OBRADOVIĆ POZDRAVIO MEĐUSTRANAČKI DIJALOG: Važno je da su pregovori POČELI, ostvaren je POMAK na rečima

Autor:

Vesti

29.04.2021

12:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Pozdravljam jučerašnji početak međustranačkog dijaloga u Narodnoj skupštini, koji nažalost kasni najmanje pet godina", izjavio je lider pokreta Dveri Boško Obradović.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Boško Obradović

Po njegovim rečima, uprkos tome što dijalog kasni, važno je da je došao i taj dan da su pregovori počeli, jer, kako kaže, ne vidi drugo mirno rešenje za izlazak iz sadašnje političke krize. Dalje poručuje da "bi ovakvi međustranački razgovori trebalo da postanu redovna godišnja parlamentarna praksa, bez obzira na izbore.

Posebno je važno to što je – kao što smo to i zahtevali – ovo bio direktan razgovor sa predsednicima SNS i SPS, a ne sa njihovim stranačkim delegacijama, što može da ubrza rešavanje nagomilanih problema u funkcionisanju demokratije u Srbiji - kaže Obradović.

Lider Dveri naglašava da je ostvaren pomak na rečima, a sad, kad nam se izbori približavaju, potrebno je isto to i na delima. Vlast je, navodi Obradović, dala prednost opoziciji u obraćanju i predlaganju rešenja kako da dođu do slobodnih i poštenih izbora, dok je razgovor bio u "korektnom duhu" i najavljen je brzi nastavak ovog formata.

Očekujemo da će radna grupa koju će činiti predstavnici vlasti i opozicije odmah po Vaskrsu imati prvi papir o kome ćemo se izjašnjavati na sledećem sastanku u istom formatu. Važno je i da je predsednik SNS najavio učešće u dijalogu i ubuduće, jer to može da ubrza proces i konačni sporazum. Najznačajniji dogovor od sinoć, po mišljenju Srpskog pokreta Dveri, jeste prihvatanje našeg predloga da se dijalog završi najmanje šest meseci pre prvih sledećih izbora kako bi ostalo dovoljno vremena za primenu svega dogovorenog - podvlači lider Dveri.

 

 

Njegov pokret će, kako tvrdi, poštovati dogovoreno pravilo da neće u javnost iznositi o čemu su konkretno diskutovali dok sve ne bude dogovoreno, ali samo pod uslovom da vlasti ispoštuju dogovorenu dinamiku i sporazum ostvari u narednih nekoliko meseci, a ne kasnije od toga.

Srpski pokret Dveri je spreman da nastavi učešće u ovom formatu dijaloga, a odazvaće se i na poziv delegacije Evropskog parlamenta na konsultacije koje će biti održane u Delegaciji EU u Beogradu 6. maja. Daćemo svoj maksimalni konstruktivni i pozitivni doprinos u oba koloseka dijaloga kako bismo konačno oslobodili medije da se čuje i glas opozicije i dobili koliko-toliko demokratske izbore u Srbiji - poručuje Obradović za kraj, i dodaje da "je to interes opšteg dobra kome treba da služi prava politika".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading