"Danas" duguje 15 miliona za štampanje: Pljuju državu, a žive od nje?!

Autor: K. V. - B. K.

Vesti

20.06.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dnevni list Danas, koji gotovo svakodnevno napada aktuelnu vlast koja vodi Srbiju, opstaje upravo zahvaljujući pomoći te iste države koju pljuje. Iza ovog strašnog i ne baš razumljivog paradoksa stoji činjenica da Danas duguje "Štampariji Borba", preduzeću u državnom vlasništvu, enormnih 12 miliona dinara. Kažemo enormnih, pre svega, zato što se ove novine prodaju u minornom tiražu od 4.000 do 5.000 primeraka i poslednje su po prodaji među svim listovima u Srbiji.

RepublikaFoto: youtube.com/Centar za antiautoritarne studije
Dragoljub Draža Petrović

Mada Srpski telegraf nije dobio odgovore od Danasa i "Štamparije Borba", pa smo ostali bez objašnjenja kako je uopšte bilo moguće da se nagomila ovoliki dug, sagovornici našeg lista slažu se da je situacija u kojoj država praktično finansira nekog ko je neprestano napada i optužuje za sve i svašta nezamisliva. Ipak, podaci ne lažu...

Istraživački novinar Marko Matić, koji se često bavi analizama medijskog tržišta u Srbiji, konstatuje da je ovo svakako veliko licemerje i kršenje novinarskih standarda.

- Ne samo da ih država finansira tako što im se ne naplaćuje ovaj dug već je Danas dobijao novac i na konkursima, uzima i znatna sredstva iz budžeta Šapca, imaju dodatke koji izlaze u njihovim novinama, a veličaju upravo tu lokalnu samoupravu. Oni svojim pisanjem i uređivačkom politikom pokazuju licemerje i nedoslednost jer, ako sa jedne strane uzimaju novac od države, dok sa druge osporavaju sve pozitivno što se dešava u ovoj državi, onda je to klasično licemerje - navodi Matić.

Matić: Ovo je veliko licemerje Danasa i kršenje svih standarda

Naš sagovornik upozorava na još neke stvari.

- Da ne govorimo tek o kršenju novinarskih standarda i novinarske etike u Danasu, kao i o plasiranju lažnih vesti - zaključuje Matić.

Petar Jeremić, vlasnik sajta Embargo, poručuje da je Danasu bolje da se pobrine da prodaje više novina i vrati dugove nego što se bavi napadima na državu.

Jeremić: Bolje da se potrude da prodaju više novina i vrate dugove nego što napadaju državu

- Najveća zabluda je da kod nas nema slobode medija, to je teška neistina i lansiraju je oni koji rade upravo suprotno, koji su nas naučili da dele medije, novinare i srpski narod. Dokaz za to je i ovaj slučaj. "Borba" je državna štamparija od 1945. godine, i dalje je državna i štampa list Danas, glavnog bundžiju i glasogovornika onih koje narod neće, a sebe nazivaju opozicijom. Eto primera da im ostaju dugovi, ostaju repovi i nikom ništa. I onda njima država ne valja - kaže Jeremić.

Na ova pitanja nisu odgovorili

DANAS, Dragoljub Petrović (glavni urednik)

1. Kako je moguće da ste napravili toliki dug prema štampariji?

2. Šta preduzimate da ovaj dug vratite?

"ŠTAMPARIJA BORBA", Vladimir Gudurić (direktor)

1. Kako je moguće da privatni list napravi toliki dug prema štampariji čiji je vlasnik država?

2. Šta ste preduzeli da ovaj dug naplatite?

On smatra da je isti slučaj i na političkoj sceni.

- S jedne strane imate napade na državu, a s druge koristite sve blagodeti države, ne plaćate nikome ništa i uživate u tome. Ipak, sve dok se vode mržnjom prema sistemu, neće imati uporište u narodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (26)

Loading
dalibor

20.06.2020 10:54

to je to ,pljuju drzavu a od nje zive,treba stati i tome na put ili nek plate pa nek pljuju.

donkihot55

20.06.2020 10:56

Ovakve izdajnike bi trebalo ugasiti prvom prilikom,kao što to Putin radi.

Milan

20.06.2020 10:59

Pod hitno ih ugasiti jer od njih imamo samo ogromnu stetu. U Danas-u je skup olosa koji nista dobro ne misli ovoj drzavi.

Marina

20.06.2020 11:14

Umesto da rade na svom kvalitetu, oni pljuju druge, sramota.