porfiriju i uzeo blagoslov od njega, poljubivši mu ruku.

Glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić poželeo je dobrodošlicu prisutnima zvanicama i zahvalio im što su uveličali ovu svečanost.

Žiri, kojem je predsedavao akademik Matija Bećković, odlučio je da, izuzetno ove godine, specijalnu Zlatnu plaketu za najplemenitiji podvig dodeli državi Srbiji koja je nesebično poklonila više od 416.000 doza vakcina protiv kovida 19 komšijskim i drugim evropskim zemljama, ali i omogućila da se u našoj zemlji vakcinišu državljani Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Albanije…

RepublikaFoto: printskrin

- Ova godina je bila pogotovo teška i tragična ne samo za Srbiju, ali u toj godini se ona pokazala kao plemenita zemlja. I kao već toliko puta u prošlosti, tako i sada, svi ljudi koji su bili u nevolji, išli su u Srbiju da sklone živu glavu. Tako je bilo i ovoga puta. I ako je iko napravio plemeniti podvig godine, to je Srbija – kazao je akademik Bećković obrazlažući odluku žirija.

Zlatnu plaketu za najplemenitiji pojedinačni podvig dobija Pavle Gavura. Hrabri moler iz Pančeva je rizikujući svoj život dok je stajao na simsu terase na devetom spratu, iz plamena, iz stana koji je goreo na desetom spratu, izvukao petnaestogodišnju Minju Draganić, i zadivio celu Srbiju. Snimci i fotografije njegovog podviga obišle su region.

Žiri nije imao dilemu da Zlatnu plaketu za najplemenitiji kolektivni podvig dodeli srpskim lekarima i medicinskom osoblju koji su se hrabro uhvatili ukoštac sa kovidom 19. Nisu pokleli pred umorom, neizvesnošću, iscrpljenošću, danonoćno bijući bitku protiv nepredvidivog i opakog neprijatelja.

Upravo u borbi za život obolelih, znajući za svoje lične bolesti i znajući da ukoliko se zaraze koronom ni sami neće preživeti, više od 50 njih je svesno rizikovalo svoje živote. Položili su ih u borbi za dah pacijenata. Zato je žiri odlučio da im posthumno dodeli Zlatnu plaketu za najplemenitiji kolektivni podvig.

Ove godine Zlatnu plaketu posthumno dobija i pilot Svetislav Vranić, iz Beograda, koji se bez dvoumljenja javio i u gotovo neverovatnim uslovima uputio u Kinu po prvu pomoć za borbu protiv kovida. Avionom kojim je pilotirao dopremljeni su respiratori, dezinfekciona sredstva, maske… Nažalost, od posledica kovida 19 i sam je preminuo.

Žiri je prepoznao i hrabrost i požrtvovanje gimnazijalca Marka Antića, iz Zrenjanina, koji je bez dvoumljenja skočio u Begej da spase iz kandži smrti osmogodišnju devojčicu, i za to ga nagrađuje Zlatnom plaketom za najplemenitiji dečji podvig.

Na svečanosti u Skupštini grada Beograda, srebrne plakete biće uručene Aleksandru Čanoviću, pukovniku Radivoju Anđelkoviću, Ivani i Zoranu Obradović iz Bazela, Milošu Mijailoviću i Radoslavu Marjanoviću, policajcima Nikoli Kilibardi i Mirku Kešeljeviću, Miroljubu Milanoviću, Slavoljubu Ristiću, Robertu Mileskom i Eparhiji pakračko-slavonskoj i narodu Kućanaca.

Ceremonija je trebalo da bude održana u februaru, ali je zbog epidemioloških mera odložena za današnji dan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (12)

Loading
Anja

30.06.2021 10:32

Srbija jos jednom pokazala korektnost i zato je stigla ova nagrada.

Pahuljica

30.06.2021 10:49

Jos jedan pokazatelj da je nasa zemlja humana i da svima izlazi u susret pomazuci u nevolji. Zahvaljujici drzavi na celu sa predsednikom Vucicem dobijamo zlatnu plakatu za najplemenitiji podvig godine.

Nikola

30.06.2021 10:59

Ljudi, mi nemamo drugi dom, nasa domovina je Srbija koja ima slavnu istoriju, slavne pretke, ponosim se sto sam Srbin i molim vas da cuvamo nasu majku Srbiju!

Teodora

30.06.2021 11:03

Srbija je humana zemlja ,pomagali smo mnogima sa vakcinama kada im je bilo najteze.