TRAJAO JE VIŠE OD SAT VREMENA I NIJE BIO LAK: Oglasio se Petar Petković nakon sastanka Vučića i Lajčaka

Autor: D.B.

Vesti

29.01.2024

14:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sastanak izaslanika EU sa predsednikom Srbije održan je u zgradi Predsedništva.

TRAJAO JE VIŠE OD SAT VREMENA I NIJE BIO LAK: Oglasio se Petar Petković nakon sastanka Vučića i Lajčaka

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Petar Petković

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković obratio se nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom. On je ocenio da sastanak nije bio lak i da je trajao više od sat vremena, te istakao da je predsednik Vučić jasno i argumentovamno rekao šta su pravi problemi u smislu normalizacije odnosa.

-U razgovoru je istaknut težak položaj srpskog naroda na KiM i neophodnost da Priština prestane da sprovodi eskalatorne poteze koji idu na narušavanje života Srba, rekao je Petković.

On je istakao i neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština.

-Sa te strane Priština treba da prestane da vrši opstrukciju, kada je u pitanju formiranje ZSO. Priština sada odbija da nastavi razgovore u tom pravcu i svakog dana sprovodi poteze u cilju urušavanja dijaloga. Za rekordna tri dana Srbi sa severa KiM su sakupili potrebne potpise za smenu nelegalnih gradonačelnika i odbornika u četiri opštine na severu KiM. Ono na čemu je predsednik posebno insistirao jeste da Kurti prestane sa provokacijama, kao što je odluka o ukidanju dinara, što očigledno ima za cilj proterivanje Srba, rekao je Petković. 

Podsetimo, Vučić i Lajčak su se poslednji put sastali 17. januara u Davosu, a predsednik Srbije je tada rekao da je upozorio da Priština svojim potezima dovodi u pitanje sve što je do sada postignuto u normalizaciji odnosa.

Vučić je ukazao da je najava Prištine da će ukinuti platni promet sa Srbijom - pokušaj da se ukine dijalog Beograda i Prištine i pokušaj progona srpskog naroda sa KiM, kao i da se nada da to međunarodna zajednica neće dozvoliti.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (35)

Loading
Branko N

29.01.2024 17:50

Kada se razgovara o KiM, onda su razgovori uvek teški.

Milen

29.01.2024 18:14

Pristina radi sve protivno medjinarodnom pravu.

Marija

29.01.2024 18:17

Zalosno je sto Pristina cini sve da ucini zivot Srbima na KiM gotovo nemogucim.

Aleksandra

29.01.2024 18:18

Sastanak sigurno nije bio lak, kao sto nije ni polozaj Srba na teritoriji KiM, zbog Kurtijevog terora, ali smo uvereni da Vucic cuva nase interese na najbolji moguci nacin