"NIKO NIJE BIO ODUŠEVLJEN BOMBARDOVANJEM"! Kristofer Hil progovorio o najbolnijoj temi svakog Srbina! A EVO I KAKO JE OVK, KOJU SU SAD SMATRALE TERORISTIMA, POSTALA NJIHOV SAVEZNIK!

Autor:

Vesti

19.03.2024

22:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mi smo pokušali da ostvarimo široku autonomiju za Kosovo. Kosovska strana je to prihvatila, ali srpska nije, rekao je Hil.

"NIKO NIJE BIO ODUŠEVLJEN BOMBARDOVANJEM"! Kristofer Hil progovorio o najbolnijoj temi svakog Srbina! A EVO I KAKO JE OVK, KOJU SU SAD SMATRALE TERORISTIMA, POSTALA NJIHOV SAVEZNIK!

Foto: RTS/printscreen

Uoči 25. godišnjice početka NATO agresije, ambasador SAD Kristofer Hil kaže za RTS da u to vreme niko nije bio oduševljen bombardovanjem i da je postojala nada da se bombardovanje može izbeći.

- Mislim da je postojala nada da se to može izbeći. Mislim da je pitanje bilo u Rambujeu. Mi smo pokušali da ostvarimo široku autonomiju za Kosovo. Kosovska strana je to prihvatila, ali srpska nije. U međuvremenu je došlo do dodatnih vojnih akcija na Kosovu, na koje smo mi i naši saveznici smatrali da treba da ih zaustavimo. 

Priča se da su uslovi za Srbiju bili neprihvatljivi, pitao je voditelj. Da li biste sa ove vremenske distance, 25 godina kasnije, sa ovim znanjem danas, rekli da je to moglo drugačije da se reši?

- To se zove kontračinjenično pitanje. Ne znam. U to vreme niko nije bio oduševljen bombardovanjem. Pitanje je bilo da se zaustavi ono što je postalo krvava i sve krvavija stvar na Kosovu. Tako da je bio napor da se zaustave Miloševićeve snage. Nisam svakako očekivao da ćemo 25 godina kasnije o tome pričati, o retrospektivi svega toga. I šta bismo mogli da uradimo posle ovih 25 godina.

Ipak, i dalje su mnoge stvari nerešene.

- Naše očekivanje je bilo da će za nekoliko godina svi biti u Evropi. Ishod je bio drugačiji. Srbiji je mesto u EU i trebamo da joj pomognemo da tamo stigne.

Kako se promenio status OVK od 1998, kada ih je Amerika označila kao terorističku organizaciju, do glavnog saveznika Amerike.

- Ako pogledate ko je partner NATO, Srbija je mnogo bliža NATO nego Kosovo. Mi radimo sa srpskom vojskom svaki dan, tako da ne mogu da prihvatim premisu pitanja, jer mi sada sa srpskom vojskom radimo više nego sa OVK ili šta god da je iz njih nastalo.

Treba li zaboraviti zločine nad Srbima, posebno etničko čišćenje na Kosovu, a pamtiti samo srpske zločine u regionu i one za koji su Srbi kažnjeni?

- Razumem zašto to pitate. Težak je ovo period istorije i mislim da će istoričari potrošiti puno vremena pokušavajući da ga reše. Mnogo je bilo zločina, uključujući i nad Srbima, ali to se reševa u Tribunalima. Moja fukcija kao diplomate je da gledam unapred, da vidim da li naše dve zemlje mogu da urade više. Moj osećaj je da mogu.

Ipak, Srbi ne vide istu odlučnost kada se obraćate Beogradu i Prištini.Prilično je Amerika blaga kada se obraća Prištini da uradi ono što bi trebalo, konstatuje voditelj.

Što se tiče situcaje na KiM, ističe da je ZSO dogovorena pre 11 godina, da je neophodna i da bi rešila mnoge probleme, kao što je pitanje dinara, upravljanja školstvom… Hil ukazuje da su SAD danas najveći srpski trgovinski partner u servisima i da investiraju ne samo u razne fabrike, već i u neke od najsavremenijih tehnologija, koje su takođe deo američko-srpskih odnosa.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading