REVOLUCIONARNI DOGOVOR: Srbija i Grčka uvode integrisani sistem naplate putarine

Autor:

Vesti

22.02.2024

20:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Održan prvi sastanak predstavnika resornih ministarstava i preduzeća za naplatu putarine dve zemlje.

REVOLUCIONARNI DOGOVOR: Srbija i Grčka uvode integrisani sistem naplate putarine

Foto: shutterstock, ST/Vladimir Lukić, ST/Dragan Kadić, ST/Nemanja Pančić

shutterstock, ST/Vladimir Lukić

U Atini je održan prvi sastanak predstavnika resornih ministarstava i preduzeća za naplatu putarine dve zemlje kako bi se dogovorili oko uspostavljanja integrisanog sistema naplate putarine između Srbije i Grčke.

Ovaj potez proizlazi iz dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Grčke Kirjakosa Micotakisa, a cilj je da se do početka letnje turističke sezone omogući korišćenje istih tagova za prolazak kroz obe zemlje.


Predlog platforme za integrisanu naplatu putarine

Delegacija Srbije, predvođena pomoćnikom ministra za drumski saobraćaj Miroslavom Alempićem, predstavila je grčkim kolegama predlog platforme za integrisanu naplatu putarine. Oni su detaljno objasnili sve aspekte i način funkcionisanja sistema, prenoseći pozitivna iskustva istog sistema koje već osam meseci uspešno funkcioniše sa Severnom Makedonijom.

Prioriteti za oba ministarstva

Na sastanku je istaknuto da je integrisana naplata putarine među prioritetima za oba ministarstva, s obzirom da će omogućiti brže i konfornije kretanje putnika, robe i usluga između dve zemlje. Takođe, ovaj projekat će podići nivo elektronskih usluga između Srbije i Grčke.

Proširenje sistema na ostale zemlje Evrope

Grčka je iskazala želju da sa Srbijom radi na proširenju ovog sistema i na ostale zemlje Evrope, što bi bio značajan korak ka olakšanju putovanja i trgovine na kontinentu.

Definisanje procedura i formiranje stručnih timova

Zbog kratkih rokova, dogovoreno je da se odmah krene sa definisanjem procedura i formiranjem stručnih timova koji će se baviti tehničkim, administrativnim i pravnim aspektima primene ovog sistema. Takođe, delegacije su se dogovorile da se najkasnije do 27. februara formiraju tehnički timovi sa obe strane kako bi započeli razmenu tehničkih podataka i održali prvi radni sastanak do kraja naredne sedmice.

Ovaj sastanak predstavlja važan korak ka olakšanju putovanja i trgovine između Srbije i Grčke, a uspostavljanje integrisanog sistema naplate putarine će svakako imati pozitivan uticaj na ekonomiju obe zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading