Boško poziva na LINČ: Crta mete na čelu sudija Ustavnog suda!

Autor:

Vesti

24.07.2020

04:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje sudija i tužilaca Srbije oštro je osudilo Boška Obradovića, koji je na društvenim mrežama objavio imena sudija Ustavnog suda Srbije, kao i pretnje sudijama i tužiocima zatvorom i lustracijom nakon promene vlasti, nalazeći da su iste u potpunoj suprotnosti sa načelom podele vlasti i vladavinom prava, odnosno da predstavljaju neprimeran pritisak na nosioce pravosudnih funkcija.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Boško Obradović

Naime, lider Dveri je na Tviter nalogu imenom i prezimenom nabrojao 13 sudija Ustavnog suda, navodeći da "oni odlučuju o svemu" i zapretio zatvorom "posle promene vlasti".

- UST podseća da imenovanja na sudske i javnotužilačke funkcije nisu tajna, da su građanima u svakom momentu dostupna imena svakog sudije i tužioca u zemlji, da je svaka odluka u postupku potpisana imenom i prezimenom postupajućeg sudije ili tužioca, kao i da su sudije i tužioci upoznati sa aspektima svoje krivične, disciplinske i etičke odgovornosti, zbog čega apsolutno nema potrebe da predstavnik političke stranke javno obznanjuje imena sudija Ustavnog suda Srbije niti da sudije i tužioce upozorava na posledice kršenja zakona - saopštilo je ovo udruženje.

Neprimeren pritisak

Predsednica Društva sudija Srbije Snežana Bjelogrlić smatra da je legitimno pravo svakoga da podnese žalbu ili inicijativu Ustavnom sudu, ali da je neprihvatljivo da se na njega vrši pritisak, naročito na način kako je to učinio lider Dveri.

- Nakon podnošenja inicijativa za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti zakona, ovakvo ponašanje podnosioca predstavlja pritisak na sud, pretnju i ucenu - rekla je Bjelogrlićeva.

OBJAVIO IMENA 13 SUDIJA I ZAPRETIO ODMAZDOM "POSLE PROMENE VLASTI"

 

UST ukazuje i da su sudijske i javnotužilačke funkcije stalne, te da ne zavise od promena u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, zbog čega nije jasno na koji način se promena vlasti dovodi u vezu sa budućom "reformom" pravosuđa, osim ukoliko se ne priželjkuje politička čistka pravosuđa, kakva je već viđena 2010. godine.

 

Udruženje insistira da se Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca bez odlaganja oglase po ovom pitanju, podsećajući ova tela da su "nebrojeno puta ostala nema i gluva na zahteve UST da osude ovakve i slične izjave, kao i da su svojim glasnim ćutanjem samo doprineli umanjenju nezavisnosti, samostalnosti i ugleda pravosuđa."

Foto: twitter.com/printscreen
Boškov tvit

Tim povodom oglasilo se i Udruženje tužilaca.

- Poslednjih 20 godina Srbija može da se pohvali principijelnim pristupom predstavnika stranačke politike, bez obzira na to da li su na vlasti ili pretenduju da budu na vlasti. Omiljena "pretnja" lustracija. Podsetnik: sudije i tužioci ne sede u Skupštini i ne donose zakone - napisalo je udruženje na Tviteru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (28)

Loading
Nikola

24.07.2020 07:42

U ponižavanju srpskih policajaca i sudija prethodnih godina je prednjačio lider Dveri Boško Obradović.

Smiley

24.07.2020 07:53

Legitimno je pravo svakoga da podnese žalbu ili inicijativu Ustavnom sudu, u potpunosti je neprihvatljivo da se na sudstvo vrši pritisak, naročito na način kako je to učinio Obradovic.

Dejan

24.07.2020 08:04

Boško Obradović nastavlja da skrnavi državni institucije. Nakon Skupštine Srbije, na red je došao i Ustavni sud.

lak

24.07.2020 08:11

Nedopustivo je ponasanje Boska Obradovica.....