(VIDEO) NE OSEĆAMO SE BEZBEDNO: Protest građana Subotice - VRATITE MIGRANTE KUĆI

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

29.02.2020

19:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više stotina Subotičana okupilo se večeras na gradskom trgu i uputilo poruku da se osećaju nebezbedno zbog ilegalnih migranata. Nakon protestne šetnje pročitano je otvoreno pismo sa porukom da se moraju preduzeti konkretne mere radi bezbednosti lokalnog stanovništva.

RepublikaFoto: twitter.com/Mitrovic Dejan Wien
Protest građana u Subotici

Saša Demić, u ime neformalnog UG "Udruženi građani Subotice", izjavio je da učesnici protesta nemaju nikakvu političku pozadinu i nisu članovi nijedne stranke.

- Okupili smo se jer se osećamo nebezbedno u našem gradu, naša deca ne mogu da se igraju na igralištima jer na njima borave migranti. Naša deca ne mogu da idu sama u školu jer ih napadaju i provociraju migranti. Ne možemo to da tolerišimo i tražimo od vlasti da migrante stavi u migracione centre, da ih pregledaju zdravstveno i da ne lutaju našim ulicama bez kontrole. Pale kuće, upadaju na imanja, kradu hranu iz ostava, obijaju kuće, napadaju starije ljude i mi to više ne možemo da tolerišemo. Ne tražimo ništa, osim da opštinska, pokrajinska i republička vlast učine nešto i zaštite građane - kaže Saša Demić.

Građani kažu da će nastaviti da se okupljaju, ali za sada nemaju plan kada će ponoviti protest.

U otvorenom pismu poručili su da zbog grupa ilegalnih mladih migranata, koje jedino viđaju po gradu, raste zabrinutost.

- Upadaju u napuštene i nenapuštene kuće. Presreću građane, žene i decu. Tražimo da kanališete i ograničite kretanje ovih grupa dok god se nalaze u gradu i okolini, u Srbiji. Dnevno treba da objavljujete koliko migranata je ušlo na teritoriju države, pokrajine i grada. Objavite da li ta lica imaju legitimacije i da li se vodi evidencija ko su i odakle su došli. Ovim licima morate obezbediti privremeni smeštaj, objekte u kojima mogu biti adekvatno smešteni ako ih puštate u Srbiju. Građanima Subotice ne predstavlja problem prisustvo migranata koji se nalaze u kolektivnom smeštaju, već grupe koje se kreću kao vojne formacije po našem gradu - navodi se u otvorenom pismu.

U toku protesta Subotičani su bili na vezi sa građanima Požarevca koji su iz svog grada poslali istu poruku.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading