"OPOZICIJA JE PROPUSTILA DA PRUŽI JASAN RAZLOG ZAŠTO ANA BRNABIĆ NE BI MOGLA OBAVLJATI ULOGU PREDSEDNICE SKUPŠTINE" Analitičari o raspravi u parlamentu!

Autor:

Vesti

21.03.2024

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je izbor Ane Brnabić dobio podršku većine, rasprava koja je prethodila tom izboru pokazala je duboke političke podele u zemlji.

"OPOZICIJA JE PROPUSTILA DA PRUŽI JASAN RAZLOG ZAŠTO ANA BRNABIĆ NE BI MOGLA OBAVLJATI ULOGU PREDSEDNICE SKUPŠTINE" Analitičari o raspravi u parlamentu!

Foto: RTS

Ministar za dijasporu, Đorđe Milićević, naglasio je da je Ana Brnabić odličan izbor za ovu funkciju, ističući nedostatak valjanih argumenata opozicije protiv njenog izbora. Milićević je istakao da je opozicija propustila da pruži jasan razlog zašto Ana Brnabić ne bi mogla obavljati ulogu predsednice skupštine, osim što je njen izbor deo predloga vladajuće koalicije, prenosi Kurir.

- O svemu se govorilo osim o predsednici skupštine republike Srbije. Nisam čuo valjan razlog od strane opozicije zašto Ana Brnabić ne može da bude predsednica skupštine republike Srbije osim što je ona predlog vladajuće koalicije i što ima većinsku podršku. Video sam neke pokušaje rasprave iz redova opozicije. Ja razumem da opozicija treba da ima kritički osvrt prema radu vladajuće koalicije i to apsolutno nije sporno. Ali ako se držimo teme onda govorite zašto Ana Brnabić ne može da bude predsednica, a ovde se o tome najmanje govorilo - rekao je 

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković je istakao da je odbijanje opozicije da sarađuje sa vlašću na tehničkom nivou doprinelo usijanoj atmosferi u skupštini. Stanković je naglasio da je propuštena prilika za postizanje konsenzusa oko raspodele podpredsedničkih mesta, što bi omogućilo i opoziciji da učestvuje u upravljanju institucijom. Opozicija je, prema Stankovićevim rečima, odbila tu mogućnost, što je, kako je naveo, predstavljalo grub pristup stvaranju minimalne saradnje na tehničkom nivou.

- Kada se dogovara izbor predsednika skupštine, zna se kakav je odnos snaga posle izbora i ono što karakteriše te razgovore i što je pozitivna praksa jeste da politički subjekti raspodele mesta upravljanja samom institucijom. Greška je što nije napravljen konsenzus oko podpredsedničkih mesta koja bi pripala i vlasti i opoziciji. Opozicija je koliko sam to shvatio odbila. što je negde grub pristup toj problematici stvaranja nekih mostova i neke minimalne saradnje. Govorim o nekoj minimalnoj saradnji na tehničkom nivou - rekao je Stanković.

Rasprava o izboru Ane Brnabić za predsednicu parlamenta Srbije otkrila je jasne podele i neslaganja između vladajuće koalicije i opozicije. Izostanak konsenzusa oko raspodele mesta u upravljanju institucijom predstavlja izazov za dalju saradnju i funkcionisanje parlamenta. Iako je izbor Ane Brnabić dobio podršku većine, rasprava koja je prethodila tom izboru pokazala je duboke političke podele u zemlji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading