Ambasadorka Čen Bo za Srpski telegraf: Srbiju i Kinu veže krvno prijateljstvo

Autor:

Vesti

21.03.2020

04:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pošiljka medicinske opreme koja je stigla nije kraj pomoći koja će Kina uputiti Srbiji, ističe Čen Bo, ambasadorka Narodne Republike Kine. Prema njenim rečima, Kinezi su spremni da na svaki način pomognu građanima Srbije da se izbore i pobede koronavirus.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Čen Bo i Aleksandar Vučić

U razgovoru za Srpski telegraf navela je da je prijateljstvo između dva naroda utemeljeno na krvi, te da će i posle epidemije nivo ekonomske saradnje između dve države biti još intenzivniji.

Da li je pristigla pomoć iz Kine jednokratna ili će Peking i dodatno pomagati Srbiju?

- Zahvaljujući intenzivnoj koordinaciji kineske ambasade i Vlade Srbije, 15. marta uveče u Srbiju je stigao prvi deo kineske medicinske pomoći, testovi za detekciju virusa KOVID-19. Radi se o donaciji kineske kompanije. Kina će takođe poslati tim medicinskih stručnjaka, zaštitne maske i rukavice, respiratore i drugi medicinski materijal koji je srpskoj strani neophodan u borbi protiv epidemije virusa KOVID-19.

Na koje još načine može da nam pomogne Kina?

- U Kini je borba protiv epidemije virusa KOVID-19 postigla pozitivne rezultate, ali još se više od 8.200 potvrđenih slučajeva leči, istovremeno postoji i veliki rizik od uvoznih slučajeva. Uprkos tome, Kina će na više načina podržati i pomoći Srbiju u borbi protiv epidemije. Pre nekoliko dana kineski stručnjaci su putem održavanja video-konferencije podelili svoja iskustva o prevenciji i kontroli epidemije virusa KOVID-19 sa 17 zemalja centralne i istočne Evrope, uključujući i Srbiju. Kineska ambasada je sa nadležnim organima Kine i srpskim partnerima danonoćno zajednički radila da omogući da prvi deo pomoći kineske vlade Srbiji u vidu medicinskog materijala i medicinskih stručnjaka stigne što pre u Srbiju. I dalje ćemo pomagati srpskoj strani prilikom nabavke neophodnog medicinskog materijala za prevenciju i kontrolu iz Kine.

Điping dolazi u Beograd

Najavljena je poseta predsednika Si Đinpinga Srbiji ove godine. Hoće li koronavirus odložiti njegov dolazak?

- Razmene na visokom nivou igraju vrlo važnu ulogu u podsticanju razvoja bilateralnih odnosa. Sva saradnja na koju epidemija ima uticaj, uključujući i onu na najvišem nivou, ponovo će se povratiti.

Razmišlja li se u Pekingu o povlačenju investicija u Srbiju zbog korone zbog finansijske krize koja je usledila zbog pandemije?

- Zašto bi bilo potrebno povlačenje investicija u Srbiji? Kako se epidemiološka situacija u Kini poboljšava, kineska ekonomija se oporavlja, te je uticaj epidemije privremen. Uvereni smo da će i Srbija nakon pobede u borbi protiv epidemije virusa KOVID-19 imati nove šanse za ekonomski razvoj. Tada će biti još više prilika za našu saradnju.

Koje kineske investicije bi uskoro mogle da stignu u Srbiju i u kojim oblastima?

- Poslednjih godina u okviru inicijative "Pojas i put" i "Saradnje 17+1" u svim oblastima saradnje između Kine i Srbije postignuti su plodonosni rezultati. Ne verujem da će se promeniti pravac saradnje Kine i Srbije u narednoj fazi. Saradnja naše dve zemlje na velikim projektima u oblasti izgradnje infrastrukture dalje će napredovati. Veliki projekti poput "Železare Smederevo" i rudnika "Ziđin Bor" kontinuirano povećavaju nove investicije, a oblast inovacija i digitalizacije će biti ključna oblast buduće saradnje. Produbili smo naše prijateljstvo i proširili naše razumevanje u zajedničkoj borbi protiv ove epidemije, što samo znači otvaranje novih prilika za saradnju.

Znamo da su Kinezi emotivno reagovali na poruku srpskog predsednika. Kako to komentarišete?

- Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića je jako popularno na kineskoj društvenoj mreži i dobilo je više stotina miliona pregleda. Veliko prijateljstvo i poverenje prema Kini koje je iskazao predsednik Vučić duboko je dirnulo kineski narod. Veliki broj kineskih građana je uvereno da je prijateljstvo Kine i Srbije zaista utemeljeno krvlju prošlo kroz vatru, prošlo je mnoga iskušenja, te predstavlja pravo čelično prijateljstvo. Mnogi su izrazili želju da daju svoj doprinos i pomognu Srbiji u borbi protiv epidemije virusa KOVID-19. Posle kiše uvek se pojavi duga. Mislim da su mnogi Kinezi kojima se svidela izjava predsednika Vučića i navijaju za Srbiju spremni da, čim ova epidemija prođe, dođu u Beograd i vide dugu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (23)

Loading
Natasa

21.03.2020 08:00

Srećni smo što imamo Kinu za prijatelja...

Vladislava

21.03.2020 08:07

Naši veliki prijatelji Kinezi su spremni da na svaki način pomognu građanima Srbije da se izbore i pobede koronavirus.

Zoran

21.03.2020 08:43

Mnogo nam znaci njihova pomoc i podrska!

vanja

21.03.2020 08:59

Iskreno prijateljstvo koje ostaje zauvek