Jovo Bakić otkriva: NJIH DVOJICA SU VUČIĆEVI GLAVNI ADUTI!

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

29.09.2017

09:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Jovo Bakić jedan je od onih intelektualaca čiji se angažman ne iscrpljuje u kabinetu i amfiteatru. O društvu u kome živimo govori bez suvoparnih sociologema, nazivajući stvari pravim imenom.

RepublikaFoto: youtube.com/N1
Hvala Vučiću što me osblodio potrebe da glasam za DS, kaže Jovo Bakić

Često se Vučić i njegova vlast apostrofiraju kao adresa naših trenutnih nevolja. Da li je baš tako?

- Nikada ne treba personalizovati. Vučić je samo autoritarni izdanak jednog naopakog, trulog i klijentelističkog političkog sistema. I pre Vučića imali smo ozbiljan problem sa oligarhijski ustrojenim strankama gde su stranački vođi bili u oligarhijskoj vezi sa krupnim kapitalistima, samo što je to bio sistem čiste oligarhije a ovo je sistem autoritarne oligarhije. Vučić se pokazao dovoljno moćnim da privrednu oligarhiju potčini svojoj volji?

Kako je u tome uspeo?

- Pa tako što je uhapsio najmoćnijeg oligarha Miroslava Miškovića i time poslao poruku građanima da će to biti jedan drugačiji politički sistem, uistinu demokratski. Naravno, prevario ih je. Samo je sebe postavio na čelo oligarhije i to je jedina promena u odnosu na prethodni sistem i prethodnu fazu višestranačja.

Hoćete reći da istinsko demokratsko društvo nismo ni imali.

- Ne. U novoj istoriji višestranačja imamo tri faze. Dve su autoratarni režimi Miloševića i Vučića i treća je oligarhijska vlast demokrata. Ovo što se događa na izborima je demokratska legitimacija oligarhije. Već pet godina je Aleksandar Vučić na čelu Srbije i šta se za to vreme promenilo? Ništa, osim što je on glavni. Sistem je isti.

Kako tumačite njegovu izjavu koju često ponavlja: "Ovi me ne mogu pobediti."

- Ima istine u tome. On je pobedio njih zbog njih. Građanstvo je bilo toliko razačarano ishodom postpetooktobarske vlasti da je jedva čekalo da joj vidi leđa. Desila bi se ta promena vlasti i ranije nego je bila Srpska radikalna stranka, a za nju ljudi nisu hteli da glasaju. Ovako, kad su Nikolić i Vučić promenili ćurak naopako, građanstvo je počelo da beleži svaki minus demokratskoj vlasti što do tada nije radilo i došlo je do promene. Ova vlast očigledno ništa nije naučila pa i ona kao prethodna potcenjuje građane. Građani će u jednom trenutku otkazati poverenje i njoj. Tek ćemo videti kako će stvari ići, moja bojazan je da mafija glasačkim listićima ne silazi sa vlasti.

Idu beogradski izbori, mogu li oni nešto promeniti. Smete li da prognozirate rezultat?

- Ne smem, jer se još tačno ne zna ni ko će sve trčati. Ono što je izvesno, Vučić će vrlo teško izgubiti. Ima skrivene adute, jedan je Aleksandar Šapić, drugi je Dragan Đilas. Vučić je čovek koji vrlo revnosno naručuje i prati istraživanja javnog mnjenja i, ako vidi da mu Šapić nije dovoljan za formiranje vlasti posle izbora, ubaciće u igru Đilasa.

Kako komentarišete razlaz Saše Jankovića i Demokratske stranke?

- Kao zakasneo. Gospodin Janković je odocneo, ali dobro je što je to i sada uradio jer tako sebi širi manevarski prostor. Taj prostor je u startu bio sužen saradnjom sa Šutanovcem i Živkovićem. Onog trenutka kad se vežete za kompromitovane ličnosti, vi ste potonuli. Da Janković nije bio sa Demokratskom strankom, vrlo verovatno da bi mnogi glasovi koji su otišli Belom Preletačeviću bili njegovi.

Imam utisak da ste baš ljuti na Demokratsku stranku i da im mnogo toga zamerate?

- Zameram zbog toga što su oni glavni izneverivač nade. Tu je njihova odgovornost. Znate, u SPO nikad nisam polagao nade, nikad ništa od njih nisam očekivao niti za njih glasao. Oni me nisu razočarali jer njima nisam bio ni očaran. Ne mogu reći ni da sam bio očaran Demokratskom strankom jer da sam bio verovatno bih bio u njoj, ali sam glasao za tu stranku i koalicije u kojima je bila. Već posle 2002, godine ne bih glasao da nisam smatrao kako nisu najmanje loš izbor. Ne dobar, nego najmanje loš izbor. DSS mi je bila suviše konzervativna, o radikalima da ne pričam. I do 2008. godine sam glasao za DS. U tom smislu sam zahvalan Vučiću i Nikoliću što su me oslobodili potrebe da glasam za manje zlo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (45)

Loading
Daca

29.09.2017 11:34

Ne znam zaista gde Bakić živi kada nije primetio promene u Srbiji. Ili on, jednostavno, ne primećuje promene na bolje.

zare

29.09.2017 21:20

@Daca - Neki ljudi,namerno ne vide koliko se cela država promenila ka boljem,poslednih godina,ali je to već njihov problem

Koja

29.09.2017 11:37

Malo paranoično, rekao bih. U 21. veku jedan čovek nije moćniji od naroda, niti je Vučić autokrata, samo je nama teško da priznamo da imamo udeo u problemima koji nas muče.

Mitar Odović

29.09.2017 11:41

Evo opet se javlja ovaj Bakić on je stručnjak za sve stvari. Naravno glabna mu je tema da pljuje pu Vučiću i aktelnoj vlasti.