OTVOREN 17. KUSTENDORF: Miki Manojlović nosio transparent, Kusturica održao govor!

Autor:

Zabava

24.01.2024

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sinoć je na Mećavniku otvoren festival Kustendorf dodelom nagrade Drvo života italijanskom reditelju Mateu Garoneu.

OTVOREN 17. KUSTENDORF: Miki Manojlović nosio transparent, Kusturica održao govor!

Foto: tanjug/Ministarstvo kulture

Međunarodni filmski festival Kustendorf, 17. po redu, otvoren je sinoć na Mećavniku. Ovogodišnja smotra nosi naziv: "Ne nadzor, kinematografija!", a transparent na kojem je ispisan slogan festivala okupljenima je pokazao srpski glumac Miki Manojlović.

Festival je svečano otvorio osnivač Kustendorfa, reditelj Emir Kusturica, i potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković.

Potpredsednica Vlade Srbije Maja Gojković istakla je da joj je veliko zadovoljstvo što ovaj festival "Kustendorf" slavi 17. rođendan.

Republika

Foto: tanjug/Ministarstvo kulture

 

- U rođenje ovog festivala kada je profesor Kusturica osnovao festival filma i muzike i kada je počeo sa ovim velikim projektom očuvanja kulturnog nasleđa, odnosno filma onakvog izvornog kakav je nekada bio, kakav treba da bude i kakav će biti u budućnosti malo je ko verovao. Ovo je festival koji ćete sa uživanjem pratiti, ovo je festival umetničkih dela - naglasila je Gojković i dodala da će "Kustendorf" doživeti iduće godine veliku proslavu osamnaestog rođendana, odnosno punoletstvo.

Performans inspirisan filmom „Undergraund“ u režiji Emira Kusturice izveli su studenti treće godine glume Akademije umetnosti iz Beograda, a slogan „Ne nadzor, kinematografija!“ izneo je Miki Manojlović. Sa festivala je poručeno da sloganom Kustendorf želi da ukaže na promenu funkcije kamere koja je u našem vremenu postala od mašine za vizije, mašina za nadziranje, ali i da pokaže da ta promena nije nužno nepovratna.

Osnivač festivala Emir Kusturica je italijanskom reditelju Mateu Garoneu dodelio nagradu „Drvo života“.

Republika

Foto: tanjug/Ministarstvo kulture

 

Uvek je čast primiti nagradu, ali primiti nagradu od najbitnijeg reditelja u mojoj karijeri je specijalno, tako da sam jako zahvalan Emiru za sve, što me je pozvao da budem na festivalu, za nagradu, na energiji i podršci, i osećam se kao deo porodice - rekao je Garone.

Kusturica se obratio okupljenima uputivši komplimente na račun italijanskog reditelja.

Kao predstavnik najmlađe generacije filmskih radnika koji dolaze na ovaj festival, ali nažalost u godinama kada čak suza može da poteče i na reklame ili na bronzane nagrade, veoma mi je drago kad sretnem ponovo filmskog reditelja čiji mi je prvi film pokazao da postoje nacije u Evropi koje štite filmsko nasleđe, a to je Mateo sa filmom "Gomora". Kad sam video taj film meni se i plakalo i smejalo i sve ono što običan gledalac treba da preživi na filmu, to je film koji u najboljem smislu te reči potvrđuje tezu da čak i one glupe kamere mogu da budu upotrebljene, a da film bude pametan - naveo je Kusturica.

Nakon otvaranja prikazan je film Matea Garonea ''Ja, kapetan'', koji je juče nominovan za Oskara.

Inače, Kustendorf traje do 27. januara i održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Mećavnik grada. U takmičarskom programu naći će se 17 filmova, a za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, kao i za Nagradu ''Vilko Filač'' za najbolju filmsku fotografiju takmičiće se autori iz Srbije, Austrije, Finske, Grčke, Poljske, Švedske, Nemačke, Amerike, Egipta, Meksika, Uzbekistana, Severne Makedonije, Indije, Češke, Hrvatske i Rusije.

Republika

Foto: tanjug/Ministarstvo kulture

 

Međunarodni žiri čine: Sandro Veronezi, italijanski pisac i publicista, Bojana Panić, srpska glumica i Muzafarkon Erkinov, filmski režiser iz Uzbekistana. O nagradi „Vilko Filač” odlučiće direktor fotografije iz Rima, Vladan Radović i Mišel Amatje, direktor fotografije iz Francuske.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading