GODINA BRANKA RADIČEVIĆA: Milioni izdvojeni za uređenje STAZE do pesnikovog GROBA!

Autor:

Zabava

10.01.2024

19:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka kulture Maja Gojković istakla je da će ova godina biti posvećena sećanju na Branka Radičevića i to ne samo u Sremskim Karlovcima, već i u čitavoj Srbiji u cilju podsećanja na veličinu lika i dela jednog od najznamenitijih srpskih književnika.

GODINA BRANKA RADIČEVIĆA: Milioni izdvojeni za uređenje STAZE do pesnikovog GROBA!

Foto: wikimedia.org

Na prvoj sednici Organizacionog odbora za obeležavanje 200 godina od rođenja Branka Radičevića koja je održana danas u Pokrajinskoj vladi u Novom Sadu naglašeno je da učešće najznačajnijih institucija i ustanova potvrđuje koliko se značajno pristupa pripremi i realizaciji aktivnosti u čast velikana naše književnosti.

Član Odbora, potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković je tom prilikom istakla da je u planu da cela 2024. godina bude posvećena sećanju na Branka Radičevića i to ne samo u Sremskim Karlovcima, već i u čitavoj Srbiji u cilju podsećanja na veličinu lika i dela jednog od najzanamenitijih srpskih književnika.

Republika

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Predsednik Pokrajinske vlade i predsednik Organizacionog odbora Igor Mirović podsetio je da je Pokrajinska vlada podržala inicijativu Karlovačke gimnazije za obeležavanje važnog jubileja imajući u vidu značaj Branka Radičevića za našu književnost, umetnost ali i njegov simbolički značaj za naš narod.

Branko Radičević, jedan od najznačajnijih pesnika srpskog romantizma, rođen je 1824. godine u Slavonskom Brodu, a umro je 1853. godine u Beču. Školovao se u Zemunu, Sremskim Karlovcima, Temišvaru i Beču. Sremski Karlovci, Karlovačka gimnazija i Stražilovo zauzimaju posebno mesto u Brankovoj poeziji, pa su otuda pesnikovi posmrtni ostaci i preneti na Stražilovo pre 140 godina.

Ove godine biće ueđena i staza od Stražilova do Brankovog groba, za šta je Pokrajinska vlada izdvojila 45 miliona dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading