Održani letnji kampovi za mlade Iz dijaspore i regiona!

Autor:

Vesti

08.10.2023

15:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kampovi su organizovani na tri tematske celine: naučno-obrazovani i ekološki kampovi, sportski kampovi i kampovi kulturno-umetničkih društava.

Održani letnji kampovi za mlade Iz dijaspore i regiona!

Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević zajedno sa gradonačelnicom Sremske Mitrovice Svetlanom Milovanović predstavio je rezultate projekta letnjih kampova za mlade iz dijaspore i regiona, koji su tokom prethodna tri meseca održani širom Srbije.

- Ovaj projekat u celini je finansiralo naše ministarstvo, a organizaciju su sprovele lokalne samouprave tako da smo tokom leta imali ukupno 22 kampa u gradovima i opštinama širom Srbije. Kroz ove kampove prošlo je 5.000 dece i mladih iz regiona i dijaspore. Ideja je bila da ovim programom radimo na očuvanju srpskog kulturnog, etničkog i verskog identiteta kod mladih iz dijaspore i regiona, kao i da podstaknemo mlade iz dijaspore na povratak u maticu kroz afirmaciju i prezentaciju potencijala Republike Srbije. Sada kada su ovi kampovi završeni, siguran sam da smo u potpunosti ostvarili ideju i cilj programa - istakao je ministar Milićević.

Kampovi su organizovani na tri tematske celine: naučno-obrazovani i ekološki kampovi, sportski kampovi i kampovi kulturno-umetničkih društava. 

Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE

 

- Naravno, mladi koji su u njima ičestvovali nisu se usko bavili samo ovim temama. Suština je bila da upoznaju kulturno-istorijsku baštinu opštine i grada u kojoj se nalaze, ali naravno i da upoznaju svoju tradiciju, da usavrše znanje srspkog jezika i da steknu nove prijatelje koji žive na različitim krajevima sveta ali sa kojima dele isto poreklo i identitet. Sve troškove boravka i putovanja mladih iz dijaspore snosila je Vlada Srbije preko našeg Ministarstva koje je zaduženo za koordinaciju mera i aktivnosti u odnosima Srbije sa dijasporom - istakao je ministar Milićević.

Kampovi su organizovani i održani u sledećim lokalnim samoupravama: Sremska Mitrovica, Zrenjanin, Požarevac, Kruševac, Raška, Sjenica, Tutin, Boljevac, Veliko Gradište, Knjaževac, Gadžin Han, Aleksinac, Surdulica, Jagodina, Soko Banja, Gornji Milanovac, Lapovo, Aranđelovac, Kosjerić i Osečina. U ovim kampovima je učestvovalo više od 5.000 mladih, a oni su došli iz Mađarske, Rumunije, Austrije, Francuske, Nemačke, Italije, Republike Srpske, Federacije BiH, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Turske, Crne Gore, Bugarske...

Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE

 

Veliki završni kamp na kome će učestvovati oko 200 mladih sportista iz regiona i dijaspore biće odrđan početkom novembra na Srebrenom jezeru.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading