POČINJE KUSTENDORF: Kusturica okuplja svetski džet-set na Mećavniku!

Autor:

Zabava

23.01.2024

17:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodni filmski festival Kustendorf, pod sloganom „Ne nadzor, kinematografija!“, počinje večeras na Mećavniku.

POČINJE KUSTENDORF: Kusturica okuplja svetski džet-set na Mećavniku!

Foto: FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs.

Sedamnaesti Kustendorf, otvoriće reditelj Emir Kusturica i i ministarka kulture Maja Gojković, uz dodelu specijalne nagrade festivala "Drvo života" italijanskom reditelju Mateu Garoneu.

Prema mom ubeđenju, Mateo Garone je sigurno jedan od najboljih reditelja u celom svetu. On je veoma ozbiljan autor koji je zakoračio u kinematografiju iz duboke duhovnosti, ne toliko nužno iz dubokog egzistencijalizma. Veoma smo dobri prijatelji, radujem se što ćemo ga ugostiti ove godine i gledati njegov najnoviji film "Ja, kapetan" u programu "Savremene tendencije" - naglasio je Kusturica prilikom predstavljanja prograna festivala i dodao da će Garone dobiti važnu nagradu "Drvo života".

Republika

Foto: Promo foto

 

U takmičarskom programu Kustendorfa, koji traje do 27 . januara u konkurenciji za nagrade "Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje", biće prikazano 17 filmova iz sveta.

U ovoj selekciji će se takmičiti filmski autori iz Austrije, Finske, Grčke, Poljske, Švedske, Nemačke, SAD, Egipta, Meksika, Uzbekistana, Indije, Češke republike, Rusije, Srbije, Severne Makedonije i Hrvatske. Nagrade su - Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, kao i "Vilko Filač" za najbolju filmsku fotografiju.

Prema rečima Kusturice, ta ostvarenja se ističu autentičnošću autorskog pogleda na svet, a istovremeno dobro predstavljaju raznovrsnost pristupa u okviru prijavljenih filmova.

Kusturica je istakao da je glavni gost festivala proslavljeni filmski autor Mateo Garone, reditelj ostvarenja "Gomora" (2008), "Pinokio" (2019), "Dogman" (2018), "Rijaliti" (2012), a na "Kustendorf" stiže sa svojim novim filmom "Ja, kapetan" (2023), sa kojim je osvojio nagradu Srebrni lav za najbolju režiju na festivalu u Veneciji.

Kada je reč o spomenutom Takmičarskom programu od polučasovnih i 45-minutnih filmova, Kusturica je predstavio Međunarodni žiri: italijanski pisac i publicista Sandro Veronezi, srpska glumica Bojana Panić i filmski režiser iz Uzbekistana Muzafarkon Erkinov. Direktori fotografija Vladan Radović sa karijerom u Rimu (Italija) i Mišel Amatje iz Francuske odlučivaće o nagradi za najbolju fotografiju "Vilko Filač".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading