Kažu da sam težak za davanje novca: Poznati rešetali pitanjima čuvara državne kase

Autor:

Vesti

25.05.2019

03:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali odgovarao je u tradicionalnoj rubrici Srpskog telegrafa "Intervju bez cenzure" na pitanja poznatih ličnosti.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Siniša Mali

Između ostalog, otkrio je za čim žali iz vremena dok je bio gradonačelnik, koji sport osim trčanja najčešće upražnjava, sa kim voli da ga porede i šta su nam ekonomski prioriteti...

Slobodan Ćustić, glumac

  • Na kojoj funkciji se osećate bolje, udobnije, maštovitije: onomad kao gradonačelnik ili sada kao ministar finansija?

Glavna razlika između te dve funkcije je u tome što je u gradu sve bilo mnogo nepredvidivije i što su svakodnevno iskakali razni problemi, bilo da su oni mali, komunalni ili oni veći. Tako da je u tom smislu funkcija ministra finansija drugačija. I možda, kako ste rekli, udobnija. I, naravno, zato što je to oblast kojom se bavim unazad više od 20 godina.

Žao mi je što metro nije završen tokom mog mandata u gradu, ali mi je drago što u tom projektu učestvujem kao ministar finansija

Ipak, upravljati gradom ima mnogo svojih čari, interesantno je baviti se sa toliko različitih projekata koji doprinose boljem životu ljudi. Na početku je bilo izazovno, s obzirom na to da je to bilo nešto novo za mene, ali lepo je videti da ste nešto uradili za svoj grad.

Ivan Nikolić, ekonomista

  • Da li će Srbija nastaviti sa ovim tempom razduživanja makar dok ne dostigne granicu koja je propisana fiskalnim pravilima od 45 odsto BDP ili se razmišlja da se u tome uspori kako bi se obezbedilo više novca za još snažnije investicije?

Ovo je dobro pitanje jer jeste veliki izazov napraviti balans između smanjivanja javnog duga i obezbeđivanja novca za javne investicije. I jedna i druga stvar su nam veoma važne, ali bih ipak dao prioritet investicijama, s obzirom na to da smo javni dug uspeli da smanjimo već na 50,8 odsto BDP, koliko je iznosio u mesecu martu ove godine.

U septembru planiram da istrčim ceo maraton u Berlinu i za to uveliko traju pripreme

Foto: Tanjug

Zoran Đorđević, ministar rada

  •  Da li imaš veze s državom Mali, s obzirom na tvoje prezime? Da li će to uticati na naše bilateralne i diplomatske veze s tom zemljom?

Hvala, kolega, na ovom krajnje originalnom pitanju (smeh). Moje prezime, koliko sam upućen, nema nikakve veze sa tom državom tako da, nažalost, neću moći da utičem na diplomatske odnose. To ću ipak ostaviti ministru Dačiću.

Toplica Spasojević, vlasnik "ITM grupe"

  • Prijatno su iznenađenje stabilizovane javne finansije i višak novca u budžetu. Pošto je poljoprivreda jedan od glavnih nosilaca naše ekonomije, da li razmišljate o tome da se napravi specijalni fond velikih razmera koji bi dramatično uvećao površine koje se navodnjavaju?

Najpre vam zahvaljujem na tim rečima, drago nam je što privreda prepoznaje naše rezultate. Što se tiče navodnjavanja, Ministarstvo poljoprivrede je već napravilo ogroman napredak. Već se koristi Abu Dabi fond, koji dramatično uvećava navodnjavane površine.

Za dve godine je 50.000 hektara pokriveno sistemima za navodnjavanje, a već su spremni projekti za površine od preko 70.000 hektara. Cilj je da u naredne tri godine više od 6,5 odsto površina bude pokriveno sistemima za navodnjavanje, što će biti ozbiljan napredak u odnosu na početnih 1,8 odsto.

Foto: Starsport

Dragan Simović, predsednik FK Spartak

  • Da li ste upućeni u projekat izgradnje nacionalnog stadiona i kako napreduju projekti za manje stadione po Srbiji?

Ovom temom sam počeo da se bavim još kao gradonačelnik Beograda, a nastavio sam i kao ministar finansija, tako da jesam upućen. Želimo da publika najzad bude ponosna na svoje stadione, i to ne samo u Beogradu nego i u drugim gradovima Srbije. Gradiće se stadioni u Subotici, Loznici, Zaječaru, Kraljevu, Leskovcu i Vranju.

Kada je reč o nacionalnom stadionu, to neće biti samo stadion već grad za sebe, sa raznim objektima u okolini, a ceo koncept će se zvati stadion Siti.

Radmilo Armenulić, teniski stručnjak

  • Da li možete da istrčite pravi maraton i da li vas fizička aktivnost opušta za posao, pa možda odlučite da nam povećate plate?

Krajem prošle godine u Atini sam istrčao puna 42 kilometra, i to je verovatno bila jedna od najtežih i najboljih stvari koje sam uradio u životu. U septembru planiram da istrčim ceo maraton u Berlinu i za to uveliko traju pripreme. Jako mi je bitna fizička aktivnost, upravo zbog oslobađanja od stresa, i to je neko vreme kada svakako razmišljam o raznim temama, pa i o toj koju ste pomenuli. Mi ćemo naći prostor da povećamo plate u javnom sektoru i penzije, i to nam je apsolutni prioritet, koji doprinosi boljem životu građana Srbije.

Milan Gurović, legenda košarke

  • Kada ste poslednji put odigrali partiju basketa?

Moram da priznam da ne igram toliko često basket, malo češće je to ipak fudbal. Mislim da sam poslednju partiju basketa igrao pre dve godine, kada sam kao gradonačelnik otvarao nove košarkaške terene na Dorćolu, sa legendarnim Mokom Slavnićem. Igrali smo jedan na jedan i jasno je ko je bio bolji.

Foto: youtube.com/Novo jutro - Dea i Sarapa

Damir Handanović, direktor CEBEF

  • Koliko treba da trenirate da budete bolji od Haila Gebrselasija?

Koliko god da treniram, verujem da to ne bi bilo moguće. Ali dovoljna mi je uteha što ću učestvovati na Berlinskom maratonu, na kojem je on pobedio četiri puta zaredom.

Vladimir Đukanović, narodni poslanik

  • Da li planiraš da budeš novi Lazar Paču?

Kolege iz Vlade se uvek šale sa mnom da sam težak za davanje novca, baš kao što je bio gospodin Paču, tako da možda ima nekih sličnosti. Ali mislim da dobar ministar finansija svakako treba da bude racionalan u tom smislu jer je na njemu velika odgovornost. Lazar Paču je svakako bio naš najčuveniji ministar finansija jer je uspeo da konsoliduje finansije u jako teškom vremenu za zemlju. Mi smo čak u ministarstvu izradili plakete sa njegovim likom, koje dajemo kao protokolarne poklone, njemu u čast.

Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda

  • Za koji veliki projekat u gradu ti je žao što nije završen za vreme tvog mandata?

To je svakako izgradnja metroa, ali mi je drago što ću u tom projektu moći da učestvujem kao ministar finansija i što ćemo zajedno raditi na tome. To je ipak projekat od nacionalnog značaja i od presudne važnosti za dalji razvoj grada.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zara

25.05.2019 16:18

Takav i treba da bude!