OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA: Ministarka Maja Gojković predvodila ceremoniju (FOTO)

Autor:

Vesti

28.01.2024

14:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državnu ceremoniju predvodili su specijalna izaslanica predsednika Republike i ministarka kulture Maja Gojković, ministri u Vladi Srbije Ivica Dačić, Tomislav Momirović, Slavica Đukić Dejanović i Tomislav Žigmanov.

OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA: Ministarka Maja Gojković predvodila ceremoniju (FOTO)

Foto: Беоинфо

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, danas je održana državna ceremonija kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu.

Državnu ceremoniju predvodili su specijalna izaslanica predsednika Republike i ministarka kulture Maja Gojković, ministri u Vladi Srbije Ivica Dačić, Tomislav Momirović, Slavica Đukić Dejanović i Tomislav Žigmanov. Događaju su prisustvovali i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, predstavnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora i predstavnici udruženja građana.

Vence je na Spomenik u ime Grada Beograda položio vršilac dužnosti sekretara za upravu Srđan Zoraja, koji je istakao da obeležavanjem Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta čuvamo uspomenu na sve žrtve Holokausta kao i da je Republika Srbija konkretnim merama pokazala poštovanje prema jevrejskoj zajednici.

Republika Srbija i Beograd dosledno i sa velikim pijetetom održava našu duboko ukorenjenu antifašističku tradiciju. Naša zemlja je u Drugom svetskom ratu položila velike žrtve u odbrani vrednosti antifašizma na kojima danas počiva čitava Evropa. Na tu činjenicu smo veoma ponosni. Zakonodavstvo naše zemlje je 2016. godine na jedinstven način u  Evropi regulisalo pitanje nasleđivanja jevrejske imovine bez živih potomaka, i to na takav način da imovina, koja je oteta za vreme Holokausta i koja nema svojih zakonskih naslednika, pripadne Jevrejskoj opštini. Takvo rešenje je veoma pozitivno ocenjeno od svih međunarodnih činilaca -  naglasio je Zoraja.

On je podsetio da je Skupština grada Beograda, proglasila 10. maj Danom sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu, kao izraz našeg iskrenog žaljenja za žrtvama Jevrejima koji su generacijama živeli u Beogradu, a koje su okupatori i kvislinzi sistematski ubijali.

Ministarka kulture Maja Gojković je Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta podsećanje na jedne od najpotresnijih i najdubljih tragedija čovečanstva. 

Nema naroda na svetu koji nije osetio strahote Drugog svetskog rata i nema nacije koja ne nosi sećanje na desetine miliona žrtava koje je ovaj rat prouzrokovao. U vatri nacizma i fašizma koja je zapalila svet, srpski narod stradao je zajedno sa Jevrejima i Romima. Srbi veoma dobro znaju šta znači biti žrtva genocida i šta znači kada se gasi čitav jedan svet i nestaje u paklu uništenja i mržnje – rekla je Maja Gojković. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading