"SRBIJA IMA STABILNE FINANSIJE, POZIVAMO GRČKE KOMPANIJE!" Vučić nakon Srpsko-grčkog foruma!

Autor:

Vesti

12.02.2024

10:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je sinoć grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa koji će

"SRBIJA IMA STABILNE FINANSIJE, POZIVAMO GRČKE KOMPANIJE!" Vučić nakon Srpsko-grčkog foruma!

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je niz sastanaka sa premijerom Grčke Kirjakosom Micomakisom, nakon čega je planirano obraćanje za medije. 

Srpsko- grčki forum

Forum je organizovala Privredna komora Srbije uz podršku Ambasade Grčke u Beogradu.

Obraćanje predsednika Vučića

- Moramo da privlačimo što više grčkih kompanija, sve su dobrodošle u Srbiju, a i da zamolimo grčke banke da pokažu interes za srpsko tržište, jer je Srbija sada drugačija, ima stabilne finansije, u narednim godinama želimo da imamo i veći rast od procena MMF, a u trci smo sa vremenom, jer sve mora da bude završeno do decembra 2026. godine - kazao je.

Mi Srbi volimo Grčku nikada to nismo krili, a današnja tema je racionalan, pragmatičan pristup i verujemo da zajednički možemo da uradimo mnogo toga – rekao je Vučić.

On je naveo da ćemo morati da se borimo za svaku grčku i srpsku kompaniju, ulazak na grčkko tržište i privlačenje njihovih kompanija.

Bilo bi veoma važno dai mamo dodatne finansijske insitucije iz Atine koje bi mogle to da podrže. Garantovaćemo punu pravnu i političku sigurnost ,a pri tom stanje finansija dovoljno govori o mogućnosti da zajedno uspemo.

Dobrodošli ste u Srbiju. Kada izgradimo jedan auto-put, uvek bismo počinjali nova dva. Tome nema kraja. Uspevam oda uz visoku stopu rasta, bili smo prvi u kovid godini. I tada je ubrzani rast dodatno krenuo. U narednim godinama želimo da ulažemo u rast, da stignemo sve da uradimo, od fizičkih objekata do digitalizacije, naučno-tehnološke parkove. Mi nemamo dovoljno kapaciteta da to izgradimo. Kada damo našim kommpanijama da grade auto-putevima, uvek imam nadu veliku, očekivanja, ali i strah hoćemo li da stignemo. Mi smo sadea u trci sa vremenom, ne smemo da se igramo. Moram osve da zavšimo do 1. decembra 2026. Moramo da radimo danonoćno.

Obraćanje premijera Micotakisa

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis rekao je da velika čast za njega i saradnike što prisustvuje srpsko-grčkom poslovnom forumu.

Srbija ima veoma velike i ambiciozne planove do 2027. godine da dostigne vrednost BDP-a od 100 milijardi. To je velika prilika za investicije.

– Naša privreda nalazi se u drugačijoj fazi, mi smo izaštli iz produžene ekonomske krize.

Obraćanje Siniše Malog

Ministar Siniša Mali je predstavio prezentaciju o prektima koji slede u narednim godinama, do izložbe EXPO 2027 u Beogradu, koju je okarakterisao kao „najveću razvojnu šansu“.

Govorio je i o programu „Skok u budućnost“ koji je nedavno prezentovao predsednik Vučić.

Ministar Mali je ukratko predstavio projekat Skok u budućnost, kao i kako će izgledati Nacionalni stadion, Ekspo kompleks i sajamski kompleks.

– To je naša najveća razvojna šansa. U oštroj konkurenciji pobedili smo Argentinu, Ameriku… Vučić je pre 15 godina predstavio program „Skok u budućnost“ koji predstavlja značajne investicije u sve sfere našeg života. Sve što se dešava u našoj zemlji i Evropi i svetu, sve se zasniva na rastu. Srbija je imala prošle godine 2,5 stopu rasta. Prošle godine smo prešli granicu BDP-a od 69 milijardi. Ako sve bude kako smo isplanirali, očekujemo da ćemo za tri godine stići na 100 milijardi BDP. To je ogroman skok unapred za celu našu ekonomiju – rekao je Mali.

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA SRBIJE

- Sa premijrerom Micotakisom sam imao otvoren, iskren, naravno prijateljski razgovor o svim važnim temama. Mnogo toga sam naučio od premijera - rekao  je predsednik Vučić. 

Kako je istakao, razgovarali so o Evropskoj uniji, dodajući da je premijeru Micotakisu rekao da, uprkos različitim stvarima, Srbija jeste čvrsto opredeljena za nastavak i ubrzanje evropskog puta. 

- Zahvalni smo Grčkoj na podršci, i to nije formalna rečenica, već je to od suštinskog značaja za našu zemlju - dodao je predsendik Srbije. 

Republika

Foto: Tanjug

 


- Razgovarali smo o nečemu što mi nazivoamo agendi EKSPA 2027. Nap cilj i naš ostvariv san je da kraj 2027. godine dočekamo sa ukupnom vrednošću bruto-domaćeg proizvoda od 100 milijardu. Pre samo 10 godina ukupan brutodomaći proizvod je bio 32 milijarde, danas je 69,5. To bi pokazivalo jedan kvantni skok u pravom smilu te reči - objasnio je predsednik Srbije. 


- Ponosan sam na današnji biznis forum. Mi želimo dobrodošlicu svim grškim firmama. Paradoksalno zvuči, mi nemam oproblema sa novcem, imam oproblem sa kapacitetima da kako da izgradimo i napravimo ono za šta smo novac obezbedili. Imamo problem što nemamo dovoljno kompanija koje mogu da izvedu sve što smo planirali u godinama pred nama - dodao je on potom. 

