Rio Tinto poziva na javni dijalog zasnovan na činjenicama kao odgovor na aktuelnu kampanju dezinformacija

Autor:

Vesti

01.02.2024

17:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove činjenice su javno dostupne na sajtu Rio Tinto Srbija.

Rio Tinto poziva na javni dijalog zasnovan na činjenicama kao odgovor na aktuelnu kampanju dezinformacija

Foto: Promo

Rio Tinto poziva stručnjake iz različitih oblasti i protivnike Projekta „Jadar“ da dijalog o projektu vode na osnovu činjenica kako bi se izbeglo dalje dovođenje javnosti u zabludu. Širenje dezinformacija i neutemeljenih tvrdnji sprečava da javni razgovor o projektu bude zasnovan na činjenicama i pruži validne informacije.

Lažne tvrdnje aktivista i stvarne činjenice su sledeće. Ove činjenice su javno dostupne na sajtu Rio Tinto Srbija: https://riotintoserbia.com/

Netačna tvrdnja: Za Projekat „Jadar” je potrebno desetine hiljada hektara.

Činjenice: Za razvoj Projekta „Jadar” potrebno je ukupno 390 hektara – 220 ha u centralnom području projekta i 170 ha za lokaciju deponije u dolini Štavice.

Netačna tvrdnja: Geološka istraživanja su vršena bez dozvole vlasnika zemljišta i naštetila su okolini.

Činjenice: Svi radovi su obavljeni u skladu sa Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Prava pristupa istražnim lokacijama su uspostavljena za svaku aktivnost uz saglasnost vlasnika imovine. Bušotine se redovno pregledaju, a u slučaju oštećenja, svi kvarovi se odmah otklanjaju.

Netačna tvrdnja: Izlivanje jalovine od Projekta „Jadar” bi ugrozilo okolinu.

Činjenice: Izlivanje jalovine nije moguće, jer nije planirano tečno jalovište. Rudarski otpad i ostaci iz procesa prerade rude iz predloženog Projekta „Jadar“ su suvi i u čvrstom stanju.

Netačna tvrdnja: Upotreba sumporne kiseline bi emitovala sumporne pare i oštetila zemljište.

Činjenica: Za Projekat „Jadar“ koristiće se sumporna kiselina na temperaturi od 90 stepeni, zahvaljujući čemu neće biti isparavanja sumpordioksida. Neće biti moguće da sumporna kiselina ošteti zemljište, jer bi se ceo proces odvijao u zatvorenim sistemima. Sumporna kiselina ima široku primenu i njena upotreba je strogo regulisana propisima Vlade Republike Srbije i najboljim međunarodnim praksama.

Netačna tvrdnja: Srbija i njeni građani ne bi imali ekonomsku korist od projekta.

Činjenice: Projekat „Jadar“ bio bi najveća grinfild investicija u modernoj istoriji Srbije, vredna oko 2,5 milijarde dolara prema procenama iz 2021.godine. Prema studiji konsultantske kuće Ergo, doprinos Projekta republičkom i budžetima lokalnih samouprava iznosio bi 180 miliona evra godišnje u punom operativnom kapacitetu. Bilo bi otvoreno 1.300 stalnih radnih mesta, a tokom izgradnje do 3.500 radnih mesta na određeno vreme. Kada se uračunaju multiplikativni efekti, bilo bi otvoreno još 3.265 radnih mesta širom Srbije. Svake godine rada „Jadar“ bi privukao oko 700 miliona evra direktne dodate vrednosti i doprineo rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u iznosu od preko 3% trenutnog BDP-a Srbije.

Netačna tvrdnja: Rio Tinto je odobrio odluku o stopiranju projekta i podmitio je zvaničnike Vlade.

Činjenice: Rio Tinto nema nikakav uticaj na propise Republike Srbije. Vlada Republike Srbije je donela Uredbu o prestanku važenja Uredbe o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju Projekta „Jadar”. Spekulacije o korupciji su direktan pokušaj da se naškodi reputaciji Rio Tinta. Poslovna politika Rio Tinta izričito zabranjuje mito i korupciju.

One koji iznose lažne tvrdnje, pozivamo da iznesu dokaze ili javno povuku svoje neosnovane optužbe.

Takođe, napominjemo da ćemo u cilju zaštite interesa kompanije koristiti sva raspoloživa pravna sredstva kako bi se sprečilo svako dalje širenje netačnih informacija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Simeon Njegovan

01.02.2024 18:31

Kako su samo pametni.