SRAMOTA! Hrvati proslavili najveći zločin - Srbi izvinite se što smo vas ubijali

Autor:

Vesti

06.08.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U genocidnoj hrvatskoj tvorevini ništa novo: umesto pijeteta prema nevinim žrtvama zločinačke "Oluje", sa okupirane kninske tvrđave i juče su poslate poruke Srbima da su sami krivi što su proterani i pobijeni avgusta 1995. godine.

Foto: Ilustracija

Posebno se istakao premijer Andrej Plenković, koji je obraćanje počeo sa "Hrvati i Hrvatice...", a onda rekao da je "Oluja" bila "završetak rata koji je stvorio uslove za povratak Srba"!

- Žalim zbog svih stradanja, posebno civila, a od Srba očekujem da jasno osude zločine prema pripadnicima hrvatskog naroda. Činjenica jeste da je hrvatska država osigurala povratak svima koji su hteli da se vrate. Brojni ratni zločini počinjeni su na osnovu velikosrpske ideologije, za koje niko nije odgovarao - rekao je Plenković.

Ustaški pozdrav na tvrđavi

RepublikaFoto: Tanjug/Z. MIRKOVIĆ

U Kninu su se pojavili i pripadnici Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), koji su nosili crne majice sa grbom u kom je utisnut ustaški poklič "Za dom spremni", i uzvikivali "U boj, u boj!" Njih je predvodio Marko Skejo, bivši ratni komandant jedne od jedinica HOS Rafael vitez Boban.

Oni su sprečeni da uđu na mesto gde se održavala centralna ceremonija, ali su odmah po završetku programa okupirali centralni trg, uzvikujući "Za dom spremni"! Među njima bio je i gradonačelnik Vukovara bivši funkcioner Hrvatske demokratske zajednice i aktuelni poslanik Domovinskog pokreta Ivan Penava. On je rekao da je proslava zvanično zamišljena kao svojevrsna proklamacija pomirenja Hrvata i Srba, ali je dodao da to nije uspelo jer "takva proklamacija mora biti izraz celog hrvatskog naroda, a to nije slučaj".

Ukazao je na brojne Srbe koji su sve vreme rata delili sudbinu hrvatskih državljana i bili čak i hrvatski branitelji.

 

- Treba iskazati dužan pijetet prema svakoj žrtvi, čime se ne dovodi u pitanje legitimnost ili pravednost domovinskog rata, već se pokazuje velikodušnost i humanost pobednika. Isto to očekujemo od svih delova hrvatskog društva, kao i predstavnika Srba u Hrvatskoj koji treba jasno da osude zločine nad Hrvatima - dodao je hrvatski premijer.

 

Odlikovanje zločinca

RepublikaFoto: Tanjug/M. STRMOTIĆ

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je juče odlikovao "zaslužne" generale, među kojima i Zlatana Miju Jelića, koji je optužen za ratne zločine u BiH.

On je optužen za ubistvo i ranjavanje najmanje 40 ratnih zarobljenika za vreme sukoba u Mostaru 1993. godine. Prema optužnici, on je, kao general vojne policije HVO, bio direktno nadležan za upravljanje zloglasnim logorom Heliodrom u Mostaru, u kom je bilo oko 200 zarobljenika.

Kako pišu mediji u BiH, Jelić je na dan podizanja optužnice 30. decembra 2015. godine sa svim članovima porodice otišao iz Mostara u Hrvatsku, zbog čega se sumnjalo da mu je neko javio da će biti uhapšen. Sama najava Zorana Milanovića o ovom odlikovanju izazvala je brojne reakcije u BiH.

Hrvatska je, prema njegovim rečima, kao pobednica "pružila ruku pomirenja i sada gradi svoju budućnost":

- "Oluja" je bila pravno legitimna, vojno neizbežna i politički potrebna.

Pupovac na "četničkom derneku"

RepublikaFoto: Tanjug
Milorad Pupovac

Poslanik HDZ Josip Đakić izjavio je da je prisustvo potpredsednika vlade iz SDSS Borisa Miloševića "priznanje da je ta akcija bila pravedna".

I poslanik Mosta u Hrvatskom saboru Miro Bulj smatra normalnim da predstavnici hrvatske vlade budu u Kninu, a ne na, kako je naveo, četničkom derneku u Bačkoj Palanci, aludirajući na Milorada Pupovca.

- "Oluja" je kruna pobede i slobode hrvatskog naroda - rekao je Bulj.

Parastos u Banjaluci

Dok su Hrvati slavili, služenjem parastosa u Hramu Hrista Spasitelja i polaganjem venaca na Perduovom groblju u Banjaluci obeležena je 25. godišnjica srpskog egzodusa iz RSK.

Na groblju su položeni i venci kod spomenika stradalim Krajišnicima na Dinari.

So na ranu Srbima dodao je i Ante Gotovina, jedan od stratega pogroma, koji je bio optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine.

 

- Hrvatska se razvija i gradi u modernu evropsku demokratiju, socijalnu pravednu državu, koja brine o svima. Državu u kojoj svi nevini ljudi, bez obzira na različitosti, uživaju sigurnost i slobodu, jednaka prava i obaveze - rekao je Gotovina.

PUPOVČEV FUNKCIONER DOLASKOM U KNIN UŠAO U ISTORIJU BEŠČAŠĆA: Borise, na svoje mrtve si pljunuo!

RepublikaFoto: Tanjug/Z. MIRKOVIĆ
Boris Milošević na proslavi sramne akcije "Oluja"

Boris Milošević, potpredsednik hrvatske vlade iz redova Pupovčeve Samostalne demokratske srpske stranke, ušao je u anale beščašća odlukom da dođe na obeležavanje godišnjice "Oluje" u organizaciji hrvatskih vlasti i tako pljunuo na 250.000 prognanih i 2.500 ubijenih sunarodnika.

U toj odluci ga nije sprečila ni činjenica da su mu hrvatski vojnici posle genocidne akcije ubili babu na kućnom pragu, ali je on i preko toga prešao, pravdajući se "potrebom za pomirenjem i oproštajem", mada takve reči nisu izašle iz usta nijednog Hrvata. Doduše, da iver ne pada daleko od klade, govori i to što je Borisov otac ratovao u redovima hrvatske vojske i za to bio "nagrađen" ubistvom rođene majke i smešnom presudom ubici starice.

On je na ustaškoj svetkovini u Kninu "imao čast" da stoji u redu blizu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i da sluša govore pune hvalospeva ubicama nenaoružanih civila. Na njegovom licu nisu se videle nikakve emocije, a jedino časno što je uradio bilo je to što jedini nije aplaudirao posle govora Anta Gotovine.

- Želim da se prekine spirala mržnje kako se užasi rata nikada ne bi ponovili. Društvo je sazrelo da čujemo jedni druge i poštujemo jedni druge, bez obzira na nacionalnost. Društvo treba da prihvati da su Srbi imali svoje žrtve, te da se prihvati sećanje na njih. Čuo sam poruke mira, pa tako i svoj dolazak smatram zalogom za budućnost - rekao je Milošević novinarima posle skupa.

On se nije previše potresao ni zbog bujice optužbi i gotovo jedinstvene osude Srba:

- Razumemo to kao govor ljudi koji su pretrpeli bol.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading