VUČIĆ SE SASTAO SA LAJČAKOM: Poseta Beogradu tri dana uoči najavljenog ukidanja dinara na KiM!

Autor:

Vesti

29.01.2024

13:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prethodni put Lajčak je bio u novembru.

VUČIĆ SE SASTAO SA LAJČAKOM: Poseta Beogradu tri dana uoči najavljenog ukidanja dinara na KiM!

Foto: Printscreen/www.instagram.com/buducnostsrbijeav

Danas se u Beogradu održao sastanak između predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, i specijalnog predstavnika Evropske unije zaduženog za dijalog između Beograda i Prištine te druge regionalne probleme Zapadnog Balkana, Miroslava Lajčaka.Ovo je prva poseta Lajčaka Beogradu ove godine, a poslednji put je bio u glavnom gradu u novembru prošle godine.

Lajčak dolazi u Beograd tri dana uoči najavljenog početka primene uredbe centralne banke u Prištini prema kojoj bi evro bio jedino sredstvo za obavljanje gotovinskih platnih transakcija na KiM.

Portparol EU Peter Stano rekao je da će Lajčak, posle današnje posete Beogradu, sutra boraviti u Prištini, kao i da je to deo Lajčakovog "stalnog kontakta i interakcije sa partnerima kako bi im pomogao da napreduju u dijalogu".

Vučić i Lajčak su se poslednji put sastali 17. januara u Davosu, a predsednik Srbije je tada rekao da je upozorio da Priština svojim potezima dovodi u pitanje sve što je do sada postignuto u normalizaciji odnosa.

Vučić je ukazao da je najava Prištine da će ukinuti platni promet sa Srbijom - pokušaj da se ukine dijalog Beograda i Prištine i pokušaj progona srpskog naroda sa KiM, kao i da se nada da to međunarodna zajednica neće dozvoliti.

Lajčak je u Davosu izjavio da je informisao Brisel o nameri Prištine da ukine platni promet sa Srbijom i izrazio uverenje da će se pronaći rešenje koje neće imati nikakvih negativnih posledica.

Ambasade zemalja članica Kvinte u Pristini pozvale su juče Prištinu da suspenduje primenu uredbe centralne banke kako bi se omogućio dovoljno dug prelazni period i navele da uredba izaziva zabrinutost u pogledu uticaja, posebno na zajednice sa srpskom većinom.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (24)

Loading
tmilovac93@gmail.com

29.01.2024 13:29

Ovaj sastanak je veoma vazan, kako za nas, tako i za sav nas narod na KiM!

Ana

29.01.2024 13:30

Izuzetno znacajan sastanak.

Tiki

29.01.2024 13:31

Sigurna sam da ce Vucic da da sve od sebe da se nadje najobolje resenje kako bi najvecu koriat imao nas narod na KiM

Taki

29.01.2024 13:31

Nas narod na KiM nije zasluzio takvu torturu.