OD MOLERA DO GLUMCA! Bata Živojinović radio SVE I SVAŠTA da bi se PREHRANIO: "Nisam bio talentovan za glumu"

Autor:

Zabava

18.01.2024

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legendarni jugoslovenski glumac Velimir Bata Živojinović (1933-2016) nikada nije isticao svoj značaj za domaću kinematografiju, a njegov put do zvezda bio je posut trnjem.

OD MOLERA DO GLUMCA! Bata Živojinović radio SVE I SVAŠTA da bi se PREHRANIO: "Nisam bio talentovan za glumu"

Foto: ATA Images

Bata Živojinović

Veliki Bata Živojinović je odigrao je veliki broj uloga na filmu, u serijama i pozorištu, kojima je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji, ali nikada sebe nije dizao u nebesa zbog toga.

Kako je svojevremeno ispričao, glumac je postao slučajno, a da bi se prehranio oprobao se u raznim poslovima.

Ništa u ovom poslu nije teško, teško je samo kad nema posla. Zbog toga nikada nisam birao uloge, igrao sam skoro sve što su mi nudili - rekao je Bata.

Prvi aplauz na sceni dobio je na svojoj diplomskoj predstavi "Laža i paralaža" u Narodnom pozorištu, a na preporuku Soje Jovanović angažovan je u Beogradskom dramskom pozorištu, gde je radio deset godina. Za prvu ulogu na daskama koje život znače, namazali su ga imalinom. Bio je crnac Lesi u kultnoj "Mački na usijanom limenom krovu" Tenesija Vilijamsa. 

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ

 

- Voleo sam da radim i mnogo sam igrao u pozorištu, ali neuspešno. Video sam da nemam nikakve šanse tu da prođem. U BDP su dolazili drugi, talentovani, školovani, a ja tu nisam video svoje mesto - ispričao je Živojinović, koji je tražio novi posao da bi se prehranio.

Nisam bio zadovoljan. Veliki uspeh za glumca bio je da dođe u Beograd i dobije posao, o tome su svi sanjali. Ja sam taj san ostvario, i tražio sam novi. Radio sam svašta, bio i moler, i milicioner u osmoj stanici u Božidara Adžije - prisetio se legendarni Valter. 

Na početku karijere najviše je igrao akcione junake, ali sebe nije smatrao patritskim glumcem. Smatrao je da mu najbolje leže komedije. 

- Obožavam komedije. Za njih ne moraš da budeš ni zgodan ni lep - rekao je glumac i konstatovao da se ne bi ’leba najeo ni kao ljubavnik.

- Da sam igrao samo ljubavnike i intelektualce, bio bih gladan i žedan. Ne stidim se toga. 

Ipak, voleo je glumu zbog saradnje sa lepim glumicama.

Nema lepšeg posla od ovog: ljubiš se s glumicama, družiš s kolegama... A nije potreban ni neki naročiti talenat, ja sam živi dokaz za to - šalio se na svoj račun velikan filmskog platna. 

Bata je svetsku popularnost stekao ulogom u filmu "Valter brani Sarajevo", ostvario je više desetina izuzetno upečatljivih rola na filmu, dok ga nešto mlađa publika ga pamti kao Aranđela u porodičnoj seriji "Srećni ljudi".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading