PROKLETSTVO SLOBINE BANKARKE: Tajne Borke Vučić

Autor: Lidija RADOVANIĆ

Vesti

11.08.2017

07:28 >> 08:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je 1. avgusta 2009. Borka Vučić u 83. godini poginula na auto-putu Beograd-Niš, između Batočine i Lapova, u grob je odnela mnoge tajne. Uz ime najpoznatije srpske bankarke vezana je nerasvetljena priča o milionima koji su tokom sankcija iznošeni iz zemlje na Kipar. Bila je bliska saradnica Slobodana Miloševića, njegov finansijski guru, preko kog je ostvarivao kontakte sa svetskim magnatima, uključujući Dejvida Rokfelera.

RepublikaFoto: www.profimedia.rs
Moćna: Borki Vučić su se divili i na čivenom Vol stritu

Svašta je Borka Vučić mogla da kaže, ali je otkrivala samo mrvice onoga što je znala. Neki su očekivali da će ipak kad-tad do kraja otvoriti karte. Zato je njena pogibija, slučajna ili nameštena, mnogima donela olakšanje.

1. JEDINA ZNALA SVE O MILOŠEVIĆU

Kako u dosijeu Nedeljnika o Miloševiću navodi zagrebački novinar Darko Hudelist, profesorka Smilja Avramov otkrila mu je da je Borka Vučić intenzivno komunicirala sa Miloševićem još dok je on studirao na Pravnom fakultetu. Zbližile su ih i velike tragedije u njihovim porodicama. Miloševiću su se ubili otac, majka i ujak, dok su Borkinu razorile bolesti i gubitak najbližih. Sve vreme dok je Milošević bio na čelu Beobanke bila je uz njega, kao prvi operativac. Nekadašnji funkcioner Špiro Galović potvrdio je Hudelistu da je Borka bila glavna za sklapanje ugovora, a Milošević ih je samo verifikovao.

Hudelist navodi da je Borka o Miloševiću govorila s puno emocija:

- Pričala je u apsolutnim superlativima i s beskrajno mnogo ljubavi i emotivne privrženosti njemu... Slobodan je Borki odano i velikodušno bio na raspolaganju kad joj se teško razboleo i umirao sin jedinac Bojan, koji je preminuo 1981. - svedoči Hudelist, kome je Borka rekla da je Milošević "sve živo učinio" da joj pomogne. U jednom intervjuu rekla je i da joj je Sloba bio velika uzdanica i tokom muževljeve bolesti, bio je u njihovoj kući i kada joj je je suprug preminuo.

2. ZLA KOB JOJ POKOSILA PORODICU

Borki je umro sin Bojan (po struci pravnik, kao i ona i suprug Steva), i to kad je imao samo 26 godina. Dobio je rak na nozi koji se proširio na ceo organizam. Hudelistu je Smilja Avramov ispričala da su sve tri Borkine sestre takođe tragično završile. Najstariju (koja je bila udata za oficira iz štaba Draže Mihailovića) komunisti su uhvatili na granici i osudili je na robiju, druga (bila je udata za bugarskog diplomatu) dobila je rak i umrla, dok treća nije mogla da ima decu.

3. ZAVET ĆUTANJA O KIPARSKIM MILIONIMA

Iako je u intervjuima priznala da je novac iznošen iz Srbije na Kipar, Borka je tvrdila da je to rađeno samo da bi se pod teretom sankcija nekako moglo trgovati i nabavljati sve za funkcionisanje države. Nijednu pojedinost nikada nije otkrila:

- Kiprani su nam pomagali u vreme sankcija i slobodno se može reći da je Srbija preživela zahvaljujući njima... Te pare su uvek imale propratnu dokumentaciju, koja se zavodila na našoj i na kiparskoj granici, novac su obavezno pratili ljudi iz državnog obezbeđenja Kipra... Najviše tih para bilo je iz sredstava koje je plenila i zarađivala Savezna uprava carina. Mihalj Kertes, tada na čelu Carine, više puta nas je posećivao na Kipru jer je bio prijatelj mog muža - govorila je Borka.

4. SPOJILA SLOBU I ROKFELERA

Borka je mladog bankara Miloševića povezala sa svetskom finansijskom elitom. Organizovala mu je i sastanak sa Rokfelerom 1979. Evo kako je u svojoj knjizi citirala razgovor kod Rokfelera:

- Kad sam ga ja predstavila, Rokfeler je prvo pitao: "Kako je rodila pšenica?" Sloba na to kaže: "Odlično, ali bolje je rodio kukuruz. Nikad toliko nismo imali kukuruza, sad ima pet miliona tona". A Rokfeler kaže njemu: "Pa mi bismo to kupili. Neka kompanija." Sloba uzvraća: "A šta biste kupili?" Ovaj mu kaže: "Pa kukuruz." A Milošević, onako s gardom: "Mi prodajemo samo ulje. Kao gotov proizvod." Rokfeler se okrenuo meni i kaže: "Ovaj će daleko dogurati!" Hteo je da kaže da je Milošević dobar trgovac... Kasnije smo bili na ručku kod Rokfelera i kaže Sloba meni kad smo bili nasamo: "Jesi li videla kako me je pitao za onaj kukuruz? Jesam li mu dobro rekao?" Godinama kasnije, svedočila je Vučićeva, Sloba je bio opčinjen Rokfelerom i stalno ga je pominjao.

5. NESTAO MATERIJAL ZA DVE KNJIGE

U intervjuu koji je dala 2003, nakon izlaska svoje knjige "Bankarstvo - izbor ili sudbina", Borka je najavila da piše još dve knjige. Mnogima zbog toga nije bilo svejedno. Njeni prijatelji govorili su da je do svoje pogibije Borka pripremila dosta materijala, ali ništa od toga nakon njene smrti nije pronađeno.

6. MISTERIOZNA POGIBIJA

Borka Vučić je poginula u nesreći na auto-putu Beograd-Niš 1. avgusta 2009. Luksuzna škoda koju je vozio Dejan Blagojević više puta se prevrnula, prešla preko zaštitne ograde na suprotnu stranu puta i zapalila se. Borka je, kao i drugi putnici, ispala iz vozila i poginula. Stradala je i vozačeva tetka Mirjana, dok su Blagojević i Borkina prijateljica Verica Milenković povređeni.

U izjavi policiji, vozač je rekao: "Kada sam prošao OMV pumpu kod Lapova, nešto je puklo i vozilo se potom više puta prevrnulo". Njemu se kasnije sudilo i oslobođen je odgovornosti za nesreću.

Mnogo se kasnije spekulisalo o okolnostima ove nesreće, koja nikada nije do kraja razjašnjena. Jedna od teorija bila je i da je u gume automobila ubrizgana specijalna supstanca koja eksplodira na visokim temperaturama, odnosno kada vozilo dostigne određenu brzinu.

BIOGRAFIJA

* Rođena 1926. u Komiriću, u zapadnoj Srbiji
* Priključila se partizanima kao bolničarka
* Pravni fakultet završila u Beogradu
* Specijalizovala bankarstvo u SAD, Engleskoj i Holandiji
* Radila u Ekonomskom institutu SFRJ
* Bila šef kabineta saveznog sekretara za spoljnu trgovinu
* Kao bankar počela u Privrednoj banci Srbije, od koje je kasnije nastala Beobanka
* Dugo bila direktorka banke i njene ispostave na Kipru
* Bila je savezni ministar za saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama
* Smenjena nakon pada Miloševića
* Izabrana 2007. za poslanika na listi SPS
* Poginula u saobraćajnoj nesreći 2009.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading