Vučić naterao Evropu da ipak odreši kesu!

Autor:

Vesti

11.05.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog oštre reakcije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je usled izostanka pomoći Evropske unije na početku borbe protiv koronavirusa poručio da je to sramno ponašanje zajednice čiji član želimo da postanemo, došlo je do preokreta - stigle su stotine miliona evra pomoći za zapadni Balkan, od čega Srbiji odmah (po raznim osnovama - pogledajte okvir) 180 miliona, plus mnogo više u narednom periodu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Parira Pekingu: Angela Merkel

Kako piše nemački Cajt, od trenutka kada je Kina priskočila u pomoć na Vučićevu molbu, šaljući lekare i medicinsku opremu, u Briselu je zazvonio signal uzbune. Sada, ističe se u tekstu, EU želi da dokaže zapadnom Balkanu da je, bez obzira na virus korona, geopolitički sposobna, pa je stoga i održan video-samit o zapadnom Balkanu.

Prema pisanju nemačkog lista Cajt, Kina, Rusija i Turska šire svoj uticaj na ovom području i predstavljaju geopolitičke konkurente Evropi. Istovremeno, balkanske zemlje još čekaju kada će im otvoriti vrata saveza. Portal podseća da je Vučić početkom aprila izjavio da "evropska solidarnost ne postoji i da samo Kina može pomoći Srbiji", što je praktično dovelo do preokreta u EU.

Poruka na Instagramu: Pobedićemo mrzitelje

Predsednik Aleksandar Vučić juče se oglasio na Instagramu, poručujući da je uveren da će normalna, pristojna i moderna Srbija pobediti one koji mrze i kojima ništa nije sveto.

- Mi znamo da je naš posao da brinemo o našoj Srbiji, posebno o najmlađima, koje ćemo sačuvati i odbraniti od političkih i medijskih siledžija - napisao je na Instagramu uz nekoliko fotografija na kojima je u prirodi, u voćnjaku.

Predsednik Centra za globalizaciju Dejan Miletić kaže da je EU zajednica bogatih država, te da njoj materijalna pomoć nikada nije predstavljala poseban problem:

- Međutim, pokazalo se da u kritičnim situacijama, kao što je pandemija korone, nije iskazan potreban i proklamovani nivo solidarnosti među članicama EU, pa u tom kontekstu ni prema kandidatima za članstvo u EU. Sigurno da je postojanje alternativnih podrški Srbiji, a imam u vidu Kinu, Rusiju i SAD, važan element kada se donose odluke na nivou EU.

Spoljnopolitički analitičar Jakša Šćekić za naš list dodaje da nema sumnje da su Vučićeve kritike na račun EU dovele do potpunog preokreta:

- Sve je tu politika, kad su videli da je Kina svojom respirator-diplomatijom postigla toliko uspeha u Srbiji, brzo su se dozvali pameti. 

Pomoć Evrope Srbiji od početka pandemije*

- odobren 171 milion evra urgentne pomoći, i to 94 miliona evra iz IPA programa za hitnu medicinsku pomoć i 78 miliona evra za postpandemijski oporavak srpske ekonomije

- bićemo izuzeti od kvota EU na čelik

- pomoć u vidu zajmova za zemlje zapadnog Balkana koja se meri u milijardama evra Srbija nije iskoristila jer joj nije bilo potrebno

- organizovano je oko 15 letova iz Kine do Beograda o trošku EU, a za transportne troškove svakog tog leta EU je izdvojila između 400.000 i 500.000 evra

- EU i Norveška donirale su respiratore i monitore vredne 4,5 miliona evra

- dodatni grantovi i podsticaji iz fondova EU

* gotovo sve odobreno tek nakon kritika da je Evropa "zaboravila" naš region

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (17)

Loading
Bane

11.05.2020 06:26

Na čelu naše zemlje se nalazi odgovorni političar koji samo traži ravnopravnost za Srbiju

Aleksej

11.05.2020 06:31

Svaka cast na reakciji Vucica!

Goran

11.05.2020 07:05

Kad nikome ništa nisi dužan, možeš sve da mu saspeš u lice.

Mara

11.05.2020 07:43

Bravo za naseg predsednika!