Paunović: Transparentnost u ostvarivanju prava nacionalnih manjina

Autor:

Vesti

07.11.2019

16:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobre vesti iz Brisela donosi Suzana Paunović.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Suzana Paunović

Direktorka kancelarije za ljudka i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović učestvovala je u Briselu na sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji.

Paunović je tom prilikom ukazala na to da je usvajanjem Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina 2016. godine uspostavljen mehanizam za potpunu implementaciju zakonodavnog okvira, ali i za merenje napretka u ostvarivanju tih prava u Srbiji.

Ona je navela da je posebno važna činjenica da je od samog početka nacionalnim manjinama omogućeno da preko svojih predstavnika učestvuju u kreiranju, ali i u praćenju ovog dokumenta.

Prema njenim rečima, za tri godine primene Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina sprovedeno je ili se i dalje kontinuirano realizuje više od 80 odsto aktivnosti predviđenih ovim dokumentom.

Prema njenim rečima, proces izveštavanja od samog početka i u svim fazama karakterišu transparentnost i inkluzivnost, a u tome učestvuje 80 organa i institucija, uključujući u punoj meri i nacionalne savete nacionalnih manjina i savete za međunacionalne odnose, koji funkcionišu na lokalu.

Napredak u realizaciji aktivnosti meri se na svaka tri meseca. Na 1.074 priloga nosilaca aktivnosti, koliko je do sada prikupljeno, kao i na 11 izveštaja, koji su sačinjeni na osnovu dobijenih predloga, bilo je svega šest komentara nacionalnih saveta nacionalnih manjina, što govori o posvećenosti Srbije sprovođenju Akcionog plana, napomenula je Paunović.

Ona je navela da je unapređen zakonodavni okvir, a rezultati su postignuti i na polju službene upotrebe jezika i pisma i u ličnom i statusnom položaju pripadnika nacionalnih manjina.

Izmenama zakona precizirane su nadležnosti nacionalnih saveta, radili smo na osnaživanju ekonomskog položaja nacionalnih manjina, kao i na međunarodnoj i regionalnoj saradnji u ovoj oblasti, navela je direktorka Kancelarije.

Paunović je podsetila na to da Savet za nacionalne manjine, kojim predsedava predsednica Vlade, a čine ga resorni ministri i direktori službi Vlade Srbije, kao i predsednici svih nacionalnih saveta nacionalnih manjina, nadzire sprovođenje Akcionog plana, navodi se u saopštenju Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading