KONAČNO NA SNAGU STUPIO MALI ŠENGEN! Slobodno se može ući u sve zemlje regiona!

Autor: Republika

Vesti

17.01.2021

11:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Mali šengen" zaživeo je od prekjuče na Zapadnom Balkanu barem kada je reč o PCR testovima na granici.

RepublikaFoto: Tanjug

Srbija, BiH, Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija i Bugarska ne traže više PCR test na Covid 19 prilikom ulaska građana ovih šest zemalja. 

Po principu reciprociteta, šest država Zapadnog Balkana "otvorile" su međusobno granice kao u "mirnodopsko vreme", pre izbijanja pandemije Covida 19. Svi sporazumi o tome na bilateralnom nivou praktično su postignuti tokom ove nedelje, piše "Blic".

S tim što treba imati na umu da, recimo, za državljane Srbije PCR test nije obavezan za ulazak u svoju zemlju samo ako u Srbiju dolaze iz jedne od pet već nabrojanih država u okruženju. S druge strane, ukoliko u Srbiju stižu iz neke druge države i dalje je obavezan PCR test ili desetodnevni kućni karantin.

Karantin i dalje važi za one koji su ranije ušli u zemlju

Takođe, državljani Srbije ili stranci koji su u našu zemlju ušli pre odluke o ukidanju PCR testa za pet zemalja u okruženju odnosno pre 14. januara i dalje su obavezni da ostanu u desetodnevnom karantinu ukoliko nisu uradili PCR test koji je bio negativan.

Inače, kako stoji na sajtu ambasade Srbije u Sofiji, putnicima koje dolaze iz SAD, umesto negativnog PCR testa, priznaje se negativan Antigen FIA Rapid test.

 

Ukidanje obaveznog PCR testa između zemalja Zapadnog Balkana mogao bi da pospeši ekonomiju u regionu. Na to je ukazao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

 
-Region je naša zajednička kuća, zato je odluka ministra zdravlja o ukidanju obaveznog PCR testa za sve koju nam dolaze iz neposrednog okruženja još jedan pokazatelj naše spremnosti za ukidanje barijera između nas - rekao je Čadež i ocenio da će ova odluka svakako doprineti još boljem ekonomskom povezivanju naših kompanija sa kompanijama iz regiona.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading