PREDSTAVLJEN PROGRAM 17. KUSTENDORFA: Svetske zvezde stižu u Drvengrad, 17 filmova u takmičarskoj selekciji

Autor:

Zabava

16.01.2024

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodni filmski festival "Kustendorf" u 17. izdanju će biti održan od 23. do 27. januara u Drvengradu, a svetski reditelj Mateo Garone će biti glavni gost i primiti nagradu "Drvo života", najavio je danas Emir Kusturica.

PREDSTAVLJEN PROGRAM 17. KUSTENDORFA: Svetske zvezde stižu u Drvengrad, 17 filmova u takmičarskoj selekciji

Foto: FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs.

Takmičarski program čini 17 filmova, a Kusturica je otkrio da je bilo prijavljeno čak 536 kratkometražnih ostvarenja.

U ovoj selekciji će se takmičiti filmski autori iz Austrije, Finske, Grčke, Poljske, Švedske, Nemačke, SAD, Egipta, Meksika, Uzbekistana, Indije, Češke republike, Rusije, Srbije, Severne Makedonije i Hrvatske. Nagrade su - Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, kao i "Vilko Filač" za najbolju filmsku fotografiju.

Republika

Foto: FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs.

 

Kusturica je istakao da je glavni gost festivala proslavljeni filmski autor Mateo Garone, reditelj ostvarenja "Gomora" (2008), "Pinokio" (2019), "Dogman" (2018), "Rijaliti" (2012), a na "Kustendorf" stiže sa svojim novim filmom "Ja, kapetan" (2023), sa kojim je osvojio nagradu Srebrni lav za najbolju režiju na festivalu u Veneciji.

- Prema mom ubeđenju, Mateo Garone je sigurno jedan od najboljih reditelja u celom svetu. On je veoma ozbiljan autor koji je zakoračio u kinematografiju iz duboke duhovnosti, ne toliko nužno iz dubokog egzistencijalizma. Veoma smo dobri prijatelji, radujem se što ćemo ga ugostiti ove godine i gledati njegov najnoviji film "Ja, kapetan" u programu "Savremene tendencije" - naglasio je Kusturica i dodao da će Garone dobiti važnu nagradu "Drvo života".

U tom programu biće prikazan film "Komandant" italijanskog reditelja Eduarda de Angelisa koji je otvorio Venecijanski festival.

Selekcija "Savremene tendencije" donosi i jedan srpski igrani film "Lost Country" Vladimira Perišića, snimanom u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar" u koprodukciji Francuske i Srbije.

- Za nas na Kustendorfu se smatra da je naša strogost pri odabiru filmova, posebno domaćih, kao neka arogancija. Dok posmatram domaću kinematografiju, vidim da se dosta toga snima, dobijaju autori sredstva za svoje projekte, ali oni su nekako limitirani u tematskom okviru. Tako se novac troši na neke prigodne filmove ili one koji imitiraju svetsku, američku produkciju. "Lost Country" u potpunosti iskače iz tog koloseka, to je duboko ličan autorski film, lokalni, govori o važnom problemu, i zato smo ga izabrali na ovogodišnjem festivalu - ocenio je Kusturica.

Reditelj i osnivač festivala je naveo da je ovo definitivno italijanska godina, jer program "Savremene tendencije ", osim Matea Garonea i Eduarda de Angelisa, donosi i režisera Đakoma Abrucezea sa igranim filmom "Disco Boy", dok rusko dokumentarno ostvarenje "Poslednji motorni brod" Ilje Željtjakova zaokružuje tu selekciju.

Kada je reč o spomenutom Takmičarskom programu od polučasovnih i 45-minutnih filmova, Kusturica je predstavio Međunarodni žiri: italijanski pisac i publicista Sandro Veronezi, srpska glumica Bojana Panić i filmski režiser iz Uzbekistana Muzafarkon Erkinov. Direktori fotografija Vladan Radović sa karijerom u Rimu (Italija) i Mišel Amatje iz Francuske odlučivaće o nagradi za najbolju fotografiju "Vilko Filač".

Kusturica je rekao da svi ti filmovi mladih autora imaju svoju autentičnost pogleda na svet i podvukao da "Kustendorf" i treba da bude festival koji govori o "slobodnom filmu", a ne da bude "estetika nadzornih kamera", u kome režiseri nemaju nikakvu slobodu u kreativnosti, "već rade sve ono kako im producenti šapuću na uvo".
Prema njegovim rečima, ti filmovi mladih okrenuti su ka ličnim problemima, govore o društvenoj kritici i imaju kritičku distancu.

Republika

Foto: FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs.

 

Ministarka kulture Republike Srbije Maja Gojković je sa istakla da je ponosna što po treći put u svom sazivu učestvuje u realizaciji festivala "Kustendorf" kao najava za njegovo punoletstvo, 18. izdanje na početku 2025. godine.

- Eto i nakon 17 godina postojanja mnoge neverne Tome su se uverile da "Kustendorf" može da istraje i postane jedan od najvažnijih ne samo regionalnih već i svetskih festivala. Filmovi u programu privlače veliku pažnju bez spektakla i specijalnih efekata, zato se nadam da u selekciji nema filma kao što je "Barbi" i slični, neki roboti koji napadaju svet - rekla je Gojković.

"Retrospektiva velikana" kao programska celina donosi antologijske filmove "Na dokovima Njujorka" (Waterfront, 1954) reditelja Elija Kazana, sa Marlonom Brandom u glavnoj ulozi, nemi film "Pohlepa" (1924) Eriha fon Štrohajma - 100 godina od premijere, "Drvo želja" (1976) gruzijskog autora Tengiza Abuladzea i "Osam i po" (1963) Federika Felinija, gde je glavnu ulogu imao slavni Marčelo Mastrojani. Istovremeno obeležavaju se jubileji - 100 godina od rođenja Branda, Mastrojanija i Abuladzea.

Program "Novi autori" prikazaće dugometražne filmove "Hoću muža" ruske rediteljke Sonje Karpunjine, sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi, "Vikend u Gazi" Bazila Halila, "Zemaljski stihovi" Alija Asgarija i Alireze Hatamija i "Moja švajcarska vojska " Luke Popadića. 

 

 

Za sam kraj konferencije za novinare, Kusturica je istakao da se najveći deo budžeta festivala troši na avionske karte svih gostiju koji dolaze iz bukvalno celog sveta, "i divno je što se svi ti ljudi i pored svih užasa koje imamo poslednje tri godine, od kovida do ovih ratova, odlučuju da nam dođu na Kustendorf".
Kusturica je naglasio da prvi put ove godine neće biti muzičkog programa upravo zbog sredstava koji će otići na dovođenje tolikih autora, te da je ipak težište na filmovima, ali da će možda biti održan jedan koncert na samom zatvaranju 27. januara, ali reditelj nije siguran ko će nastupati.

Filmski festival Kustendorf od 23. do 27. januara će se odvijati Drvengradu, Mokra Gora, u organizaciji producentske kuće Rasta internacional u vlasništvu Emira Kusturice i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Mećavnik grada.
Glumci Džoni Dep, Met Dilon, režiser i glumac Nikita Mihalkov, reditelj i scenarista Džim Džarmuš, glumica Monika Beluči, meksički scenarista i pisac Giljermo Arijaga, samo su neki od mnogih svetskih imena koja su dolazila na Kustendorf proteklih 17 godina.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading