DUPLI ŠOK ZA ĐILASOVU OPOZICIJU: Dve velike pohvale vlasti za samo 24 sata

Autor: B. B. - E. S. T.

Vesti

01.11.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

MMF poručio da imamo odlične rezultate, a Ursula fon der Lajen čestitala na sjajno obavljenom poslu oko medijskih zakona.

DUPLI ŠOK ZA ĐILASOVU OPOZICIJU: Dve velike pohvale vlasti za samo 24 sata

Foto: ST/Dragan Kadić, Tanjug

Opozicija, naročito grupa koju je, kao šef, oko sebe okupio Dragan Đilas, lider SSP, već dva dana je bukvalno na aparatima. A kako i ne bi bila, kad je za 24 sata vlast u Srbiji, koju vodi predsednik Aleksandar Vučić, dobila, kako bi se to reklo, aplauze na otvorenoj sceni. Prvo od predstavnika MMF, a potom i od predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Lajenova je čestitala na usvajanju medijskih zakona, a MMF je potvrdio da je Srbija izuzetno uspešno vodila finansije, te da je ekonomija stabilna, zbog čega su razgovori o tekućem aranžmanu uspešno završeni. O tome svedoči i prelazak iz finansijskog u aranžman iz predostrožnosti.

PALO U VODU

Republika

Foto: printscreen

Dušan Nikezić

Tako su pale u vodu sve one izmišljotine koje su Đilasovi kvaziekonomski stručnjaci rafalno ispaljivali. Prednjačio je u tome potpredsednik Đilasove stranke Dušan Nikezić, koji se oglašavao baš na teme za koje nam je MMF uputio sve pohvale. Posle toga je zaćutao, valjda dok ne smisli kako da ne ispadne baš potpuno glup.

O poseti delegacije MMF govorio je juče i ministar finansija Siniša Mali. Kako je rekao, razgovori su uspešno završeni, a svi ciljevi su na vreme i na pravi način ispunjeni, te je srpska ekonomija, uprkos svetskoj krizi, i dalje stabilna:

- Sve što je u budžetu za narednu godinu je realno i biće ispunjeno, a to se pre svega odnosi na povećanje plata u javnom sektoru, penzija i minimalne zarade. Zato je predlog MMF da se smanji nivo angažovanja prema njima i da sada aranžman više postoji iz predostrožnosti jer više nema izazova kao prošle godine, kada je bila energetska kriza.

Misija MMF je potvrdila da je Srbija odgovorno vodila javne finansije i da su sve reforme definisane s tom međunarodnom finansijskom institucijom, poput reforme Poreske uprave, e-fiskalizacije, uvođenja e-fakture, reforme upravljanja javnim preduzećima, ispunjene.

Nije nam bilo potrebno da povučemo 300.000.000E

Republika

Foto: tanjug/ap

Siniša Mali

Ministar Mali je naveo i da je MMF kao opravdano ocenio povećanje plata u javnom sektoru i penzija, imajući u vidu makroekonomske indikatore, od rasta BDP, nivoa zaposlenosti i nezaposlenosti, deficita, javnog duga, deviznih rezervi.
Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković rekla je da je iz finansijskog aranžmana s MMF od raspoložive 2,4 milijarde evra povučeno 1,18 milijardi evra.
- Bilo je predviđeno da se oko 300 miliona povuče posle druge revizije, ali smo rekli da nam taj novac ne treba jer imamo visoku likvidnost i visoke devizne rezerve - objasnila je ona.

SVE JE JASNO

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Marko Matić

Činjenica da se celokupna strategija opozicionog delovanja srušila za manje od 24 časa, prema oceni analitičara Centra za odgovorne medije Marka Matića, najbolji je pokazatelj neozbiljnosti, neznanja i neodgovornosti u delovanju političkih aktera koji dolaze s tog dela političkog spektra.

- Svima koji se ozbiljno bave politikom danas je jasno da neutemeljene i neargumentovane kritike više ne mogu da prođu ni kod građana Srbije niti kod međunarodnih zvaničnika, a opozicioni lideri koji toga nisu svesni sudar s realnošću će uskoro doživeti na biralištima - konstatuje Matić za naš list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (3)

Loading
Predrag

02.11.2023 00:16

Zvaničnici MMF-a i Ursula su skratili noge Đilasu u njegovim lažima.

Jeka

02.11.2023 08:09

Opozicija moze samo da sanja ovoliku podrsku gradjana koju ima Vucic

Dusan

02.11.2023 08:19

Vučić dobija ubedljivo izbore. Srbija ne sme da stane.