Republika

Foto: Pink

Aleksandar Vučić

 

Vučić je potom istakao da je u Srbiju stiglo dosta Grčkih firmi i kompanija, navodeći da je poželjno da ih bude što više, jer to jača finansijsku stabilnost naše, ali i njihove zemlje. 

- Zamolio sam Micotakisa, da onaj deo kompanija, koje rade u grčkoj da pošalju u Srbiju da nam pomogunu - priča Vučić. 

Energetika, naftovod, gasovod, kupovina, baterijski parkovi, bile su teme razgovora, ocenio je predsednik Srbije. 

- Elektorprivreda, transport, infrastruktura. Mi sada pod okriljem EU gradimo auto-put prema NIšu, završavamo silne granice. Grčka radi, i ona će da završi modernu prugu... Dobre su razgovore naši ministri imali - kaže Vučić. 

Foto: PINK

 

 

Nama je potrebno da imamo brži izlaz u svet, i nama će Grčka pomoći u tome, dodao je Vučić. 

- Micotakis zna da je Srbija mala ekonomija, ali velika za Zapadni Balkan. Mi smo 62 odsto u ukupnom inostranom kapitalu Zapadnog Balkana, 54 odsto u izvozu. Razgovarali smo i o turizmu, da zovemo Grke u Srbiju, jer Srbe ne moraju da zovu u Grčku.

Predsednik je potom pomenuo i sajam turizna, navodeći da će na istom učestovati, i gde će poznati naše narode da se obostrano posećuju. 

- Želim vam sve najbolje, dolazite u Beograd kao u svoju kuću - dodao je Vučić. 

OBRAĆANJE PREMIJERA GRČKE

Kirjakos Micotakis je naveo da se, kada je u Beogradu, oseća kao da je kod svoje kuće. On se potom zahvalio na sadržajnim razgovorima koje su imali. 

Republika

Foto: PINK

 

- To su odnosi koji su međusobno povezani, jer naše zemlje nisu samo geograskdi bliske - kaže Micotakis. 

Kako kaže, dve zemlje žele da što više sarađuju, unapređuju odnose, dodajući da su energetski sektor i transport u fokusu. 

- Da se okrenemo i ka obnovljivim izvorima energije, imamo izuzetno znanje jer je više od 50 procenata naše električne energije iz obnovljivih izvora. Želimo da uvedemo zelenu struju, iz obnovljivih izvora - dodao je Micotakis. 

Republika

Foto: PINK

 

 

Takođe, hvala prijatelju Aleksandru, i želim da vam poželim veliku sreću na EXPO 2027. i to je nešto što smo podržali, i spremni smo da pomognemo u tome, dodao je Micotakis. 

- Grčka je najverovatnije najstabilniji podržavač Srbije na vašem evropskom putu - naveo je on potom. 

Podsetimo, danas je posle svečanog dočeka usledio  tet-a-tet sastanak, a potom su planirani razgovori delegacija dve zemlje.

U okviru državno-privredne posete u Palati Srbija biće održan i Srpsko-grčki privredni forum, u organizaciji Privredne komore Srbije i uz podršku Ambasade Grčke, a na kojoj će se pored Vučića i Micotakisa obratiti, kako je najavljeno, i ministar finanisa Siniša Mali.

Više ministara u Vladi Srbije predstaviće na forumu razvojne projekte Srbije.

 U okviru posete grčke državno-privredne delegacije Srbiji, Privredna komora Srbije (PKS) će danas, uz podršku Ambasade Grčke u Srbiji, organizovati Srpsko-grčki poslovni forum i predstavljanje razvojnih projekata Srbije. U uvodnom delu foruma, koji će se održati u Palati ''Srbija'', učesnicima će se obratiti predsednik Vućić i premijer Micotakis.

Republika

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Aleksandar Vučić, Kirjakos Micotakis

Obratiće se i potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali i zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Konstantinos Fragojanis, saopšteno je iz PKS. Ministri u Vladi Srbije će srpskim i grčkim privrednicima predstaviti ključne razvojne projekte Srbije u narednom periodu. Vučić i Micotakis su početkom januara razgovarali telefonom i tom prilikom je predsednik Srbije zahvalio grčkom premijeru na tome što Grčka poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i na doprinosu stabilnosti u regionu. 

Dvojica zvaničnika su se saglasili da postoje svi uslovi da saradnja dve zemlje i u ovoj godini nastavi da jača u različitim oblastima, naglasivši mogućnosti koje pruža sektor energetike, a Micotakis je ponovio i podršku Grčke evropskom putu Srbije, uz nadu da će u ovoj godini napredak biti vidljiviji. Tada su se dvojica zvaničnika dogovorili da se uskoro sastanu u Beogradu, kako bi detaljnije razgovarali o bilateralnim odnosima, regionalnoj situaciji i globalnim pitanjima.

Premijer Micotakis je izrazio veliko interesovanje za učešće Grčke na EXPO2027, saglasivši se sa predsednikom Vučićem da je ta specijalizovana svetska izložba velika prilika, ne samo za Srbiju, nego i za ceo region.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (45)

Loading
Meli

12.02.2024 11:08

Uvek je zadovoljstvo pričati sa našim grčkim prijatelja!

Slavka

12.02.2024 11:10

Ovo nije bio formalni razgovor sa Micotakis već prijateljski iskren razgovor i pidrška Grčke našem evropskom putu od kojeg Srbija ne odustaje

Djole

12.02.2024 11:15

Nastavlja se jacanje bilateralne saradnje izmedju dve zemlje, najvise zahvaljujuci odgovornoj politici koju vodi predsednik Vucic!

Ana

12.02.2024 11:23

Naša Srbija je spremna za saradnju,posebno sa našim bratskim narodom iz Grčke, koji sve više investiraju u našu zemlju!