MILIĆEVIĆ: Danas zajedno započinjemo ISTORIJSKI PROCES izgradnje novih, modernih i jakih odnosa dijaspore i Srba u regionu sa svojom maticom

Autor:

Vesti

03.11.2023

14:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je naglasio da su predsednik Republike Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije posvetili veliku energiju sistemskoj podršci dijaspori, očuvanju nacionalnog identiteta, jezika, kulture, vere i drugih nacionalnih obelžja i vrednosti.

MILIĆEVIĆ: Danas zajedno započinjemo ISTORIJSKI PROCES izgradnje novih, modernih i jakih odnosa dijaspore i Srba u regionu sa svojom maticom

Foto: Duško Vukajlović

Đorđe Milićević

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević sastao se danas u Palati Srbija sa predstavnicima 30 relevantnih udruženja Srba iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije. Ministar je razgovorom sa predstavnicima Srba iz regiona otpočeo seriju radnih sastanaka čiji je cilj izrada buduće strategije odnosa matice i dijaspore, kao i novog zakona o Srbima u dijaspori i regionu.

- Evo nas danas ovde da zajedno započnemo jedan istorijski proces izgradnje novih, modernih i jakih odnosa dijaspore i Srba u regionu sa svojom maticom. Ovde smo da započnemo gradnju dvosmernog puta, autoputa budućih odnosa, koji će, kao što predsednik Vučić insistira na gradnji infrastrukture širom naše zemlje, biti temelj buduće infrastrukture koja će približiti dijasporu matici - istakao je ministar Milićević.

On je naglasio da su predsednik Republike Aleksandar VučićVlada Republike Srbije posvetili veliku energiju sistemskoj podršci dijaspori, očuvanju nacionalnog identiteta, jezika, kulture, vere i drugih nacionalnih obelžja i vrednosti. 

Obrazlažući potrebu izrade nove strategije odnosa matice i dijaspore ministar je naglasio nedostatke u zastareloj Strategiji koja je doneta još 2011. godine, te činjenici da nikada nije donet akcioni plan za sprovođenje te strategije.

Neke od tema o kojima se danas razgovaralo su poverenje dijaspore u sposobnost matične države da utiče na njihov položaj, dostupnost državnih organa Republike Srbije za potrebe dijaspore, integracija dijaspore u lokalne zajednice, ali uz očuvanje identiteta, korišćenje savremenih sredstava komunikacije u fukciji informisanja i očuvanja kulturnog identiteta, položaj i uloga organizacija dijaspore, njihova inkluzivnost i atraktivnost za mlađe generacije i novu dijasporu... 

Uoči početka sastanka predstavnici Saveza udruženja učesnika omladinskih radnih akcija Srbije dodelili su ministru Milićeviću priznanje „Udarnik godine“ za zasluge u organizovanju tematskih letnjih kampova u kojima je učestvovalo više od 5.000 mališana iz regiona i dijaspore.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (11)

Loading
Misa

03.11.2023 16:34

Srbi u dijaspori nikad vise nisu bili postovani i povezani sa svojom maticom, a takva politika je samo dokaz pozitivnog smera drzavne politike Srbije.

Pavle

03.11.2023 21:59

Verujem da ce u buducnosti biti jos jaci odnosi izmedju nase dijaspore i matice.

Petar

03.11.2023 22:01

Vucic je svojim radom i zalaganjem dodatno uspostavio veze izmedju nase dijaspore i matice.

Nenad

03.11.2023 22:04

Niko pre Vucica nije zapoceo sistematsku saradnju sa nasom dijasporom koja je za vreme bivse vlasti bila zanemarena.