Vučić u poseti Hitnoj pomoći: Pala stopa nezaposlenosti u Srbiji

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

29.08.2019

10:37 >> 11:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić posetio je danas Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć, gde razgovara sa rukovodstvom te zdravstvene institucije koja godišnje obavi skoro 100.000 intervencija i spasi jedan mali grad.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić u Hitnoj pomoći

Predsednik je nakon obilaska zgrade Hitne pomoći u Beogradu rekao da je, s druge strane, stopa zaposlenosti na nivou od 49,2 procenata što je takođe, ukazuje, najviši nivou u proteklih nekoliko decenija.

Vučić je čestitao svim nadležnima koji su radili na postizanju ovih rezultata ali i istakao da će država nastaviti da radi na spuštanju nivoa nezaposlenih ispod deset procenata.

Stopa nezaposlenosti u Srbiji pala je na 10,3 posto što je najniži nivo nezaposlenosti u proteklih nekoliko decenija

Kako je dodao, po rezultatima u smislu visine nivoa nezaposlenosti, Srbija se može meriti sa nekoliko zemalja Evropske unije.

Predsednik je rekao da se ogroman novac troši za zdravstrvo, da je ponosan kada se ulaže u objekte i povećanje plata zaposlenima u zdravstvu, ali da hoće "iz kože da iskoči" kada vidi da se u zdravstvenim ustanovama ne vodi materijalno računovodstvo.

On je naveo da je ove godine za retke bolesti izdvojeno 50 miliona evra , a da do pre neku godinu to nije bila stavka u budžetu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Zlatibor Lončar i Aleksandar Vučić

Država pomaže i porodicama bez dece kroz postupke vantelesne oplodnje da se danas zahvaljujući tome godišnje rodi 3.500 do 4.000 dece.

Vučić je najavio da će do kraja godine početi rekonstrukcija Infektivne klinike, a da se rekonstuišu skoro sve zdravstvene ustanove, od Zemunske bolnice, Dragiša Mišović, Tirsove, Dedinja, Institut za majku i dete.

Predsednik Vučić je prilikom razgovora sa osobljem Hitne pomoći zatražio da se medicinskim tehničarima povećaju zarade za 15 odsto. 

Poseta je prilika da direktor Hitne pomoći Goran Čolaković upozna predsednika sa detaljima izgradnje, rekonstrukcije i dogradnje objekta u okviru kompleksa Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Predsednik je u razgovoru sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i direktorom Zavoda upitao da li ljudi iz zdravstva osećaju bar malo kada se povećaju plate.

Rekao je da u svim oblastima u zdravstvu moraju biti povećane plate, kako bi zadržali ljude kod nas.

Vučić osuo paljbu: Ubice slave Vukovar, pa prozivaju Delije!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je zvao Aleksu Vukanovića, fudbalera Crvene zvezde, uoči utakmice protiv Jang Bojsa.

Bilo je reči i o sada već famoznom i kontroverznom tenku, koji je postavljen ispred severne tribine.

- Iznenađen sam gledao sam histeričnu kampanju, skupile se prvo ubice da slave Vukovar, a ovo sada nikakve veze sa Vukovarom nije imalo, niti tenk bez motora kom je cev zalivena ima veze sa Hrvatskom ili delom republike Srpske Krajine, na bilo koji način. Ne mogu da razumem zato kod Srba seirenja kada neko pokaže traktor, valjda treba da budemo srećni što su proterali 250.000 ljudi? O simbolima odlučuju navijači, ima mnogo drugih ideja koji nisu tenk, ali eto izabrali su tenk.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ

- Videli ste da CSKA ima tenk, Arsenal ima topove, taj tenk nije smetao UEFA, bili su dovoljno pametni da odu na sajt UEFA i vide šta se može. Vidite, ovo je simbol Borusije Dortmund, tenk sa oznakama koje podsećaju na prošla vremena, ispred Vestfalena. To ima samo kod nas, da sebi odmognemo, i protiv svog naroda da uradimo. Pa hajka je li kriv Vulin ili Stefanović. 

- Nisam bio lenj da vidim kako izgleda to vozilo, od iverice i šper ploče, zamislite kretene i analitičare koji objašnjavaju da je oklopno vozilo otvoreno. Od TAM-ića su napravili čuveno oklopno vozilo od šper ploče. Ljudi, ako ne umete da se radujete nečijem uspehu, nemojte da gledate samo šta možete da uradite protiv svog naroda. I da poželim Partizanu sreću večeras. Momci, pobedite te Norvežane večeras, voleo bih da Partizan pobedi i da budemo kao Madrid i London. Važno je za naše ljude i klubove, to je to što se toga tiče.

Vučić je ukazao da i u socijalnom sektoru treba povećati plate.

Takođe je, govoreći o edukaciji iz urgentne medicine, ukazao da smo izgubili mnogo ljudi, jer nismo mogli da ukažemo prvu pomoć, nismo imali sredstva za zaustavljanje krvi kao neki drugi.

Prema njegovim rečima, urgentna medicina mora da bude dignuta na najviši nivo.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je rekao za Tanjug da se rekonstrukcija odvoja uz pomoć IPA fondova i Grada Beograda, da bi trebalo da počne u prvom delu 2020. godine.

Sanacija tog objekta planirana je u tri faze. U prvoj fazi biće izgrađen potpuno novi blok A, blok B se delom dograduje i delom obnavlja, dok je za treći blok – blok C planirana rekonstrukcija.

Zgrada Hitne pomoći, od kada je izgrađena šezdesetih godina, nikada nije bila rekonstruisana, a broj stanovnika u prestonici višestruko je porastao.

Zahvaljujući projektu obnove, Beograd će konačno nakon 60 godina dobiti Hitnu pomoć po evropskim standardima, koja će moći da odgovori svim potrebama građana.

Planirano je da bude dograđeno 6.000 kvadrata, što će ukupno sa postojeće 2.000 biti ukupno 8.000 kvadrata

Inače, Urbanistički projekat za najavljenu rekonstrukciju zgrade Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć bio je na javnom uvidu od 1. do 8. avgusta, a usvojen je prošle nedelje.

Kako je predviđeno projektom, objekat bloka A će biti napravljen po etažama.

Prizemlje je namenjeno za čuvanje i servisiranje voznog parka, prvi sprat će zauzeti edukativni centar, a na drugom spratu ce se nalaziti administrativna služba.

"Kako je predvideno, u edukativnom centru ce se pružati obuka specijalizantima, a projektovano je pet učionica, ostava za opremu i sala poput amfiteatra za predavanja. Na drugom spratu će biti smešten administrativni deo sa prostorijama kol-centra, kancelarijama za direktore, načelnike", stoji u urbanističkom projektu.

Blokovi B i C biće u funkciji zavoda koji pruža hitnu medicinsku pomoc. Sva tri bloka bice povezana sistemom hodnika.

U planu je da budu izgrađena i 52 parking-mesta za sanitetska vozila, od kojih ce devet biti napolju, a ostalo u okviru objekta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
Aco

29.08.2019 10:58

Jos jedna lepa vest za zdravstvo.

Aco

29.08.2019 11:00

Nase zdravstvo je svaki dan sve bolje i bolje.

Natasa

29.08.2019 11:12

Ponosni smo na našeg predsednika...

Vladimir

29.08.2019 11:19

Ulaganje i briga o zdravstvu je intenzivirana i verujem da ce se tako nastaviti i u buducnost.