Hrvati nam oteli imovinu, a sad traže da za to platimo?!

Autor: B. KAŠANSKI

Vesti

18.10.2020

20:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvati u ofanzivi! Očigledno ohrabreni postupanjem Privrednog apelacionog suda u Beogradu, iz Hrvatske su poslali novi, drugi po redu, zahtev da im se iz budžeta Srbije isplati 9,6 miliona dinara na ime troškova postupka vođenog u Zagrebu. Iako je zahtev formalno naslovljen na Jugobanku, s obzirom na to da je ova banka u stečaju, jasno je da bi ovaj iznos praktično isplatila država.

RepublikaFoto: youtube.com/CROPIX
Andrej Plenković

Prethodnim dopisom Hrvati su tražili 12,8 miliona dinara, takođe od Jugobanke. Nimalo slučajno, njihov drugi dopis usledio je istog dana kada je Privredni apelacioni sud (PAS) raspravljao po hrvatskoj žalbi na rešenje nižeg Privrednog suda. Taj sud, podsetimo, tri puta je odbijao zahtev Hrvatske, a PAS je to rešenje ukidao. Ovog puta, sazvana je bila opšta sednica svih sudija PAS, na kojoj je većinom glasova doneta odluka da se rešenje ponovo ukine.

Da ne bi i četvrti put donosio isto rešenje o odbijanju hrvatskog zahteva, Privredni sud je predmet prosledio Vrhovnom kasacionom sudu da bi najviša sudska instanca rasplela ovu nesvakidašnju situaciju.

RepublikaFoto: youtube.com/ZooM Vesti Uzice
Jasminka Obućina

- Nažalost, do ovoga je moralo da dođe jer u PAS ili nemaju dovoljno stručnosti ili rade za interese druge države protiv svoje. Treći razlog ne može da postoji jer je svima koji se bave pitanjima sukcesije sasvim jasno da je prvostepenim rešenjem Privredni sud ispravno odlučio da ne mogu Hrvati usred Srbije da naplaćuju sudske troškove za procese vođene u Hrvatskoj. I to procese u kojima su legalizovali otimačinu imovine ogromne vrednosti koju su naše firme i banke imale u toj zemlji - objasnio nam je jedan sudija Privrednog suda u Beogradu, upućen od početka u ceo slučaj.

Privredni apelacioni sud oglušio se i o stav Ministarstva finansija, koje vodi Siniša Mali

 

Prema informacijama ovog sudije, priča dobija još jednu dimenziju kada se pogleda ko se na sednici u PAS najviše zalagao za ukidanje prvostepenog rešenja.

22,4 MILIONA DINARA TEŠKI ZAHTEVI IZ ZAGREBA

 

- Na ovoj sednici sudija Mladen Nikolić je pokušao da odbrani razliku u postupanju u slučaju "Mladost turista", kada je doneto rešenje kojim se odbija hrvatski zahtev i Jugobanke, što je samo po sebi pravni nonsens. A Nikolić je zajedno sa Boškom Ristićem bio među sivim eminencijama reforme pravosuđa 2010. godina. E, pazite sad, upravo je Ristić zastupao hrvatsku stranu u postupcima koji su doveli do gašenja domaćeg preduzeća "Boreli" - ukazuje naš sagovornik.

Zanimljivo, PAS je ignorisao čak i stav Ministarstva finansija, na čijem je čelu Siniša Mali, iako je naložio da se ono pribavi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading