KRVAVI PLAN ŠIPTARSKIH TERORISTA ZA KOSOVO I UKRAJINU: "Pravimo DRUGI PUK" - sprema se opšti rat na Balkanu?

Autor:

Vesti

11.06.2024

13:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz Prištine se najavljuje slanje vojske u Ukrajinu, ali ni sam Beograd nije isključen iz ovog ratnog projekta!

KRVAVI PLAN ŠIPTARSKIH TERORISTA ZA KOSOVO  I UKRAJINU: "Pravimo DRUGI PUK" - sprema se opšti rat na Balkanu?

Foto: Društvene mreže

Ministarstvo odbrane nastavlja podršku razvoju Kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa sveobuhvatnim planom tranzicije, ostvarenim kroz saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim saveznicima. Ove godine, fokusirani smo na postizanje ključnog dostignuća - potvrdu validnosti drugog pešadijskog puka", istakao je.

Takođe je naglasio da je prošle godine, u okviru vežbe "Difender Jurop 2023", bio planiran prvi pešadijski puk, dok je ove godine planiran i drugi, kako bi se efikasno obavljao ključni zadatak - odbrana teritorije.

- U ovom aspektu, Ministarstvo odbrane i Kosovske bezbednosne snage preduzimaju važne korake u pripremi, obično uvek sa našim partnerima, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama - rekao je Maćedonci.

Istakao je da tzv. KBS nastavljaju i sa drugim aktivnostima, a sve su vezane za postizanje ciljeva predviđenih sveobuhvatnim planom tranzicije.

- To znači da ćemo do kraja 2025. godine završiti drugu fazu tranzicije, a time ćemo imati tri pešadijska puka spremna da obavljaju svoje dužnosti u okviru svoje misije. U tom smislu, imali smo kontinuiranu podršku premijera i Vlade, posebno kod povećanja budžeta - dodao je on.

Maćedonci je izneo detalje o dronovima Bajraktar, rekavši da su ovi dronovi već u funkciji i da su stvorene dve grupe koje su obučene za rad s njima.

- Bespilotne letelice Bajraktar već su deo inventara KBS-a i veoma su važni za vazdušnu podršku jedinicama KBS. Ove bespilotne letelice su u funkciji, do sada smo obučili dve grupe za upravljanje dronovima - rekao je Maćedonci.

Dodao je da je tokom 2023. godine "budžet KBS-a i Ministarstva odbrane dostigao negde oko 200 miliona evra."

Albanci će deminirati Ukrajinu

Istakao je dalje da će tzv. Kosovo 13. juna postati deo tima za deminiranje Ukrajine, zajedno sa Litvanijom.

- Kosovo kontinuirano pomaže Ukrajini. Ja, kao ministar odbrane, zajedno sa komandantom KBS učestvujem na sastancima kontakt grupe za Ukrajinu. Ovi sastanci se obično održavaju u Briselu. Budući da smo deo ovih sastanaka, svesni smo da smo deo odgovornosti koja se traži od svakog člana kontakt grupe za podršku Ukrajini - rekao je Maćedonci.

Istakao je da je na Kosovu i Metohiji sprovedeno nekoliko obuka u oblasti deminiranja za ukrajinske trupe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading